Tölgyessy Péter szerint valószínű, hogy Amerikából finanszírozták a baloldalt

A politológus számára nem voltak meggyőzők az ügy érintettjei által adott magyarázatok.

2022. 12. 19. 17:46
20220315 budapest muegyetem rakpart az ellenzeki felszolalok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem látjuk teljesen át azt, hogy hogyan alakult az ellenzék finanszírozása, de hogy ebben vannak olyan szálak, amelyek esetleg az Egyesült Államok kormányáig vezetnek, ezek nagyon valószínűek – fogalmazott Tölgyessy Péter, politológus a Partizánnak adott évértékelő interjúban.

Hozzátette: a baloldalon az érintettek nem adtak számára meggyőző magyarázatot. Továbbá a szakértő jelezte, hogy a régi elitek a mostani magyar rendszer bukását akarják. 

Ismert: Márki-Zay Péter a Magyar Hang augusztusi, Gulyáságyú című műsorában beszélt arról, hogy százmilliókat kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje említést tett arról is, hogy a támogatások több donortól érkeztek az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül, amiből finanszírozták az óriásplakátokat, a Facebook-, valamint a YouTube-hirdetéseket. 

Az ügyet elkezdte vizsgálni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből pedig kiderült, hogy a Márki-Zay Péter által beismert 1,8 milliárd forinton felül további mintegy 1,2 milliárd forint érkezett az Egyesült Államokból az Action for Democracy szervezeten keresztül. Ennek vezetője, Korányi Dávid az utolsóként regnáló baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon mellett a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkára volt, majd 2009-ben elkísérte a volt kormányfőt az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszakának általános vitájára, ahol az egykori miniszterelnök Soros Györggyel is találkozott. Az utóbbi három évben pedig Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt Korányi Dávid, aki a munkáját jobbára New York-i otthonából, távmunkában, havi kilencszázezer forintért végezte, azonban a Városháza nem adott tájékoztatást arról, hogy pontosan milyen munkát végzett Korányi.

Borítókép: Baloldali nagygyűlés (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.