Országos kampány Márki-Zay földadója ellen

Széles körű országos kampányt indít a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara annak érdekében, hogy elérjék a Hódmezővásárhelyen bevezetett földadó visszavonását. Azt remélik, hogy az akcióhoz tömegek csatlakoznak, és így egyszer és mindenkorra nemet tudnak mondani a sarcra. Jelen helyzet szerint január elsejétől minden helyi szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak hektáronként csaknem tízezer forint adót kell fizetnie Hódmezővásárhelyen.

2023. 01. 05. 5:50
null
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem fújt visszavonulót Márki-Zay Péter polgármester Hódmezővásárhelyen, és jelen állás szerint ebben az évben beszedik majd a földadót a Csongrád-Csanád vármegyei településen. 

Mint korábban megírtuk, január elsejétől minden helyi szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak hektáronként csaknem tízezer forint adót kell fizetnie a városban. Szél István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) Csongrád-Csanád vármegyei elnöke lapunk kérdésére kifejtette: Márki-Zay nemcsak hogy nem hátrált meg, hanem információik szerint a hivatalban az adócsoport már gőzerővel készíti a kiértesítő leveleket. 

– Mi pedig, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nevében továbbra is gyűjtjük a tiltakozó aláírásokat, már eddig is több ezren csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz. Januárban az akciónk új lendületet vesz, és komoly kampányt építünk fel az ügyünk népszerűsítésére. Igyekszünk mindenki figyelmét felhívni a problémára, és bízunk benne, velünk együtt sokan harcolnak majd azért, hogy a termőföldet ne lehessen sem most, sem a későbbiek során megadóztatni

– mondta el Szél István.

A Magosz Csongrád-Csanád vármegyei elnöke beszélt arról is, hogy amióta kirobbant Hódmezővásárhelyen a botrány, nagyon sokan keresték telefonon vagy akár személyesen és mondták el saját történetüket. Ezekből a beszélgetésekből kiderült, sokakat érint rendkívül hátrányosan az intézkedés, éppen ezért abban bíznak, hogy sikeres lesz a földadó elleni harc. 

– Abban bízunk, hogy legalább százezer aláírást összegyűjtünk, de inkább sokkal többet. Legalább két és fél millió földtulajdonos van Magyarországon, de nemcsak őket célozza majd a kampányunk, hanem mindenkit, aki nem ért egyet a földadóval, és úgy gondolja, hogy a termőföldnek adótehertől mentesnek kell maradnia. Reméljük, sokan csatlakoznak majd az ügyünkhöz – fogalmazott Szél István. 

Szavai szerint a tiltakozásuk azért is fontos, mert a hódmezővásárhelyi példán felbátorodva a vármegyében máshol, így például Szentesen is felmerült, hogy bevezetik a földadót, de a helyi gazdák egyelőre megakadályozták ezt. 

Szél István úgy kalkulált, hogy a korábban számítottnál több pénzt szedhet be a város, összességében akár a 100 millió forintot is meghaladná a hódmezővásárhelyi gazdák terhe.

Úgy tűnik, Márki-Zay Péter baloldali polgármester a maga részéről valóban lezártnak tekinti az ügyet. A hivatalos Facebook-oldalán sok mindennel foglalkozik, talán a legtöbbet a kormányt bírálja és országos kérdésekben foglal állást, de arról nem ír, hogy visszavonnák a gazdákat sújtó sarcot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.