A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Vidnyánszky Attila: Riasztó az akció manipulatív jellege

– Lehet, hogy kevésbé vagyunk hangosak vagy szervezettek, mint az ellenoldal, de mi vagyunk többen: mi vagyunk a csendes többség – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnöke annak kapcsán, hogy a baloldal megmondóemberei egész pályás letámadást indítottak ellene a Belvárosi Polgári Szalonban tett kijelentései miatt. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező el tudja képzelni, hogy egy jól kitalált koreog­ráfiáról van szó.

2022. 11. 22. 5:50
20221005 Budapest Az Aranyhajú hármasok című drámakötet bemutatójával egybekötött sajtótájékoztatója. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Simán el tudom képzelni, hogy ez egy előre kitalált, jól felépített koreo­gráfia. Jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt. Ez minden bizonnyal sokakat irritál – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnöke annak kapcsán, hogy a baloldal megmondóemberei egész pályás letámadást indítottak ellene.

Mint ismert, kedd este Vidnyánszky Attila volt a vendég a Belvárosi Polgári Szalonban, ahol az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom estjét tartották. Az eseményen a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kárpátaljai származású színházi rendező kendőzetlen őszinteséggel beszélt az SZFE helyzetéről és a művészvilágot uraló liberális ideológiáról. Vidnyánszky Attila a nyílt levelében úgy fogalmazott, 

a beszélgetés zárt körű volt, s az elhangzottakat egy hívatlan vendég kiforgatva tárta a nyilvánosság elé. Úgy fogalmazott: „A nyilvánosságra hozatal manipulatív jellege természetesen riasztó.”

A hívatlan vendég a Népszava újságírója lehetett, aki tudósítás formájában beszámolt a rendezvényről. A cikk nyomán az SZFE diákjainak egy része november 20-án nyílt levelet írt, amelyben elhatárolódtak Vidnyánszky kijelentéseitől. Később a baloldali megmondóemberek is támadást intéztek a Nemzeti Színház főigazgatója ellen.

„Vidnyánszkyék úgy rohanták le a magyar kultúrát, mint az oroszok Ukrajnát: törve-zúzva, az elnyomott nép-nemzeti közösségre és azok liberálnáci hatalom alóli felszabadítására hivatkozva” – írta a Facebook-bejegyzésében a kárpátaljai származású rendezőről a DK-s Vágó István. Janisch Attila filmrendező pedig hazugsággal vádolta publicisztikájában Vidnyánszkyt.

– Tulajdonképpen a mondatok, amelyeket idéztek, valóban elhangoztak, de azért erősen árnyalja a jelentésüket és a tartalmuk lényegét az, hogy kiszakították a kontextusból. Lényeges dolgok maradtak ki a tudósításból – jelentette ki Vidnyánszky Attila. A rendező elmondta, nekik nem érdekük kiélezni a helyzetet. Konszolidáció felé haladnak az SZFE-n. Hozzátette, egy évtizede lejárató hadjárat folyik ellene, ami most történt, az ennek egy újabb fejezete. Kitért rá: ma egy filmesnek, ha fesztiválon szeretne szerepelni, olyan produktumot kell létrehoznia, amit oda meghívnak. Mint részletezte, a legnagyobb fesztiválok meghirdetett témák szerint szerveződnek, és szinte előírják, hogy a világról az alkotó miként beszéljen, miben higgyen.

– Sajnos szinte kizárólagosan egygondolatúság uralja a nyugati világ művészeti elitjét – mondta. Hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy az általuk képviselt konzervatív elvek, eszmék, értékek is helyet kaphassanak a művészvilágban. Tájékoztatása szerint a modellváltás célja az SZFE-n az volt, hogy szabad, felelősségteljes, önálló polgárokat neveljenek, hogy ne kelljen igazodni semmilyen elváráshoz, minden vélemény napvilágra kerülhessen.

– Ha ránézünk a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sokszínű előadásaira: hol jelenhet meg ilyen sokféle gondolat ma Nyugat-Európában egyetlen fesztiválon? Vagy a cenzúrából politikailag korrekt mércét faragó Hollywoodban? – tette fel a kérdést.

Akik mindemellett a saját világnézetem kizárólagosságától félnek az oktatás során, beszélgessenek hallgatóim­mal a Kaposvári Egyetemen, csupa szabadon gondolkozó fiatal emberrel fognak találkozni. Színházban, egyetemen, fesztiválon egyaránt arra törekszem, ami sokáig idehaza nem jelenhetett meg, és aminek a hiányától egyre több nyugati fórum szenved: a tényleges szabadság szellemére

– részletezte. Hozzátette, ő sem viseli könnyen ezt a támadássorozatot, de ha valamifajta változást el akarnak érni, akkor bizony vállalniuk kell ezeket a helyzeteket. – Az embert az ilyen helyzeteken átsegíti a hite abban az ügyben, amit képvisel, azokban az értékekben, amikért harcol. Lehet, hogy kevésbé vagyunk hangosak vagy szervezettek, mint az ellenoldal, de mi vagyunk többen: mi vagyunk a csendes többség – zárta a gondolatait a rendező.

Borítókép: Vidnyánszky Attila (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.