Megszavazta a baloldal Karácsony Gergely megszorítócsomagját

Az újságírókat kikerülve, a hátsó ajtón érkezett a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés mai ülésére, amelyen a baloldali képviselők kétórás vita után megszavazták az úgynevezett túlélőprogramot, vagyis Karácsony Gergely megszorítócsomagját.

2023. 04. 26. 9:45
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntött a városvezetés által meghirdetett budapesti „túlélőprogram” egyes intézkedéseiről Fővárosi Közgyűlés. A fővárosi önkormányzat költségvetési helyzetének stabilizálása, a közszolgáltatások színvonalának megtartása, valamint a társaságai és intézményei által foglalkoztattak bérének garantálása érdekében meghozandó egyes intézkedésekről szóló, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte

előterjesztést több mint kétórás vita után 18 igen szavazattal, 12 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A voksolásnál a Fidesz–KDNP képviselői és Szabados Ákos független képviselő tartózkodott.

Az intézkedések között szerepel egy 16,6 milliárdos fejlesztési hitelfelvétel igénye, a szolidaritási hozzájárulás mérséklésének, valamint az állami rezsitámogatás és a Lánchíd felújításához ígért hatmilliárd forintos kormányzati támogatás megfizetésének kezdeményezése is.

Karácsony Gergely elbújt előlük, Tüttő Kata főpolgármester-helyettest viszont faggathatták az újságírók. Fotó: Teknős Miklós

A „túlélőprogram” keretében a képviselők jóváhagyták a fővárosi önkormányzat és az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank alkotta bankkonzorcium közötti, fejlesztési hitelkeretre vonatkozó szerződést, ugyanis a főváros az idei évre 16,6 milliárd forint hitel felvételével számol. Ez az összeg a fővárosi fejlesztési feladatok 2023. évi ütemének megvalósításához szükséges önkormányzati forrást hivatott biztosítani, az európai uniós és központi költségvetési támogatásokon, valamint az Európai Beruházási Bank által biztosított hiteleken túl.

A hitelkeretre vonatkozó szerződés hatályba lépésének feltétele a kormány előzetes hozzájárulása.

„A túlélőcsomag szakmai köntösbe bújtatott politikai pamflet”

A vitában Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője úgy fogalmazott, hogy a „túlélőcsomag”

szakmai köntösbe bújtatott politikai pamflet.

− Mit gondolna a főpolgármester, ha az autósok nem fizetnének parkolási díjat, mert nincs kedvük? − ezt a kérdést már Ughy Attila, a XVIII. kerület volt fideszes polgármestere intézte a főpolgármesterhez, utalva arra, amikor múlt héten Karácsony úgy nyilatkozott: Budapest beperli a kormányt, és nem fizet be csaknem 25 milliárd forint adót.

A főpolgármester kijelentése azért is visszás, mert az adófizetés mindenkire ugyanúgy vonatkozik: magánszemélyekre, vállalkozásokra és önkormányzatokra is. Budapest pénzügyi helyzetéről szólva Varga Mihály pénzügyminiszter korábban rámutatott: a főváros anyagi helyzetét a 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti. Hangsúlyozta, hogy

a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették.

Mint írta: a baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik: A főváros iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezenfelül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. Emellett az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb települések támogatására, összesen 57,8 milliárd forintot. 

Pokorni Zolán, a XII. kerület fideszes polgármestere úgy fogalmazott: 77 milliárd forint pluszpénzzel gazdálkodik a főváros az iparűzésiadó-bevételeiből, többel mint korábban Tarlós István. 

Ez bőven fedezi a szolidaritási hozzájárulást és a BKV-költségeit is

− hangsúlyozta a Hegyvidék polgármestere. Hozzátette, politikai és verbális ördögűzést folytat a baloldali városvezetés, így szerinte a kormánynak nehéz együttműködnie a fővárossal.  

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azzal riogatott: ha a képviselők nem szavazzák meg a „túlélőprogramot”, akkor pont augusztusra fog leállni a fővárosi tömegközlekedés, amikor is megrendezik az atlétikai világbajnokságot Budapesten.

Hátulról érkezett Karácsony

Mint korábban megírtuk,

a színfalak mögül, az újságírókat kikerülve érkezett meg reggel a Fővárosi Közgyűlésre a főpolgármester.

A Fidelitas akciója, amellyel Gyurcsány Ferenc minap Karácsony Gergelynek címzett kritikájára utaltak. Fotó: Teknős Miklós

Az esemény kezdetén a Fidelitas Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát hangszórón bejátszva, egy molinót kifeszítve üzent a főpolgármesternek: a DK elnökének Karácsony Gergelyre vonatkozó szavait idézték, miszerint „Karácsony Gergelyt könnyű szeretni, de nem teljesíti a feladatát”.

Karácsony Gergely a napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: Budapestnek, amit európai nagyvárosként meg kellett oldania, azt meg tudta tenni, a fővárosi önkormányzat például hatékonyan védekezett a Covid-járvány alatt. Felidézte, hogy az energiaválság megjelenésével is elsőként léptek fel, és rengeteg pénzt spóroltak meg a budapesti adófizetőknek. Ugyanakkor szerinte a kormányzati megszorítópolitika gátolja, hogy Budapest elkerülje a csődöt.

Kijelentése azért érdekes, mert, mint megírtuk, Tarlós István korábbi főpolgármester újra felidézte a napokban:

ők otthagytak több mint kétszázmilliárd forint tartalékot, ráadásul a főváros bevétele az iparűzési adóból  2019 óta 107 milliárd forinttal növekedett.

A korábbi főpolgármester szerint a szolidaritási adó mértékét az állami támogatással hasonlítják össze, közben pedig mélyen hallgatnak erről a két vitathatatlan tényről.

Ha a közgyűlés a mai ülésén megszavazza, már csak a kormány engedélye kell ahhoz, hogy Karácsonyék felvegyenek egy több mint 16 milliárd forintos hitelt. Sajtóhírek szerint a tervezett hitelfelvételt a főváros 2023. évi költségvetési forrásoldalán már beárazták.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony megfogadta Gyurcsány Ferenc tanácsát. Mint ismert: Gyurcsány nemrég nyilvánosan megüzente Karácsonynak, hogy mit vár tőle: szerinte a főpolgármester nem ad bele mindent a kormány elleni harcba, és így nem biztos, hogy a DK támogatni fogja. Az április 24-i árnyékkormányinfón pedig a DK megdicsérte Karácsonyt, amiért politikai harcot indított a kormány ellen.

Borítókép: Tüttő Kata és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.