Az egyetlen francia hősi halott is emlékművet kap hazánkban

Miközben román szélsőségesek és a velük összekacsintó hatóságok évek óta botrányt botrányra halmoznak az úzvölgyi első világháborús katonatemetővel kapcsolatban, és ezzel sok száz magyar hős nyugalmát zavarják meg, hazánk más utat jár. Francia–magyar együttműködésben emlékművet állítanak Magyarországon az egyetlen, a második világháborúban hazánk területén hősi halált halt francia katona tiszteletére.

2023. 03. 20. 14:37
null
Úzvölgye, 2019. május 17. A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkeresztek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékművet állítanak Magyarországon az egyetlen, a második világháború alatt hazánk területén hősi halált halt francia katona tiszteletére – tudta meg lapunk a Francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyar Kitüntetettjeinek Szövetsége alelnökétől. Idősebb Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy noha Franciaország és Magyarország a második világháborúban nem álltak hadban egymással, hazánk bombázásakor a német légierő, a Luftwaffe a Veszprém vármegyei Herend fölött lelőtt egy olyan gépet, amelyen angolok mellett egy francia katona is szolgált, és akit így magyar földön temettek el. Az emlékművet a tervek szerint a Somogy vármegyei Mezőcsokonyán állítják majd fel, részben magyarországi támogatással, de döntően francia forrásból. Ezzel kapcsolatban a Francia Emlékezet közalapítvány és a Francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyar Kitüntetettjeinek Szövetsége írtak alá megállapodást.

Idősebb Lomnici Zoltán a közel egy évszázad után megújult első világháborús magyar kápolnánál. Fotó: Emberi Méltóság Tanácsa

 

Vannak még pozitív példák


Idősebb Lomnici Zoltán lapunknak rámutatott arra: nemcsak ez a példa mutatja, hogy a hősi hallottak emlékének ápolásában két ország tisztességgel együtt tud működni. Mint kifejtette: az első világháborúban, a Doberdó-fennsíkon, az isonzói véres csatákban meghalt olasz és magyar katonák emlékére a San Michele hegyen állítottak hősi emlékművet, amelyet az olaszok a rendszerváltás előtt, az államszocializmus idején – hazánk helyett is – végig gondoztak.

Vagyis az olaszok példamutatóan ápolják a mi hősi halottaink sírhantjait is. Mottójuk: „Ellenség a háborúban, testvér a halálban.”

Áll Olaszországban egy első világháborús magyar kápolna is, amelynek az építése 1918-ban kezdődött, de utána nem szentelték fel. Használták raktárként, ólként, majd többször is felmerült a kápolna megmentésének ügye, de erre 2009-ig várni kellett. A kápolnát végül, annak felújítása után, 2009 májusában szentelték fel. A szentély az Emberi Méltóság Tanácsa védnöksége alatt áll, miután a felújítást Szunai Miklós főtitkár finanszírozta.

 

Magyar hősi halottak


A rendkívül pozitív példákkal összevetve kifejezetten megdöbbentő az úzvölgyi katonai temető ügye, amit az első világháború idején alakítottak ki. Mint ismert, miután 1916. augusztus 27-én Románia hadat üzent az Osztrák–Magyar Monarchiának, Úzvölgye térségébe a magyar királyi 61. honvéd hadosztály, később a 39. honvéd hadosztály alakulatait vezényelték.

A feladat először az volt, hogy lassítsák a román hadsereg előrenyomulását, majd a megindult német támadással együtt a magyar honvédek átlépték a határt, és Dormánfalva irányába nyomultak előre.

Itt azonban komoly ellenállásba ütköztek, a harcokban mindkét fél komoly veszteségeket szenvedett, a magyar hősi halottakat pedig az úzvölgyi temetőben helyezték végső nyugalomra. A második világháború utáni évtizedekben a temető állapota fokozatosan romlott, amit végük 2011-től Csíkszentmárton önkormányzata helyi szervezetekkel, magyarországi támogatásokkal újított fel.


Kicsinyes román hozzáállás

 

Közel négy évvel ezelőtt, 2019 áprilisában aztán a szomszédos Dormánfalva településének polgármestere a magyar katonák sírjain román parcellákat hozott létre, ahol ötvenegy betonkeresztet állíttatott ismeretlen román katonáknak, valamint emeltetett egy kelta keresztes emlékművet is. Tette ezt annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló legújabb bizonyítékok alapján a temetőben egy, esetleg két román katona van eltemetve sok száz más nemzetiségű, főként magyar hős mellett.

Az ügy a bíróságon folytatódott, az úzvölgyi katonatemető ügyében 2023. február 10-én született jogerős bírósági döntés. Ennek értelmében el kell bontani a törvénytelenül felállított román ortodox betonkereszteket. Bár az ítélet jogerős, a dormánfalvi polgármester rendkívüli jogorvoslati kéréssel fordult a legfelsőbb bírósághoz.

A Bákó megyei prefektúra pedig azt közölte: nem kíván beavatkozni az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállításába, mert nem érzi magát illetékesnek ebben. S ha a történet nem lenne így is elég botrányos: román nacionalisták előrebocsátották, hogy az úzvölgyi katonatemetőben törvénytelenül felállított ortodox betonkeresztekhez kötözik magukat, amennyiben a hatóságok elkezdenék a bírósági döntés végrehajtását.

Borítókép: Betonkereszteket állítottak az úzvölgyi katonatemetőben (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.