időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Kúria elnöke : Nem tartották be a bécsi diplomáciai egyezményt

Magyar Nemzet
2022.11.14. 10:20 2022.11.14. 18:17
Kúria elnöke : Nem tartották be a bécsi diplomáciai egyezményt

–Az aktualitások keretében – terveim szerint – tájékoztatást kívántam nyújtani arról, hogy az OBT képviseletében két tagtársunk megbeszélést folytatott az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével – kezdte hozzászólását az Országos Bírói Tanács elnöke a tanács november 2-i ülésén. Az ott elhangzott és nemrégiben nyilvánosságra került jegyzőkönyv szerint komoly vita volt arról a látogatásról, amelyet az OBT két tagja tett az amerikai nagykövetnél.

Matusik Tamás felszólalásában kifejtette, hogy a kritikát ugyan el kell viselni, de példa nélküliek voltak az ezzel kapcsolatos – mint fogalmazott – sajtótámadások. 

Az ülésen meghívottként részt vett a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Bánáti János, aki azt kifogásolta, hogy a sajtó szerinte szándékosan összemosta a bírói és a közéleti tevékenységet. Szerinte el kell választani a bírói tevékenységet a közéleti tevékenységtől, és hogy ebben az esetben a két egyébként hivatását tekintve bíró nem bíróként vett részt ezen a találkozón, hanem közéleti szereplőként, az Országos Bírói Tanács tagjaként. 

Ha valaki kimegy a politikai mezőre, akkor többet nem védi a bírói függetlenség. Tudomásul kell venni. 

– emelte ki a vitában Varga Zs. András, a Kúria elnöke. Szerinte azzal nem vesszük ennek elejét, hogy azt állítjuk, hogy ez nem politizálás.  

Mint fogalmazott: „Sajnos azt kell mondanom, és a világ minden kincséért sem szeretném Bánáti elnök urat megsérteni, mert Bánáti elnök úr Istennek hála nem állami szereplő, de állami szereplők tekintetében a nagykövet más.” A Kúria elnöke hangsúlyozta: az erről szóló hatályos szabályozás 41. cikknek a (2) bekezdése kellett volna követniük a bíráknak, amely szerint 

A fogadó állammal intézendő minden hivatalos ügyet, amellyel a küldő állam a képviseletet megbízta, a fogadó állam külügyminisztériumával, vagy a közös megállapodással kijelölt más minisztériummal vagy annak útján kell intézni. 

A Kúria elnöke szerint ezért nem szabad összekeverni azt a kérdést, hogy hol és milyen jellegű alkalommal veszünk részt külföldi ország nagykövetével vagy diplomáciai testületével való kapcsolatban azért, hogy véletlenül se merüljön fel olyan kérdés, hogy egy állami intézmény az erre kijelölt külügyminiszter tudta nélkül bármilyen egyeztetést folytatott volna. – Ez alól nincs kivétel – emelte ki Varga Zs. András. 

Hozzátette: „Abban az esetben, ha történetesen hozzám mint a Kúria elnökéhez bejelentkezik nagykövet – a Covid ebből a szempontból korlátozta ezeket, megkímélt jó néhány munkától – minden esetben így járunk el. Minden esetben értesítjük a Külügyminisztériumot. Ha a Külügyminisztérium azt mondaná, hogy Magyarország szempontjából nemkívánatos egy találkozó, akkor udvariasság ide vagy oda, kénytelenek lennénk visszautasítani. Az én tudomásom szerint ez nem szokott előfordulni. Tehát pillanatnyilag ez a jogszabályok, meg ez a nemzetközi kapcsolatok során kialakult szokás.”

Abban az esetben, ha ezeket a szabályokat nem sikerült betartani, akkor nem kell meglepődni azon, hogy ezzel kapcsolatban kritika fogalmazódik meg. Ebben az esetben nem egyszerű szabálytalanság, hanem törvénysértés van. A bécsi diplomáciai egyezményről szóló törvényt nem sikerült betartani

– emelte ki felszólalásában a Kúria elnöke. 

Borítókép: Varga Zs. András, a Kúria elnöke (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.