Közösségi felelősségvállalásra van szükség

A szociális törvény tervezett módosítása csak iránymutatás, aki most előrevetíti, hogy ez alapján az állam kivonul majd az ellátásból, az mindössze a saját fantáziájára hivatkozik – mondta lapunknak Molnár Attila Károly eszmetörténész. Lentner Csaba közgazdászprofesszor szerint igenis be kell vonni a családot a gondoskodásba.

2022. 11. 15. 6:45
null
Idősek otthona, BUdapest , Alacska uca, Czibere Károly, szociális ellátás, nyugdíj, idősek, öreg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány az elmúlt 12 évben nem hagyott senkit az út szélén, 2010 óta pedig a szociális szektor támogatására fordított összegeket is a többszörösére emelte – nyilatkozta lapunknak Lentner Csaba. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdászprofesszorát a szociális törvény tervezett módosításáról kérdeztük, amivel kapcsolatban elmondta: üdvözli a módosítást, hiszen nem lehet csak az állam feladata, hogy az idősekről, rászorultakról gondoskodjon, be kell vonni a családot is. A közgazdász szerint közösségi felelősségvállalásra van szükség ebben a szektorban is, az államtól nem várható el, hogy tartsa fenn a paternalista szerepfelfogást, ami az előző rendszerben kialakult.

Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdászprofesszora (Fotó: Facebook/Egressy Orsolya)

– Mi egy feltörekvő piacgazdaságú ország vagyunk, háborús infláció sújt minket, de vitézül küzd a jegybank és a kormány – helyezte kontextusba a szociális törvény módosítása körüli vitát Lentner Csaba. A közgazdász szerint nem szabad úgy felfogni, hogy Magyarország posztpaternalista állam vagy egy pre-jóléti állam.

– A szociálpolitika ilyen időszakban nem lehet ugyanaz, mint amikor a bőség kora van, de a konjunktúrában is fenn kell tartani a közös felelősségvállalást 

– vélekedett Lentner Csaba. Kiemelte, hogy 2010 óta Magyarországon olyan társadalom- és gazdaságpolitika van, ami munkaalapú és felelős társadalmat alakít ki.

– Nagyjából a francia forradalom óta áll egymással szemben két elképzelés. A baloldal alapgondolata az, hogy bármilyen probléma van, azt elsősorban az államnak kell megoldania. A jobboldali, konzervatívnak vagy kereszténydemokratának nevezett szereplők pedig jellemzően azt gondolják, hogy a szubszidiaritás elve alapján minden problémát elsősorban helyi szinten kell kezelni – ezt már Molnár Attila Károly eszmetörténész nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a témában. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóintézetének vezetője szerint a törvénymódosítás sorba rendezi a felelősségeket, de ebből nem következik, hogy az állam kivonulna az ellátásból. 

– Ez egy iránymutatás, amit majd a törvény alkalmazásában kell felhasználni, ekkor fog kiderülni, hogy kivonul-e az állam vagy sem. Aki ezt már most előrevetíti, az mindössze a saját fantáziájára hivatkozik – fogalmazott.
Kiemelte, hogy a baloldal szerint minden társadalmi problémát lehetőleg az államnak kell megoldania, és erre az állam képes is, az olyan hagyományos intézmények, mint a család, az egyház vagy a faluközösség, fölöslegesek, az egyéni szabadság gátjai, az embereket pedig ki kell szabadítani e keretek közül – magyarázta az eszmetörténész. Hozzátette: a magára maradt egyént – a baloldal felfogása szerint – ezután az állam fogja majd segíteni, akár pénzügyi, lelki vagy érzelmi problémával áll szemben.
Felhívta a figyelmet arra, hogy 

a konzervatív, jobboldali gondolkodók szerint nem jó, ha mindenhol jelen van az állam, mert az azt jelenti, hogy totalitárius államként működik. 

– A jobboldal szerint az az ideális, ha léteznek a hagyományos intézmények, és helyi szinten próbálják megoldani a problémáikat. Az állam itt csak egy végső biztosítékként van jelen – fejtette ki Molnár Attila Károly.

SZOCIÁLIS BIZTONSÁG. A gondoskodáspolitika területén dolgozó százezer ember munkája teszi lehetővé, hogy az egész magyar nemzet szociális biztonságban éljen – jelentette ki tegnap Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Máriapócson, a szociális munka napja alkalmából szervezett díjátadó ünnepségen. Az államnak az a feladata, hogy jogszabályokkal és pénzügyi támogatásokkal segítse ezt a területet, a jelenlegi költségvetés 1140 milliárd forintot biztosít a gyermekjóléti, gyermekvédelmi és szociális kiadásokra, ami majd három és félszerese a 2010-ben erre fordított 325 milliárd forintnak – jelentette ki. A jövő évi büdzsé erre a célra 1300 milliárd forintot tartalmaz, ez tehát már négyszerese a tizenkét évvel ezelőtti összegnek – hangsúlyozta Fülöp Attila.

Borítókép: A szociális szektor támogatására jutó pénz 2010 óta megtöbbszöröződött (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.