időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Hallássérültek foglalkoztatása: az álláslehetőségek megteremtése nem elég

Munkatársunktól
2023.05.17. 08:07 2023.05.17. 08:13
Hallássérültek foglalkoztatása: az álláslehetőségek megteremtése nem elég

Bár a fogyatékosok foglalkoztatása iránti fogadókészség javul Magyarországon, önmagában az álláslehetőségek megteremtése nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy az érintettek a képességeiknek megfelelő módon töltsék be azokat –  véli a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért, amely közel húsz éve segíti a súlyosan siket és nagyothalló munkavállalók elhelyezkedését. 

A szervezet szerint az érintettek színvonalas foglalkoztatásához szükség lenne főállású rehabilitációs szakemberekre, vagyis mentorok alkalmazására is.

A rehabilitációs mentor az a kolléga, aki a megváltozott munkaképességű dolgozót napi szinten támogatja feladatai elvégzésében. A kijelölt segítőhöz az érintett bármikor szorongás nélkül fordulhat. A mentor tehát nem a fogyatékos dolgozó helyett dolgozik, és nem is a felettese – magyarázta mai közleményében a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért, ahol kizárólag fogyatékkal élők dolgoznak. Húsz dolgozóra jut mindössze egyetlen támogatott mentor, akinek egyúttal a szakmai és napi operatív munkát is irányítania kell. A civil szervezetnek emiatt mindenképpen szüksége lenne még legalább egy rehabilitációs mentorra, hogy kollégáik hatékonyabb támogatása mellett még több hallássérült személynek tudjanak segíteni abban, hogy az életminőségük és a munkához való hozzáférésük javulhasson.

A szervezet azt kéri, aki még nem nyilatkozott adója egy százalékáról, az tegye meg ezt a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért javára.
 


Borítókép: Illusztráció (Forrás: Munka-Kör Alapítvány)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.