Nem Magyarországon, hanem Nyugat-Európában van válságban a sajtószabadság

Az Európai Bizottság által finanszírozott kutatásból az derült ki, hogy Németországban és Franciaországban is több alkalommal érte atrocitás vagy zaklatás a média munkásait, mint Magyarországon.

Magyar Nemzet
Forrás: Transzparens Újságírásért Alapítvány2023. 02. 17. 12:37
null
20211025 Pécs Újságos pavilon (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter) Fotó: Löffler Péter LP Dunántúli Napló DN Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány azt írja legújabb publikációjában, hogy az Európai Bizottság által finanszírozott beszámoló szerint hazánkban sokkal jobb újságírónak lenni, mint például Németországban vagy Franciaországban. 

Ezekben az országokban ugyanis komoly fizikai fenyegetésnek vannak kitéve a médiamunkások, ráadásul a sajtószabadságot is többször korlátozzák, mint Magyarországon

– írták. 

Közlik, hogy a Media Freedom Rapid Response (MFRR) 2022-es évre vonatkozó jelentését a European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) nevű civil szervezet készítette el. 

A friss jelentésükben azt írják, hogy Magyarország kapcsán mindösszesen 11 olyan esetet regisztráltak, amely a szervezet szerint sértette valamilyen módon a sajtószabadságot. Ugyanakkor azt hozzáteszik, hogy ritkán fordul elő fizikai atrocitás a magyar médiamunkásokkal szemben. A jelentésben is mindössze két ilyen esetről számolnak be. 

Ezzel szemben a beszámolóból az derül ki, hogy Nyugat-Európában már nem ilyen a sajtószabadság helyzete. 

Németországban 87, míg Franciaországban 51 olyan esetet regisztráltak, amikor valamilyen módon sérült a sajtó- és médiaszabadság

– közlik.

Németországgal kapcsolatban kiemelik, hogy számtalan alkalommal ért fizikai erőszak a rendőrség vagy egyes tüntetések résztvevői részéről újságírókat munkavégzés közben. Külön megemlékeznek arról az esetről, amikor a sajtó munkatársai felé követ dobtak, vagy amikor az egyik rádió irodaházára fegyverrel támadtak

Franciaországban szintén rengeteg alkalommal támadtak az újságírókra, mint például amikor ismeretlen személyek tüzet nyitottak a francia közszolgálati televízió székházára. A jelentésben beleírták azt az esetet is, amikor rendőrök távolítottak el újságírókat Emmanuel Macron egy kampányeseményéről, mert korábban az elnök kampánycsapata megtagadta az akkreditációjukat, mégis megpróbáltak tudósítani a rendezvényről.

Forrás: Transzparens Újságírásért Alapítvány

Összefoglalva tehát az európai jelentésből világosan látszik az, hogy 

Nyugat-Európa nagyobb országaiban sokkal több alkalommal éri támadás a sajtószabadságot, mint Magyarországon, a médiahelyzet kapcsán mégis leginkább hazánkkal kapcsolatban zajlanak éles viták a nemzetközi porondon.

Borítókép: Újságos pavilon (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.