Az iskolák után kezdődik a munkahelyek érzékenyítése is

A Befogadó terek elnevezésű projekt segítségével kezdetét veszi a nemi és szexuális kisebbségek munkahelyi diszkriminációja ellen irányuló képzések megvalósítása – olvasható a programot koordináló Amnesty International Magyarország honlapján. A munkahelyek és az iskolák érzékenyítését célzó programot az unió több mint 177 ezer euróval támogatja, az viszont nem derült ki, hogy hány vagy mely intézmények vesznek részt a projektben.

2022. 11. 21. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amnesty International Magyarország, valamint a legismertebb hazai LMBTQ-szervezetek – a Háttér Társaság, a Budapest Pride és a Labrisz Leszbikus Egyesület – közreműködésével elkészült a Befogadó terek című program képzési anyaga, amely – mint írják – tudást és eszközöket biztosít a munkáltatóknak és a munkavállalóknak ahhoz, hogy felismerjék a diszkrimináció fajtáit, a saját szerepüket a nemi és szexuális kisebbségek rendszerszintű elnyomásában és azt, hogy mit tudnak tenni ezek ellen.

Az Amnesty International honlapján olvasható tájékoztatóból kiderül, hogy a 270 perces tréning összeállítását a munkavállalókkal és munkáltatókkal készült előzetes konzultációk előzték meg. A képzés részletes leírása szerint az első modul célja, hogy a résztvevők megismerjék és megértsék a nemi és szexuális kisebbségeket övező terminológiát és azokat a fogalmakat – nemi identitás, a szexuális orientáció, a nemi önkifejezés vagy az előbújás –, amelyek fontosak egy érintett személy életében. Itt tárgyalják ki az LMBTQ-személyeket érintő jogsértéseket, és az életükben felmerülő erkölcsi dilemmákat is.

A következő nyolcvanperces modul során a részvevők felismerik saját szerepüket a nemi és szexuális kisebbségek elnyomásában, beazonosítják a diszkriminatív nyelvezetet, illetve a közösséget érintő mikroagressziókat. 

A harmadik, egyben utolsó részben pedig a résztvevők elsajátíthatják az asszertív kommunikáció alapjait (a konfliktus lezárása minden érintett igényei szerint) annak érdekében, hogy fel tudjanak szólalni saját és mások jogaiért. Emellett az utolsó modul stratégiákat mutat a munkavállalóknak és a munkáltatóknak ahhoz is, hogy miként tudnak aktívan tenni a nemi és szexuális kisebbségek munkahelyi helyzetéért akár egyéni, akár szervezeti szinten. 

A novemberben induló tréning kapcsán szerettük volna megtudni, hogy mely cégek és vállalatok vesznek majd részt a képzésben, illetve azt is, hogy a projekt kezdete óta milyen eredményeket értek el az iskolákban, ahol szintén a befogadó terek kialakításán dolgoznak. Lapunk megkeresésére azonban az Amnesty International Magyarország csak a következő választ adta: „Az alaptörvény értelmében a magyar kormány kötelessége lenne mindenki számára biztosítani a hátrányos megkülönböztetéstől mentes iskolai és munkahelyi környezetet, ennek a kötelességének azonban a kormány nemcsak nem tesz eleget, de évek óta aktívan hergeli is a szavazóit a szexuális és nemi kisebbségek ellen, többek között a Magyar Nemzet segítségével. Az Európai Bizottság által támogatott Befogadó terek projektünk többek között ezt 

az állami mulasztást, illetve a kormány gyűlöletkampánya által okozott károkat igyekszik csökkenteni.”

A szervezet közösségi oldalán feltüntetett információk szerint az eddig beérkezett adományoknak köszönhetően egyébként – amelyet a rendelkezésre álló uniós források mellett gyűjtenek – a Befogadó terek iskolai programmal több mint ötszáz diákot tudtak elérni.

Borítókép: A „jogvédők” az iskolák helyett most a cégeket célozzák meg (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.