Ma tart évértékelőt Orbán Viktor

Huszonnegyedik alkalommal tart évértékelőt Orbán Viktor, amiben az elmúlt esztendő mellett a kormányfő várhatóan szót ejt arról, hogy a kormány a veszélyek korában miként tudja megvédeni a magyarokat. Megjegyzendő, hogy a 2023-as az első miniszterelnöki évértékelő az ukrajnai háború kitörése, valamint a brüsszeli szankciós politika bevezetése óta, így minden bizonnyal ezek a témák is fontos szerepet kapnak a beszédben.

2023. 02. 18. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délután három órától a Várkert Bazárban tartja hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök vélhetően arról beszél majd, hogy a kormány a veszélyek korában miként tudja megvédeni Magyarországot. Az idei beszéd azért is különleges, mert az orosz–ukrán háború kitörése, valamint a brüsszeli szankciók bevezetése óta ez lesz az első alkalom, hogy a miniszterelnök évértékelőt tart.

ORBÁN Viktor évértékelő
Nagy várakozás előzi meg az idei évértékelő beszédet is Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Évértékelők 1999 óta

Megjegyzendő, hogy Orbán Viktor jellemzően nem a szűkebb éves keretek között szokott értékelni, a beszéde tágabb kitekintést nyújt stratégiai ívvel. Az idei lesz egyébként a 24. évértékelő azóta, hogy a miniszterelnök 1999-ben először adott helyzetértékelő beszédet. A múltban a baloldal rendre támadta Orbán Viktor beszédeit, ugyanakkor a balliberális politikusok lemásolták a műfajt és sorban jelentkeztek saját évértékelő beszédeikkel.

A miniszterelnök évértékelőit hagyományosan a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezi. Egészen 2004-ig a Pesti Vigadóban, majd annak felújítása miatt az ELTE lágymányosi épületében, később a Körcsarnokban, ezután a SYMA-csarnokban, a Millenárison, végül mind a mai napig a Várkert Bazárban várta a közönségét a kormányfő.

A 2010-es kormányváltás óta tartott évértékelők közös vonása, hogy a miniszterelnök mindig hangsúlyozta a gazdaság, a középosztály és a családok megerősítésének célját – jellemzően az évértékelő­kön jelentette be az adó- és rezsicsök­kentéseket, a családi kedvezmények és támogatások kiszélesítését, valamint a kormány munkahelyteremtő, vállalkozásösztön­ző lépéseit. Tavaly a kormányfő évértékelője egybeesett az országgyűlési választási kampány kezdetével, a miniszterelnök pedig kijelentette: a választás tétje, hogy Gyurcsány és Bajnai visszatérnek-e a hatalomba. Orbán Viktor bemutatta, hogyan tudott talpon maradni és terjeszkedni a magyar gazdaság a válság ellenére is. – Két nehéz évet hagytunk magunk mögött. Világjárvány, népvándorlási hullámok, energiaválság, brüsszeli birodalmi dühkitörések, a hidegháború hűvös lehelete a tarkónkon és a háború nyugtalanító árnyéka Kelet- és Közép-Európa fölött – fogalmazott a kormányfő kevesebb mint két héttel a háború kitörése előtt.

2021-ben a járványhelyzet miatt nem tartott hagyományos évértékelőt a kormányfő, ezért a parlamentben, a tavaszi ülésszak nyitányaként adott politikai helyzetértékelést. A 2020-as évértékelőn a miniszterelnök szót ejtett az akkor százéves trianoni katasztrófáról, valamint a balliberális kormányok okozta csődből való kilábalásról. 

– Tíz évvel ezelőtt az emberek véget vetettek a szocialista rémkormányzásnak, és megkezdte munkáját a nemzeti kormány. Az ország akkor a csőd szélén állt, a munkanélküliség az egekben, az emberek eladósodva 

– fogalmazott három éve a kormányfő. A négy évvel ezelőtti évértékelő arról maradt emlékezetes, hogy Orbán Viktor hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be. A miniszterelnök 2019-ben hangsúlyozta: a magyarok a nemzeti konzultációban igent mondtak arra, hogy a bevándorlás helyett a családok támogatásával kezeljék a demográfiai problémákat, s az intézkedéscsomag is ennek a szellemében készült. Egy évvel korábban, 2018 februárjában is olyan évértékelőt tartott Orbán Viktor, ami egybeesett az országgyűlési választás kampányával. – Jól sikerült ez a nyolc év, jobban, mint ahogy vártuk, de nem értünk a munkánk végére, van még abból bőven – értékelte akkor a 2010 óta tartó kormányzást a miniszterelnök.

Kihelyezett Fidesz–KDNP-frakcióülés jövő héten

Február 22–23-án Balatonfüreden lesz a Fidesz–KDNP szezonnyitó kihelyezett frakcióülése, melyen szerda este zárt ajtók mögött – az előzetes tervek szerint – Orbán Viktor ad politikai-stratégiai helyzetértékelést – írta az Atv.hu, hozzátéve: a politikai helyzetértékelés központi eleme az orosz–ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók, a háború okozta gazdasági válsághelyzet, az infláció kérdése és az uniós források kérdése lehet. A kormánypártoknál már hagyomány, hogy az aktuális parlamenti ülésszak kezdete előtt kihelyezett frakcióülést tartanak, ahol Orbán Viktor felvázolja a következő időszak legfontosabb kihívásait. Legutóbb tavaly szeptemberben, Balatonalmádiban tanácskoztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a legfontosabb téma pedig a szankciók kérdése volt. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője ekkor jelentette be, hogy a két frakció arra kérte a kormányt, indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciók kérdésében. Tavaly februárban ugyancsak Balatonfüreden tartottak kihelyezett frakcióülést, ahol a legfontosabb téma az ország­gyűlési választás kampányára történő felkészülés, valamint a gyermekvédelmi népszavazás volt.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.