A megelőzés a cél a gyermekvédelemben

A gyermekvédelem szigorúbb szabályozásának mind jogilag, mind pszichológiailag elsősorban megelőző fókuszúnak kell lennie, joghézagot pedig nem szabad hagyni – erről beszélt lapunknak Hal Melinda pszichológus, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója az utóbbi időben napvilágot látott iskolai szexuális botrányokra reagálva. Elmondta, a megrontás sokszor tartós lelki károsodást eredményez, ilyenkor a lelki feldolgozási folyamat gyakran még hosszabb folyamat, mint a fizikai felépülés.

2023. 03. 04. 7:56
Crying,Girl,In,Front,Of,The,School
140884747 Fotó: alexkatkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bántalmazás természete, hogy lelkileg, érzelmileg vagy akár fizikailag is érintheti az embert, nem szükséges minden tényezőnek fennállnia – fejtette ki lapunknak Hal Melinda pszichológus, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója.

 Mint mondta, a résztvevők akár többszörös kötésben is lehetnek egymással, például szerepeikből adódóan, éppen az iskolai helyzetekben. – A hierarchikus viszony és az abból való kilépés így még inkább megterhelő lehet – mutatott rá a pszichológus. 

Közölte, gyakori a fenyegetettségélmény, a manipuláció, amely olyan mértékű lehet, hogy az áldozat évekig bele sem gondol abba a helyzetbe, amiben van, vagy egyszerűen nem képes kilépni belőle. Rendszeres továbbá a titkolózás, mert a szégyen és a bűnösség, a kiszolgáltatottság érzése megerősítést kap a bántalmazó vagy a környezet által. Ezt áldozathibáztatásnak nevezzük – tette hozzá Hal Melinda.

„Normális” elkövetők

A szakértőt arról is kérdeztük, hogy mi lehet az oka annak, hogy a kiskorúakkal szemben szexuális visszaélést elkövetők sokszor teljesen „normális” embereknek tűnnek, nem feltűnők a környezetükben. 

Hal Melinda elmondta, ismeretlenül nem mondható el valakiről, hogy normális-e vagy sem. – A pszichológia terminus technikusa leegyszerűsítve: a normalitás társadalmi konszenzuson és statisztikai átlagokon alapul. Ezért lehet eltérő kultúránként ennek megítélése. Jogi kategóriák esetén a keretek sokkal meghatározottabbak 

– jelentette ki. Hozzátette, a személyiség kérdéskörét tekintve, amennyiben valaki tényleg elhiszi, hogy amit tesz, az nem probléma, esetleg fennáll olyan mentális tényező, amely miatt nincsen belátása, akkor azt gondolja, tud úgy viselkedni, mint bárki más egyéb helyzetekben. Fennállhat az érzelmi rendszer, a lelkiismeret zavara, eltérő szocializá­ciós folyamat vagy egyéb idegrendszeri zavar. Persze mindezek nem jelentenek felmentő körülményt a jog tekintetében. – Bizonyos pszichés, illetve személyiségbeli eltérések még egyfajta karaktert is adnak az embereknek, amely manipulációt rejt a hordozó részéről, mások pedig különleges kisugárzást, egyfajta vonzódást érezhetnek irántuk – magyarázta a pszichológus.

Évtizedes sebek

Hal Melinda elmondása szerint az érzelmi, szexuális visszaélés esetén a lelki feldolgozási folyamat gyakran még hosszabb, mint a fizikai felépülés. Az áldozat emellett saját hibáit, megtépázott önbecsülését felnagyítva érzékeli. Szégyellheti, megalázónak érezheti felfedni a történteket, felejteni szeretne, vagy az „elfelejtés” mint elhárító mechanizmus – valójában elfojtás – meg is történik. Később hasonló helyzet, aktuális krízis, egy bizonyos életszakasz vagy fennálló maradandó tünet és a mentális állapot romlása egyaránt előhozhatja.

 – A hangulat- és szorongásos zavaroknak ismertek azon formái, amelyek lappangva, nem kifejezett és/vagy kevert tünetekkel évtizedeken át fennmaradhatnak. Látunk olyan eseteket is, amikor csak az agresszor halála után beszélnek az áldozatok az őket ért sérelmekről – fejtette ki a szakértő.

El kell mondani

– Minden zaklatás legfőbb ellenszere, hogy ne maradjon titokban az ügy – mutatott rá a pszichológus. Egy barát – akár kortárs, akár felnőtt – segíthet. Vitás ügyekben javasolt mediátorhoz fordulni, de a hatóságok is tudnak segíteni. – Lelki megterhelés esetén javaslom az anonim módon működő lelki elsősegély-szolgálatokat, ahol tudnak segíteni elindulni az ügyben. 

Többen specifikusan foglalkoznak a bántalmazottakkal, de fel lehet keresni az áldozatsegítő központokat és a mentális szakembereket is. Akinek lehetősége van rá, forduljon a szüleihez és beszéljék meg a helyzetet 

– tanácsolta Hal Melinda.
A szakember szerint a gyermekvédelem ügyében egyértelműen szigorúbb szabályozásra van szükség, azonban ez mind jogilag, mind pszichológiailag elsősorban megelőző fókuszú kellene hogy legyen, joghézagot pedig nem szabad hagyni. – Számos területen, így ezen is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a megelőzésnek. 

Azt gondolom, hogy a fiatalok érzelmi intelligenciájának, empátiájának fejlesztésével, értékorientált oktatásával nagyot léphetnénk előre. Ezenkívül a fia­talok megrontását megkísérlő emberek és szervezetek kiszűrése lenne célravezető, mivel a megrontás tartós lelki károsodást eredményez 

– hívta fel a figyelmet Hal Melinda. Rosszabb esetben az egészségügyi költségek mellett a szociális károk is nagyok lehetnek, nem beszélve az elszigetelődésről, a képtelenségről az intim kapcsolatok kialakítására, vagy a helytelen minták továbbításáról – sorolta a pszichológus.

Borítókép: A legkisebbeket érő fizikai és lelki agresszió beláthatatlan következményekkel jár (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.