Rátámadt egy amerikai férfira, garázdaság miatt ítélték el a gyurcsányista alpolgármestert

Egy közlekedési vita hevében rátámadt egy külföldi állampolgárra, ezért garázdaság miatt ítélte el jogerősen a bíróság az I. kerület DK-s alpolgármesterét, Csobánczy Gábort – tudta meg a Magyar Nemzet. Csobánczynak mindezért 150 ezer forintos pénzbüntetést kellett fizetnie. Noha ez az első eset, amikor az ellenzéki képviselőn fogást talált az igazságszolgáltatás, a baloldali politikussal kapcsolatban korábban is felmerültek máig nem tisztázott kérdések. Csobánczy Gábornak a vagyonnyilatkozata szerint például semmije nincs, pár hónapja mégis kiderült, hogy a hozzá köthető cégek több száz milliós vagyonnal rendelkeztek, továbbá a gyurcsányista képviselő vezető pozícióban volt egy Dubajban működő, adóelkerülést segítő vállalkozásban is, még alpolgármesteri ideje alatt.

MUNKATÁRSUNKTÓL
2022. 11. 03. 6:24
Csobánczy GáboR
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Garázdaság miatt ítélte 150 ezer forintos pénzbüntetésre a Demokratikus Koalíció (DK) politikusát, az I. kerület alpolgármesterét, Csobánczy Gábort a bíróság – értesült a Magyar Nemzet.

Úgy tudjuk, az incidens még 2019-ben történt, amikor Csobánczy egy közlekedési vitába keveredett egy amerikai állampolgárral. A DK-s politikus üvöltözni kezdett a férfival, majd dühében úgy meglökte, hogy a külföldi férfi a földre esett. Az ellenzéki alpolgármester erőszakos fellépése nem maradt következmények nélkül, vádat emeltek ellene, majd a bíróság is bűnösnek mondta ki.

Az ügyben megkerestük a Fővárosi Főügyészséget is, a következő kérdéseket tettük fel: történt olyan eset 2019-ben, amely során egy most 51 éves férfi konfliktusba került az I. kerületben egy külföldi állampolgárral, akivel dulakodni kezdett, majd fellökte a sértettet? Az ügyben garázdaság miatt valóban jogerősen 150 ezer forintos pénzbüntetést kapott a vádlott?

Az ügyészség válaszában azt közölte, hogy

a kérdezett ügyben a megadott adatok alapján egy ügyet lehetett azonosítani. Ebben a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint egy vádlott 2019 januárjában – közúti közlekedési helyzet miatt – szóváltásba keveredett egy külföldi férfival, akivel kiabáltak és szidalmazták egymást, majd a vádlott meglökte a másik férfit, aki ennek hatására a földre esett. A vádirat alapján a bíróság a vádlottal szemben garázdaság vétsége miatt 150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki az azóta jogerős büntetővégzésében.

Noha Csobánczyt először érte utol az igazságszolgáltatás, a DK-s politikus „titkos életéről” a Magyar Nemzet korábban már lerántotta a leplet. A képviselő kapcsolati hálóját górcső alá véve ugyanis kiderült, nem tűnik túl hitelesnek, hogy ő az egyik legszegényebb képviselő a Budavári Önkormányzatnál, ahogy ez a vagyonnyilatkozatából – legalábbis papíron – megállapítható. Megírtuk, Csobánczy Gábor mindössze egy 36,5 millió forintos tartozást tüntetett fel vagyonbevallásában. Hivatalosan a Csobánczyval egy háztartásban élő gyermek és élettárs adatai sem érhetők el, miközben a Facebook-profilján maga az alpolgármester dicsekedett el azzal, hogy nemrég született gyermeke az élettársától. Mindazonáltal Csobánczy politikai szövetségesei előtt világosak lehetnek a DK-s politikus életkörülményei:  V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester, Gelencsér Ferenc Momentum-elnök, valamint Korsós Borbála budavári alpolgármester az elmúlt években rendszeresen hozzászóltak Csobánczy magánéletével kapcsolatos Facebook-bejegyzéseihez.

Az sem mellékes körülmény, hogy a Csobánczy Gábor ügyeiről szóló írásunkban több olyan céget is említettünk, amelyek az alpolgármester érdekeltségébe tartoztak, a vállalkozásokban pedig több mint kétszázmilliós vagyon összpontosult. Csobánczyhoz köthető például a szlovákiai P. S. Capital Group, amelynek korábban a tulajdonosa is volt. Bár a cég egyik magyarországi vállalata, az Oiltrend Kft. is tulajdonosváltáson esett át és egy másik szlovákiai céghez került, az ügyvezető személye változatlan maradt. A Gold and Partners Kft. pedig a P. S. Capital Group tulajdonában van. A társaság kizárólagos tulajdonosa a Donáti Property Kft.-nek, a Donáti utca 7/B alatt álló ház résztulajdonosának, így az ingatlanhoz tulajdonképpen Csobánczy Gábornak is köze van.

