Juhász Hajnalka: Az Európai Parlament felvetése sérti az uniós jogot

– Az Európai Parlament részéről ez a politikai nyomásgyakorlás nemcsak Magyarország, de az uniós intézményrendszer elleni fellépésként is értelmezhető – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Juhász Hajnalka, miután az EP megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője közölte, hogy az EP-nek semmilyen jogi lehetősége nincs arra, hogy megakadályozza hazánk elnökségét.

2023. 05. 25. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sajtóhírek szerint az Európai Parlament (EP) megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának elnöki tisztségét 2024-ben. Az EP terve befolyásolhatja az előkészületeket az elnökségi feladatok ellátására?

– Ennek kapcsán talán azzal kezdeném, ha így halad az Európai Parlament, nem marad más politikai portékája, mint a valódi jogállamiság teljes kiüresítése és politikai eszközként való beáldozása a liberális fősodortól viszolygó, erős nemzeti identitással rendelkező tagállamokkal szemben. Szeretném egyértelműen leszögezni, hogy az Európai Parlamentnek a tanács soros elnökségének meghatározásában semmilyen szerepe nincs, az uniós jog nem biztosít hatáskört ebben a kérdésben (sem) az Európai Parlamentnek. Kissé visszás számomra, hogy az Európai Parlament mint a „jogállamiság puha páncélú élharcosa” az alapvető hatásköri feladatokat sem veszi figyelembe az uniós intézmények kapcsán. 

Ezért marad az Európai Parlamentnek az egyetlen eszköze a politikai nyomásgyakorlás és a június elejére időzített politikai nyilatkozat Magyarország ellen.

– Milyen jogi lehetőségei vannak az EP-nek arra, hogy megakadályozza hazánk soros elnökségét?

– Jogilag? A rövid válaszom: semmilyen. Sőt, inkább arról az oldalról közelíteném meg ezt a kérdést, hogy hogyan sérti pusztán ennek a felvetése is az uniós jogot. Példátlan és vegytiszta politikai támadás az Európai Parlament részéről egy olyan politikai nyilatkozat elfogadása, amely a szerződések rendelkezéseivel és az Európai Tanács, illetve a tanács által elfogadott jogszabályokban foglaltakkal egyenesen szembemegy, s mindezt azzal a céllal, hogy egy tagállamot megakadályozzanak és ellehetetlenítsenek az őt megillető pozíció betöltésében. Ebből fakadóan az Európai Parlament részéről ez a politikai nyomásgyakorlás nemcsak Magyarország, de az uniós intézményrendszer elleni fellépésként is értelmezhető, hiszen a tanács működésének akadályozására is irányul. Ráadásul a tagországok elnökségi trojka keretében látják el ezt a felelősségteljes feladatot, tehát nem csupán hazánknak árt egy ilyen javaslat, hanem az elnökségi triót alkotó másik két tagállamnak, jelen esetben Spanyolországnak és Belgiumnak is, hiszen ezen országok felkészülését és az együttműködését is szétzilálná. 

Ki kell mondani, hogy az Európai Parlament fellépése nem csupán a tagállamok egyenjogúságának elvét tiporja lábbal, de a lojális együttműködés alapelvét is súlyosan sérti, amelynek értelmében az unió és a tagállamok kölcsönösen tiszteletben tartják és segítik egymást a szerződésekből eredő feladatok végrehajtásában. 

A 2016/1316 tanácsi határozat 2030 végéig rendelkezett a tanácsi elnökségi sorrendről. Ennek értelmében az Európai Parlament nyomásgyakorlása a – jogállamiság részét képező – jogbiztonság alapelvét is alapvetően sérti, hiszen kiüresíti azt kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, amire egy tagállam az elnökségi feladatok eredményes ellátására való felkészülés időszakában számíthatna.

– Nemrég járt hazánkban az EP költségvetési ellenőrző bizottsága. Lehet összefüggés a látogatás, valamint a most megjelent hírek között? Kik állhatnak a mostani mesterkedés mögött?”

– A látogatás egy igazi, előre elkészített liberális menü volt. A fő üzenet az volt, hogy „azt eszitek, amit mi mondunk, vagy nem kaptok semmit”. Szomorú, hová süllyedt a liberális politikai eszköztár, a régi kommunista idők érzetét kelti, és valóban, ahogyan a minap a parlamentben, napirend előtti felszólalásomban is fogalmaztam, inkább tűnt az Európai Parlament liberális többsége általi kihelyezett ülésnek és a június elején tervezett politikai nyilatkozat előfutárának. A delegáció végtelenül tiszteletlen volt és egyben felkészületlen is. Daniel Freund EP-képviselő ki is mondta a fő üzenetet, ha nem támogatjátok a genderkérdést, a migrációt és a háborút, nem kaptok uniós pénzeket. 

Van azonban egy rossz hírünk, az alaptalan támadások csak erősebbé tesznek minket, kereszténydemokratákat, akik hiszünk az unió eredeti értékeiben. 

Bármennyire is fog fájni a liberálisoknak, ahogyan a 2011-es elnökségünk idején, most is sikeres uniós soros elnökséget fogunk eszközölni, hiszen a magyar elnökség volt az utolsó, amelynek köszönhető, hogy újabb országgal – Horvátországgal – bővült az unió. Álljuk a támadásokat, mert tudjuk, mi a tét, higgyünk magunkban, higgyünk a magyar virtusban!

Borítókép: Az Európai Parlament ülése Brüsszelben (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.