Fővárosi Közgyűlés: jóváhagyták a BKV komoly veszteséggel számoló üzleti tervét

A képviselők többsége döntött arról is, hogy nem adják állami kézbe a fővárosi önkormányzathoz tartozó szakrendelőiket.

2023. 03. 29. 14:26
null
20230329 Budapest FŐvorosi Önkormányzat Közgyűlés Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy nem adják állami kézbe a szakrendelőiket, és jóváhagyták a BKV komoly veszteséggel számoló üzleti tervét is. A múlt héten megtartott háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: 

– Akárcsak tavaly, idén is tele vagyunk bizonytalansággal, de remélhetőleg talpon tudunk maradni. Az üzleti tervben egyébként több mint 34 milliárdos veszteséggel számolnak majd, bár Kiss Ambrus szerint ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen is ekkora lesz a hiány. 

Az általános főpolgármester-helyettes az Infostartnak részletezte, hogy a villamosok és a buszok egyelőre nem fognak leállni.

A fővárosi önkormányzat úgy döntött a szerdai ülésén, hogy nem támogatja a főváros két járóbeteg-szakellátásának állami kézbe adását, így a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei által működtett járóbeteg-szakellátások változatlanul a fővárosi önkormányzat fenntartásában működnek majd, legalább a jelenlegi központi költségvetési támogatás megtartásával.

Mint arról korábban írtunk, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója korábban felvetette a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét. 

A főváros jelenleg két ilyet üzemeltet: a hajléktalan-ellátás részeként a nőgyógyászatot és pszichiátriát, szoros kapcsolatban a hajléktalan-ellátás többi intézményével. 

A főpolgármester előterjesztése szerint a két szakellátás államosítása szakmailag, az érzékeny ellátotti célcsoport biztonságos, személyre szabott egészségügyi ellátása érdekében nem támogatandó.

A közgyűlés többsége úgy döntött, módosítják a parkolási rendeletet, és a jövőben fél évre kitilthatók lesznek a budai Várból a vári védett övezetben közlekedési szabályszegést – közlekedési szabálysértést, a közösségi együttélés közlekedési jellegű szabályainak megsértését vagy más, közigazgatási szankcióval sújtható szabályszegést – elkövető taxisok.

A mai közgyűlésben meghallgatták a budapesti rendőrfőkapitány beszámolóját is. Terdik Tamás elmondta, hogy Budapesten 39 ezer bűncselekmény volt 2022-ben, ami több, mint az előző évben – ezt azért nem lehet összehasonlítani, mivel a korábbi években a koronavírus-járvány miatti korlátozások voltak érvényben. Szerinte amennyiben a 2019-eshez hasonlítják a tavalyi adatokat, akkor a lopások, rablások, betörések számában csökkenés figyelhető meg, a testi sértések száma stagnált, az emberölések és a kibertérben elkövetett bűncselekmények száma viszont nőtt. Terdik hangsúlyozta, hogy a budapesti rendőrség reagálási ideje az országban az egyik legjobb: átlagosan 11 perc 19 másodperc alatt érnek ki. Hozzátette: – Egyetlen célunk lehet, Budapest stabil közbiztonságának fenntartása.

 

Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.