A közoktatási törvényről egyeztetnek

Az MSZP és Gyurcsányék feltételekhez kötik a részvételt a megbeszélésen.

2023. 05. 24. 5:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán találkoznak a pártok képviselői Pintér Sándor belügyminiszterrel a Belügyminisztérium épületében, hogy egyeztessenek a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvényről. 

Bár eddig úgy volt, hogy a meghívott pártok közül az LMP, a Jobbik és a Mi Hazánk vesz részt az egyeztetésen, a legújabb hírek szerint az MSZP is bejelentette, hogy elmennek. 

Mint az a szocialisták közleményéből kiderült, a pártot a tárgyalásokon Kunhalmi Ágnes társelnök képviseli. Azt írták, végül azért döntöttek a részvétel mellett, mert nem hagyható ki egyetlen alkalom sem, amikor segíthetnek az oktatásban részt vevő diákoknak és pedagógusoknak a hangjuk felerősítésében. A tárgyalásokon való részvételüket azonban ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőjének társaságában mehessenek.

A Demokratikus Koalíciótól Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter az online sajtótájékoztatóján azt mondta: csak akkor lesznek ott az egyeztetésen, ha jelen lehet a diákok egy képviselője is, ezért az Egységes Diákfront nevű szervezet elnökségi tagjával fog érkezni. Ha a fiatalt nem engedik be, ő sem fog bemenni 

– fogalmazott. Szerinte a diákok nélkül ez nem egyeztetés, hanem színjáték. A sajtótájékoztatón az árnyékminiszter beszélt még a magyar közoktatás ellehetetlenítéséről, a tanárok elvesztéséről és bosszúállásról, majd Dobrev Klára árnyékkormányát méltatta.

Az érdekképviseleti mozgalmak között is megosztottság tapasztalható. 

A Tanítanék Mozgalom véleménye kísértetiesen hasonlít a DK álláspontjára, amikor ők is azt állítják, hogy a törvénytervezet a kormány bosszújának az eszköze, és arról nem tárgyalni kell, hanem teljes egészében elutasítani. 

A Tanítanék felszólította a parlamenti pártok valamennyi képviselőjét, hogy a belügyminiszterrel a törvényről ne egyezkedjenek, annak sem a jelenlegi, sem a módosított változatát ne szavazzák meg. 

Ezzel ellentétben a PDSZ nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy az ellenzéki pártok ne üljenek le a kormánnyal a státustörvény tervezetéről tárgyalni. 

A szervezetet képviselő Nagy Erzsébet szerint aki elzárkózik az ilyen kezdeményezésektől, az megadja annak az esélyét, hogy a kormány magát demokratának állítsa be, és azt mondja, ők akartak egyeztetni, de a tárgyaló felek erre nem voltak hajlandók.

Ahogy korábban írtuk, a baloldal pártjai közé éket vert a holnapi egyeztetés ügye, az LMP bírálta a Momentum hozzáállását, mondván, 

a Momentum egy nagyon kellemetlen helyzetbe navigálta magát az elmúlt hetekben, mert ők kordont bontanak, gyakorlatilag minden más eszközt lenéztek, és akik más eszközökhöz folyamodtak, azokat erős kritikával illették.

Részt vesz a mai egyeztetésen a Mi Hazánk is – erősítette meg lapunknak Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke. Mint mondta, nem hagynak ki egyetlen lehetőséget sem, hogy képviseljék a pedagógusok érdekét. Azért küldték őket az emberek a parlamentbe, hogy dolgozzanak, és nem azért, hogy cirkuszoljanak; ha nem mennek el, akkor biztosan nem érnek el semmit – vélekedett.

Mint ismert, a baloldal állítása az egyeztetések hiányáról a közelében sincs a valóságnak. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára nemrég számolt be arról, hogy a kormányzat 34 tartalmi kérdésben változtatta meg az álláspontját és közelítette azokat a partnerek javaslatához. Kiemelte: eddig 15 egyeztetést folytattak le a tervezetről, ebből tízet szakszervezetekkel, a többit más szereplőkkel. Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke viszont azt állította, hogy a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvény tervezetének egybeszerkesztett változatát sem kapták meg.

Borítókép: Vizsga közben (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.