Válságkommunikációba kezdett a Momentum

A parlamenti munkából visszavesznek, de a szövetségi politikában még nincs egyetértés. A Momentum múlt pénteken egy sajtóeseményen próbálta magyarázni folyamatos gyengülésének okait, és megnyugtatni a velük barátságos médiát, hogy Donáth Anna hét végi visszatérése után újra növelni tudják majd a támogatottságukat.

2023. 01. 31. 5:55
GELENCSÉR Ferenc
Budapest, 2022. július 4. Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi

A parlamenti munkából visszavesznek, de a szövetségi politikában még nincs egyetértés. A Momentum múlt pénteken egy sajtóeseményen próbálta magyarázni folyamatos gyengülésének okait, és megnyugtatni a velük barátságos médiát, hogy Donáth Anna hét végi visszatérése után újra növelni tudják majd a támogatottságukat.

A párt elnöke szerint februártól „jelentősen visszavesznek a parlamentben”. Ők úgy látják, hogy a kétharmados többség mellett nincs értelme törvényjavaslatokat benyújtani vagy részt venni a többségi javaslatok vitájában. A szavazásokon nyomnak gombot, vagyis teljesítik a házszabályi minimumfeltételeket, a frakcióvezető is megszólal majd időnként, de nem ülnek be „statisztálni az egypárti hatalomgyakorláshoz” – erről számolt be Gelencsér Ferenc Momentum-elnök a 444.hu-nak egy múlt pénteki sajtóbeszélgetésen.

A balliberális portál beszámolója szerint a fennállása óta ilyen háttéreseményt még nem tartott a Momentum: a jelek szerint csak a számukra baráti sajtót hívták meg. A cél az lehetett, hogy fenntartsák a figyelmet a párt „húzóneve”, Donáth Anna február 4-i visszatéréséig.

Február 4-én tér majd vissza Donáth Anna egy hatásosnak szánt beszéddel, mint a Momentum húzóneve. Fotó: Teknős Miklós

A DK-t másolja a Momentum

A parlamenti munka hanyagolása nem újdonság a baloldalon. Gyurcsány Ferenc már 2016-ban bejelentette, hogy a DK akkori képviselői kivonulnak az Országgyűlésből, és inkább az emberek között politizálnak. Gyurcsányék azóta is előszeretettel használják a kivonulásformulát politikai kommunikációjukban.

Most valami hasonlóra készül a Momentum is: 

a párt tagjai az idézett sajtóeseményen azt vetítették előre, hogy a jövőben akár a politikusaik is meglátogathatnak hatvan év feletti rászorulókat, akiknek majd tűzifát visznek, sőt azt fel is aprítják.

Gelencsér Ferencék a debreceni akkumulátorgyár témájára is lecsaptak. Miután az LMP a saját ziccerét kihagyva nem vette fel a helyi népszavazáshoz szükséges aláíróíveket, a Momentum is beadott egy kérdést. Amennyiben ezt jóváhagyja a helyi választási bizottság, úgy a frakció – Gelencsér szerint – lényegében Debrecenbe költözik, hogy teljes gőzzel készüljenek a kampányra. – Nem lesz könnyű bő harmincezer aláírást összegyűjteni, de ha összejön és a helyiek nemet mondanak, az komoly politikai fegyvertény lesz, egyben súlyos vereség a kormánypártnak: ha a helyiek ellenében is megépül a gigantikus akkumulátorgyár, 

a Fidesz jelentősen meggyengül Debrecenben

– ábrándozott a Momentum-elnök a 444.hu cikke szerint.

A párt politikai stratégiájához tartozik még, hogy a klímapolitikát a leghangsúlyosabb témává emelik. Szerintük ezzel ellenpólust lehet képezni a témában a környezetvédelmi kérdéseket mellőző és rendre az iparosítást szorgalmazó kormánynak. Emellett, ahogy a párt tagjai között többen említették, a párt a klímaváltozás és a környezetpusztítás miatt aggódókat tekinti az egyik legfontosabb potenciális szavazórétegének.

Szövetségépítési kérdésekben azonban nincs egyetértés a párt tagjai között. Gelencsér Ferenc a beszámoló szerint nyitna a hasonló profilú LMP és Párbeszéd felé, azonban a többi megjelent politikus ezt nem hozta szóba. Arról sem számoltak be, hogy próbálnak-e igazolni politikusokat, például fővárosi baloldali polgármestereket, de erre a felvetésre is csak óvatoskodva, konkrétumok említése nélkül reagáltak a párt elöljárói.

A súlytalan és semmitmondó kommunikáció egyébként könnyen a Momentum vesztét is jelentheti. A párt a sajtóban lassan és konkrétumok nélkül reagál. Emlékezetes volt például a fővárosi rezsitámogatások ügye. A DK-s kerületek akciózására Gelencsér a saját oldalán viszonylag hamar reagált, a párt sajtója azonban késlekedett. A Momentum elől a show-t végül az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes vitte el, aki konkrétumokat említve sorolta fel, hogy szerinte mi a feladata egy kerületi polgármesternek.

Borítókép: Gelencsér Ferenc beszél a parlamentben (Fotó: MTI/ Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.