Lelepleződik a Gyurcsány-párti képviselők aknamunkája

Az Origó cikksorozatának második részében azon baloldali politikusok által tett megnyilvánulásokat vizsgálja, amelyek mind azt a célt szolgálták, hogy hazánk ne férhessen hozzá a jogosan járó EU-s pénzekhez, amelyekből több más fontos dolog mellett a pedagógusok béremelését is rendezni lehetne. A sorozat első részében Dobrev Klára aknamunkáját vették górcső alá, most Rónai Sándor, Molnár Csaba és Ara-Kovács Attila EP-képviselők megnyilatkozásairól írt a portál.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 9:01
Borítókép: Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal, hogy a baloldal európai parlamenti képviselői a jogállamiság kérdésével és hasonló mondvacsinált indokokkal lobbiznak a hazánknak járó uniós források felfüggesztéséért, valójában egyebek mellett a pedagógusok béremelését késleltetik − írta meg az Origó. A portál cikke a Demokratikus Koalíció EP-képviselőinek azon kijelentéseit szedte össze, amelyek bemutatják, hogy a tevékenységükkel miként járultak hozzá az uniós források felfüggesztéséhez. 

Az elemzésben kifejtik, hogy bár az uniós támogatásokból a kormány épp a jelentős költségvetési tételt jelentő pedagógus-béremelést fedezné, a baloldal európai parlamenti képviselői az országnak járó források felfüggesztéséért harcolnak, és azért, hogy a pénzeket különböző „civileknek" adja Brüsszel. Mint írják:

A Gyurcsány-párt jelentős szerepet játszik ebben az évek óta tartó aknamunkában, amelynek Rónai Sándor az egyik élharcosa. 

Az Origó kiemeli: a Gyurcsány-párti EP-képviselő a Pegasus-vizsgálóbizottság alelnökeként nyilatkozva a minap is amellett kampányolt, hogy ne érkezzenek meg Magyarországra az uniós források. – (…) Orbán Viktornak esélye sincs arra, hogy ezeket a pénzeket hazahozza záros határidőn belül. (…) Például a Pegasus-ügy is egy olyan, ami sajnos ettől eltávolította Magyarországot, mert nem jogállam, és azt mondják, amíg léteznek ezek a jogállamisági problémák, addig nem adják oda ezeket a pénzeket – mondta Rónai. Egyébként a Gyurcsány-párt „árnyék-külügyminiszterének" is hívott Rónai korábban egyenesen büszkélkedett azzal, hogy az autópálya-koncessziók ügyében az ő kezdeményezésére indult eljárás hazánk ellen, amitől pedig saját bevallása szerint is a források visszatartását várja.

Tovább folytatva a sort, 2022 szeptemberében, amikor az EP elfogadta a Sargentini-jelentés frissített változatát, a Delbos-Corfield-jelentést, ismét bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány-párt politikai fegyverként használja a jogállamiság kérdését. 

Utóbbi állítólagos hiányosságaira hivatkozva követelte ugyanis Rónai, hogy a kormány egyáltalán ne kapjon uniós forrásokat, és azokat teljes egészében úgymond az önkormányzatoknak és a „civil szervezeteknek" folyósítsák. Akkor így ünnepelte a magyarellenes jelentés elfogadását: „Egyértelmű a feladatunk: meg kell védenünk az uniós pénzeket, hogy azokat a civilek és önkormányzatok kaphassák meg”.

Ezt a Gyurcsány-párti EP-képviselő annak hajtogatásával próbálta alátámasztani, hogy a kormány szerinte „ellopja” a támogatásokat.

 

Ismeretes az is, amikor az egyik árnyék-kormányinfón feltett újságírói kérdésre Molnár Csaba először tagadta, hogy pártja annak megakadályozásán dolgozna, hogy Magyarországra ne érkezzenek meg az uniós források, később lényegileg mégis elismerte, hogy ezt teszik. Ezt a Gyurcsány-párti EP-képviselő annak hajtogatásával próbálta alátámasztani, hogy a kormány szerinte „ellopja" a támogatásokat. – Azon dolgoznak a DK EP-képviselői, hogy ezek a pénzek azok ne érkezhessenek meg a fideszes oligarchákhoz, Orbán Viktor baráti, üzleti és rokoni köreihez. A célunk egyértelmű: addig ne jöjjön pénz, amíg az nem a magyar emberekhez, a magyar önkormányzatokhoz és a magyar kis- és középvállalkozásokhoz jut. Márpedig most nem oda jut – állította Molnár Csaba, aki 

„hazafias" kötelességének nevezte annak megakadályozását, hogy az uniós források „négy-öt ember zsebében tűnjenek el". 

Ara-Kovács Attila, szintén Gyurcsány-párti EP-képviselő egy év eleji nyilatkozatában úgy fogalmazott: lehetetlen, hogy pártja képviselői megszavazzák az országnak járó uniós támogatások folyósítását. Mindeközben pedig állatokhoz hasonlította a kormánypárti politikusokat: „Ez olyan, mint a budapesti állatkertben megkérni az oroszlánt, hogy ugyan már, répát egyen és ne nyulat, amit odaadnak neki vagy csirkét. Nem lehet egy alapvetően a demokráciát felfogni képtelen emberről és rendszerről azt gondolni, hogy ez megjavul, az bűnös naivitás, és nyilvánvalóan minket fegyverez le leginkább.”

 

Borítókép: Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.