Elszánt magyargyűlölők is vizsgálódtak hazánkban

Szinte már szokássá vált, hogy az Európai Parlament delegációt küld hazánkba, hogy az EU-s pénzek felhasználását, a jogállamiság helyzetét vagy egy állítólagos kémbotrányt vizsgálják ki. Emlékezetes, hogy az EP Pegasus-vizsgálóbizottsága idén februárban, a LIBE-bizottság pedig 2021-ben járt Magyarországon, ám a vádaskodáson kívül semmit nem tudtak felmutatni a magyargyűlölő brüsszeli politikusok. A 2017-es OLAF-küldöttség pozitívan számolt be hazánkról.

2023. 05. 14. 15:12
null
EP-145635A_PEGA_Hungary Fotó: Ferenc ISZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokadik alkalommal érkezik Magyarországra a baloldali többségű Európai Parlamentből (EP) bizottsági delegáció vizsgálódni. Mint ismert, május 15–17. között az EP költségvetési ellenőrző bizottságának delegációja az uniós támogatások felhasználását ellenőrzi hazánkban. Legutóbb nem olyan régen, február 20–21-én járt hazánkban ilyen testület: a Pegasus-bizottság a baloldalhoz köthető NGO-k tagjaival találkozott. A 2021 nyarán kirobbant Pegasus-üggyel a baloldali média a magyar kormányt vette össztűz alá, miután azt állították, hogy az izraeli kémprogrammal a kormány ellenzéki szereplőket figyel meg.

magyargyűlölő DELBOS-CORFIELD, Gwendoline
Korábban a közismert magyargyűlölő, Gwendoline Delbos-Corfield is vizsgálódott hazánkban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ügyet kivizsgáló bizottság tagjaként Magyarországra érkezett Sophie in ’t Veld, a Renew EP-frakció képviselője – ennek a frakciónak a tagja a momentumos Cseh Katalin –, aki a látogatás végén felszólította a magyar kormányt, hogy gyorsan rendezze a helyzetet, mivel Magyarország az EU része, és be kell tartania a közösség szabályait. 

A holland liberális politikus elszánt kritikusa hazánknak, már 2016-ban a kormányt bírálta a szigorú migrációs álláspontért. Akkor a magyarországi kvótanépszavazást támadta párttársaival az Európai Bizottságnál, mondván: az nem fér össze az uniós joggal, s megtéveszti az embereket.

Sophie In ’t Veld egyébként szerepel Soros György egyik szervezetének a „megbízható” EP-képviselőket tartalmazó listáján. In ’t Veld mellett egy másik közismert magyarellenes brüsszeli politikus is tagja volt a Pegasus-bizottságnak: Gwendoline Delbos-Corfield egy budapesti és a brüsszeli önkormányzat által szervezett, Városok a jogállamiságért című konferencián sajtóbeszámolók szerint azt állította: a magyar kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak. A francia zöldpárti EP-képviselő később korrigálta kijelentéseit, mert szerinte pontatlanságokat fogalmazott meg. Megjegyzendő, hogy Delbos-Corfield volt annak a hazánkat elítélő EP-jelentésnek is a szerzője, amelyet tavaly szeptemberben fogadott el az Európai Parlament balliberális többsége.

Ezt megelőzően, 2021 őszén a Delbos-Corfield vezette LIBE- (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi) bizottság jogállamisági kérdésekben akart hazánkban vizsgálódni. Az akkori látogatást követően a magyarellenes politikus hangot adott azon véleményének, hogy szerinte 2018 óta jelentősen romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon. A LIBE-delegáció főleg kormánykritikus és baloldali politikusokkal, civil szervezetekkel és médiaszemélyiségekkel találkozott. 

Egyeztettek Karácsony Gergellyel, Jakab Péterrel és Fekete-Győr Andrással is, sőt Gyurcsány Ferenc is vendégül látta őket egy beszélgetésre. Megjegyzendő, hogy a LIBE-küldöttség magyar tagja volt Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is.

Még 2017 szeptemberében látogatott hazánkba az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), hogy ugyancsak az EU-s pénzek felhasználását szemlézzék, az unió által finanszírozott beruházásokat keressenek fel és a kormányzati döntéshozókkal folytatott megbeszélések mellett nemzetközi civil szervezetek képviselőivel találkozzanak. A delegáció – többek között – az M4-es metróval kapcsolatos korrupciós ügyekkel is foglalkozott, ám mint kiderült, azok a szerződések, amelyek korrupciógyanút keltettek, mind a 2002 és 2010 közötti szocialista–liberális időszakból származtak. Ráadásul a 2017-es OLAF-delegáció vezetője, Ingeborg Grassle akkor leszögezte, hogy sok pozitív változást tapasztaltak Magyarországon, hazánkat pedig modern, sikeres tagállamnak nevezték.

Borítókép: A Pegasus-bizottság tagjai Budapesten (Fotó: ISZA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.