Adományokból épülhet fel az Anna-réti kápolna

Mintegy 127 millió forintra lenne szükség a Normafára tervezett Szűz Mária, a világ királynője engesztelő kápolna megépítésére, amelynek alapkövét már 1947-ben letették. Az eredeti terv szerint állami finanszírozással épült volna fel a kápolna, ám sok más beruházáshoz hasonlóan ez is a háború okozta gazdasági válság áldozata lett. Így a Hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött, hogy adományokból építi meg a kápolnát.

2023. 01. 12. 15:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak régi álma, hogy megépüljön végre az Anna-réti kápolna – mondta lapunknak Fonti Krisztina, a Hegyvidék alpolgármestere. – Miután eldőlt, hogy jelenleg nincs rá állami forrás, sokan jelezték, hogy szívesen adományoznának a kápolnaépítésre. Ezért döntöttünk úgy, hogy segítjük az adománygyűjtést, koordináljuk és a magunk eszközeivel hírét is visszük – osztotta meg lapunkkal a kezdeményezés részleteit a fideszes alpolgármester. 

Adománygyűjtés indult a harminc a kápolna megépítéséért Hegyvidéken. Fotó: Hegyvidéki Önkormányzat

 

Az Anna-réti kápolna megépítése régóta fontos közösségi ügy. Civil közösségek és egyházi képviselők immár nyolcvan éve szorgalmazzák, hogy épüljön meg a Szűz Mária, a világ királynője engesztelő kápolna az Anna-réten, amely célra a főváros területet adományozott az egyháznak az Anna-rét mellett. Az építkezés 1944 decemberében megkezdődött, azonban a szovjet csapatok érkezése miatt leállt, az építőanyag eltűnt. A háború után új, nagyobb szabású tervek készültek Mindszenty József bíboros jóváhagyásával, és 1947-ben megtörtént az alapkőletétel. A kommunista államhatalom azonban közbeszólt, és a szerzetesrendek feloszlatásával egyidejűleg a kápolna megépítésének is gátat szabott.

 

Két éve döntött arról a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy a kezdeményezés mellé áll és folytatja a kápolna építését, amihez állami támogatást igényeltek, de az ukrajnai háború miatt kialakult szankciós válságnak az ügy ismét áldozatul esett. Korábban az értékes természeti környezetre tekintettel a leendő kápolna alapterületének jelentős csökkentéséről is döntöttek.

Három évvel ezelőtt közös pályázatot írtunk ki, arra kérve az építészeket, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve készítsenek vázlatos terveket egy szabadtéri miséző- és emlékhely kialakítására, ami az Anna-réten átfutó Mária-zarándokutak találkozásában zarándok-pihenőhelyként is használható 

– részletezte Fonti Krisztina. Kifejezetten sok, ötvenkilenc pályamű érkezett. A megvalósításra kiválasztott terv alapján kicsi, a tájba illő kápolna épülne, amelynek egyik erénye a többfunkciós használat. Az épület zárt állapotban kis, tizenkét férőhelyes kápolnaként működik, míg a rét felé kinyitva nagyobb létszámú szabadtéri mise megtartására is alkalmas lenne. A megépítése biztosítaná, hogy az Anna-réten az egyébként is rendszeresen megtartott vallási összejöveteleket méltó környezetben, de a természetvédelmi terület komoly igénybevétele nélkül lehessen megrendezni.

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy néhány nap alatt közel egymillió forint gyűlt össze, és mivel egyre nagyobb az érdeklődés, ezért szeretnék az adománygyűjtést az egész országra kiterjeszteni.

A kápolna megépítéséhez 127 millió forintra van szükség, amennyiben ez az összeg rendelkezésre áll majd, az építkezés 2024-ben megkezdődhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.