Veronai busztragédia: nem adjuk ki Olaszországnak a vétkes sofőrt

A Fővárosi Törvényszék megtagadta ma az európai elfogatóparancs végrehajtását és december 16-ig elrendelte az ideiglenes végrehajtási letartóztatását V. Jánosnak, akit a 2017-es veronai busztragédia kapcsán indult büntetőügyben kiszabott hatéves szabadságvesztés végrehajtása miatt kerestek az olasz hatóságok. A busztragédiát okozó elítélt hazánkban töltheti le a büntetését, amennyiben az olasz igazságügyi minisztérium hozzájárul ehhez.

2022. 11. 16. 15:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtagadta ma a Fővárosi Törvényszék V. János kiadását Olaszországnak, ugyanakkor elrendelte az elítélt buszsofőr ideiglenes végrehajtási letartóztatását, ezzel lezárult az átadási eljárás, és új eljárás, az ítélet végrehajtásának átvétele kezdődik.

A veronai busztragédia okozója, V. János rendőrök gyűrűjében a törvényszéken. Fotó: Bors/Végh István

V. János ellen a Veronai Bíróságon működő Ügyészségi Hivatal bocsátott ki európai elfogatóparancsot a veronai buszbaleset kapcsán közúti emberölés bűncselekmény miatt kiszabott, hat év szabadságvesztés büntetés végrehajtása miatt.  

 

 

V.-t szeptemberben fogták el Magyarországon az elfogatóparancs alapján, de a terhelt megtagadta, hogy kiadják Olaszországnak, így átadási eljárás indult ellene a Fővárosi Törvényszéken.

A törvényszék mai közleménye szerint a Velencei Fellebbviteli Bíróság 2022. január 11-én jogerőre emelkedett ítélete szerint a terhelt 2017. január 20-án az esti órákban 55 fővel a fedélzeten vezetett egy autóbuszt egy olaszországi autósztrádán. 

Vezetés közben a sofőr elaludt és elvesztette a kontrollt a jármű felett. Az autóbusz ennek hatására letért a füves területre és végül nekiütközött az autópálya-felhajtó felüljáró tartópillérének, majd kigyulladt. A balesetben 18 ember vesztette életét.

Az ügyészség indítványában kérte, hogy a bíróság tagadja meg az európai elfogatóparancs végrehajtását és egyidejűleg rendelje el a terhelt ideiglenes végrehajtási letartóztatását. A terhelt ügyvédje ehhez csatlakozva – a férfi személyi és egzisztenciális körülményeire hivatkozva – enyhébb kényszerintézkedés, ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyelet elrendelését indítványozta. 

A terhelt a tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy nem egyezik bele az átadásába és büntetését Magyarországon szeretné letölteni.

A bíróság az európai elfogatóparancs végrehajtását – a terhelt nyilatkozatára figyelemmel – megtagadta, egyben elrendeltette ideiglenes végrehajtási letartóztatását. 

A Fővárosi Törvényszék megkeresi az Igazságügyi Minisztériumon keresztül az olasz igazságügyi hatóságot a büntetés átvételéhez szükséges dokumentumok megküldése érdekében. 

 

A bíróság az indoklásában kifejtette, hogy 

az EU-törvény értelmében – a magyar állampolgár és magyarországi lakcímen élő terhelt nyilatkozata okán – az elfogatóparancs-végrehajtás megtagadásának volt helye.

Ugyanakkor – bár a terhelt körülményei rendezettek – a kiszabott büntetés mértékére és arra figyelemmel, hogy a vezetési képességét befolyásoló betegségét eltitkolta a cselekmény előtt, arra lehetett következtetni, hogy kivonná magát a további eljárás alól. Ezért a bíróság ideiglenes végrehajtási letartóztatását rendelte el, mert álláspontja szerint az enyhébb kényszerintézkedés a fenti veszély kiküszöbölésére nem alkalmas. 

Az ügyész a végzést tudomásul vette, a terhelt és a védője fellebbezést jelentett be.

Borítókép: A buszsofőr a mai tárgyaláson (Fotó: Bors/Végh István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.