Ezért támogatja az NMHH kiemelten a hazai űripart

A magyar űrkutatás egyik fontos momentuma volt, amikor 2015-ben Magyarország csatlakozott az európai űrügynökséghez, 2018-tól pedig különösen nagy támogatást élvez a magyar űripar fejlesztése, amelyben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vesz. A világűrbe helyezett rendszerek ma már a gazdaság gerincét jelentik. Az új űrkorszak egyik jellegzetessége várhatóan az lesz, hogy a mostani 6000 műhold helyett már több százezer műhold fog keringeni felettünk.

Forrás: MTI2023. 04. 13. 13:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy 62 évvel ezelőtt ezekben a napokban azt ünnepelte a világ, hogy a Jurij Gagarint szállító űrhajó a világűrbe ért. Az elmúlt 60 évben több száz ember járt már az űrben – köztük egy magyar is, Farkas Bertalan – köszönhető ez annak, hogy az űrtechnológia rohamléptekben fejlődik. 

Magyarországon az NMHH a frekvenciakoordinációs eljárásokban eljáró hatóság. 

Feladata kettős: egyrészt bejelenti a hazai műholdak esetében a szükséges műholdas pályák, pályapozíciók igényét, másrészt a más országok igazgatásai által koordinált műholdas pályák, pályapozíciók interferenciaszámításokkal alátámasztott észrevételeit, amennyiben az érinti a hazai rádiórendszereket – emelték ki. 

 

A világűr rendszereinek hatása a gazdaságra

Hozzátették, hogy a világűrbe helyezett rendszerek ma már a gazdaság gerincét jelentik. Az új űrkorszak egyik jellegzetessége várhatóan az lesz, hogy a mostani 6000 műhold helyett már több százezer műhold fog keringeni felettünk, alacsony Föld körüli pályán, ami számos kihívást jelent. Bartóki-Gönczy Balázs, az NMHH Médiatanácsának tagja szerint a sok új műhold megjelenésével kapcsolatban a legfontosabb teendő, hogy ezek ne ütközzenek össze és koordináltan tudjanak közlekedni.

Az űrforgalom-szabályozás a jelenkor egyik nagy kihívása, hiszen erre jelenleg nincsenek szabályok. A másik kihívás az, hogy a megnövekedett igényeket ki kell szolgálni frekvencia és pályahelypozíció szempontjából. Szükséges, hogy ezeknek a műholdaknak olyan megfelelő frekvenciasávja és pályapozíciója legyen, amelyen tudnak kommunikálni, ezért óriási szerep hárul az olyan nemzeti szabályozó hatóságokra, mint amilyen az NMHH is 

– idézték a közleményben Bartóki-Gönczy Balázst. Úgy folytatták, hogy az NMHH a hatósági feladatain túl egyéb módon is támogatja a hazai űripar fejlődését, tavaly után idén is együttműködést kötött a Hatóság a Magyar Asztronautikai Társasággal. A megállapodás egyik célkitűzése, hogy az általános és középiskolás gyerekek is egyre többet tudjanak meg az űrvilágról. 

Támogatói voltunk annak is, hogy a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói Portugáliában egy rakétaépítő versenyen vettek részt, valamint az NMHH támogatása tette lehetővé, hogy a BME mérnökei elkészítsék a legújabb magyar kis műholdat, az MRC 100-at, mely idén fog kijutni a világűrbe. Ennek újdonsága, hogy már nemcsak egy kísérletet végezhetnek el rajta, hanem több felsőoktatási intézmény is tapasztalatot tud szerezni a világűrben azáltal, hogy a kisműhold fedélzetére önálló modult telepíthettek

– tette hozzá a közlemény alapján Bartóki-Gönczy Balázs. Mint írták: Magyarországon 2018-tól különösen nagy támogatást kapott a magyar űripar fejlesztése, ennek egy újabb mérföldköve lesz az is, hogy hazánk 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe. 

A projektről lapunknak adott interjújában a magyar űrtevékenység születésénél jelen lévő Almár Iván csillagász is beszélt. Kifejtette azt is, hogy az elmúlt csaknem nyolcvan évben hogyan fejlődött a hazai űrkutatás, miért van ennek a tudománynak és most már iparágnak hazánkban is nagy jövője, és elmesélte annak a hiteles történetét is, hogyan zajlott az első holdra lépés televíziós közvetítése. A cikket itt olvashatja.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/NASA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.