48 perc: Ukrajnának egy előnye van az oroszokkal szemben

A napokban – eddig tisztázatlan körülmények között – lezuhant egy nagy értékű amerikai drón valahol a Krím félsziget mellett. Az oroszok azt állítják, hogy az amerikaiak rosszul manővereztek a drónnal, az amerikaiak pedig azt, hogy egy orosz repülő túl közel repült hozzá. De miért próbálják a felek bagatellizálni az ügyet? – ezzel a témával is foglalkozott a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor csütörtök esti adásának első része.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 17. 8:04
null
Creech légitámaszpont, 2023. március 14. Az amerikai légierõ által közreadott képen egy MQ-9-es Reaper típusú amerikai felderítõ drón kiképzõ repülésen a nevadai Creech légitámaszponton 2013. május 13-án. Két Szu-27-es orosz harci gép elfogott és megsemmisített egy Reaper amerikai drónt a Fekete-tenger fölött, nemzetközi légtérben 2023. március 14-én. MTI/EPA/U.S. AIR FORCE/Senior Master Sgt. Paul Holcomb HANDOUT Fotó: Senior Master Sgt. Paul Holcomb HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsor vendége, a Jeruzsálemből online bejelentkező Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikaiak és az oroszok a hidegháború alatt következetesen bagatellizáltak minden olyan esetet, mikor a két nagyhatalom pilótái csaptak össze, nehogy világháború legyen belőle. 

A szakértő szerint köztudomású, hogy Ukrajnának az egyetlen előnye Oroszországgal szemben a jelenleg zajló háborúban a nyugati szövetségeseitől kapott hírszerzési és hadvezetési támogatás. 

Ennek a támogatásnak fontos komponenseit képezik az ilyen drónok és hasonló légi eszközök, amelyek állandóan Oroszország perifériáján járőröznek, és információkat szolgáltatnak az ukránoknak – mondta. 

A lövedék fokozatosan kiszorítja a járművet 

– fejtette ki Castel azzal kapcsolatban, hogy milyen haditechnológiai fejlődés figyelhető meg az orosz–ukrán háborúban. 

Mint mondta, a XX. század nagy háborúi a járművekről szóltak; a repülőgépekről, a tankokról vagy a különböző tengeri járművekről. A különböző típusú rakéták és lövedékek az elmúlt évtizedekben fokozatosan letaszították a járműveket az első helyről – tette hozzá. 

A biztonságpolitikai szakértő egyetértett a műsorvezető, Lánczi Tamás azon felvetésével, hogy az ebből adódó személytelenség abba az irányba tereli a jelenlegi konfliktust, hogy tovább eszkalálódjon. 

Robert C. Castel szerint ez csúszós lejtő lehet, hiszen ha ilyen helyzetekben mindig azt mondják, hogy nem halt meg senki, akkor a következő lépés esetleg az lehet, hogy fölrobbantanak egy nukleáris töltetet a világűrben, ami lesöpör több tucat műholdat, és azt mondják, hogy kérem, ez csak egy kísérlet volt. 

– A drónok lehetővé teszik azt, hogy megspóroljunk néhány emberi életet, de lehet, hogy ezzel életek százezreit kockáztatjuk –  jegyezte meg Castel.

A közelmúltban egy a Fekete-tenger fölött elfogott drón okozott incidenst az USA és Oroszország között: egy Szu–27 típusú orosz harci repülőgép ütött rajta egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drónon. Az amerikaiak szerint a gép megütötte a drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült, az oroszok viszont azt közölték, nem a harci gépeik okozták az amerikai drón zuhanását.

Borítókép: Az amerikai légierő által közreadott képen egy MQ–9-es Reaper típusú amerikai felderítő drón kiképző repülésen a nevadai Creech légitámaszponton 2013. május 13-án (Fotó: MTI/EPA/U.S. Air Force/Senior Master Sgt. Paul Holcomb)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.