Figyelemre méltó, hogy a Gold and Partners Kft. a többségi tulajdonosa az Ebéd Elek Kft.-nek, viszont a tagok között szerepelt kisebbségi tulajdonosként a Sapezok Kft. is. Érdekesség, hogy az utóbbiból kivált Beacon Hungary Kft. neve egyrészt kísértetiesen hasonlít a Csobánczyval összefüggésbe hozott dubaji cég, az Al Manal Beacon LLC. elnevezésére (a dubaji cégről később még lesz szó), másrészt a cégkivonatban a Csobánczyhoz kapcsolható Donáti utca 7/B címet adták meg székhelyként, elektronikus postacímként pedig Csobánczy Gábor jó ismerősének, Pető Dórának az e-mailes elérhetőségét tüntették fel. Pető számos Csobánczy-érdekeltséget vezet papíron, a legfontosabb összefonódás kettejük között, hogy Pető Dóra és Csobánczy Gábor címe azonos volt a cégnyilvántartások szerint.

Fontos megemlíteni, hogy Csobánczy a Sőtér-villát is megvásárolta a Budavári Önkormányzattól még 2006-ban, azzal a feltétellel, hogy az épületet fel kell újítania. Az ingatlan később a Gold and Partners Kft. tulajdonába vándorolt. 2015-ben a villa a DRB Vagyonhasznosító Kft.-hez került, egy hónappal később pedig két évre szóló vételi jogot jegyeztek be a Pető Dóra által alapított és vezetett Gold Group Hungary Kft. részére. A Gold Group Hungary Kft. valószínűleg egyedül nem tudott élni a vételi joggal, így alapíthatták meg a baloldali oligarcha, Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Zrt.-vel közösen, 50-50 százalékos részesedéssel a Water City Zrt.-t.

Végül 2017. október 5-én ez a cég vásárolta meg az ingatlant. Úgy tűnik, az Ékszerdoboz nevű, a Sőtér-villában található szálláshelyet hivatalosan üzemeltető Gold Group Hungary Kft. lényegében visszabérli az épületet a saját leányvállalatától. Az apartmant üzemeltető cégben Csobánczynak látszólag semmilyen érdekeltsége nincs, ugyanakkor a szálláshoz tartozó szám márciusban még Csobánczy Gábor saját telefonszáma volt. Hozzá korábban turistaként jelentkeztünk be, és miután az alpolgármester elmondta a tudnivalókat, munkatársához, Pető Dórához irányított bennünket. Ha a cégben az ellenzéki politikusnak semmilyen érdekeltsége nincs, kérdéses, hogy miért ő intézte a foglalásokat?

Pár hónapja azt is bemutattuk, hogy az I. kerületi alpolgármester hogyan ügyeskedett a vagyonát illetően: kiváló példát mutat erre annak az ingatlannak a tulajdoni lapja, ahova ő is és Pető Dóra is be van jelentkezve a cégadatbázis szerint. A Donáti utca 7/b szám alatti ház 8/24-ed tulajdoni hányadát (vagyis lényegében harmadát) 2003-ban szerezte meg Csobánczy Gábor, majd 2010-ben eladta az általa alapított és vezetett Gold Flame Zrt.-nek. 2015-ben aztán ismét a saját nevére vette az ingatlanban meglévő érdekeltségét. 2018-ban budavári házban meglévő részesedése a Defactoring Zrt.-hez került, ami egy problémássá vált vállalati és lakossági hitelek rendezésére szakosodott cég. A tulajdonrész ezután a Bergman Property Kft.-nél landolt, még ugyanebben az évben. Az adásvétel után nem sokkal a Bergman átalakult, az új neve Donáti Property Kft. lett. A cég új ügyvezetője Egyed Tibor, az új tulajdonos pedig a Gold and Partners Kft. lett. Ennek a cégnek a tulajdonosa pedig – micsoda meglepetés – a Csobánczy Gáborhoz korábban köthető cég, a P.S. Capital Group.

Érdemes kiemelni: minderre azért is szükség lehetett, mert végignézve a DK-s alpolgármester céges érdekeltségeit, rengeteg végrehajtást lehet találni. Számos cége sok száz milliós tartozásokat halmozott fel, és egyes esetekben nehéz visszakövetni, hogy végül sikerült-e ezt rendezni.

Többek között akár erre is szolgálhat a cégekben elrejtett vagyon, az pedig már csak hab a tortán, hogy Csobánczy 2016 márciusa és 2020 májusa között egy magyar származású szcientológus házaspár mellé társult be egy adóelkerülést is segítő, fentebb már említett dubaji cégbe. Csobánczy képe az említett időszakban megtalálható volt az Al Manal Beacon LLC. nevű cég Dubaicompanyexpert.com internetes címen elérhető honlapján. A Demokratikus Koalíció politikusának portréja 2020 májusában, azaz alpolgármesteri kinevezése után hét hónappal tűnt csak el a honlapról. A dubaji cég kapcsán kiderült: egy ott bejegyzett gazdasági társaság alkalmas tranzakciók és vagyonelemek elrejtésére…

Borítókép: Gelencsér Ferenc (b) és Csobánczy Gábor, az I. kerület alpolgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.