Újra kell gondolni a menekültek ellátását

Egy év távlatából végig kell gondolni a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek ellátásával, oktatásával, foglalkoztatásával és lakhatásával kapcsolatos kérdéseket – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzetnek Pál Norbert kormánybiztos, aki szerint nem átmeneti jellegű intézkedésekben, hanem tartósabb, középtávú megoldásokban kell gondolkodni. Az új tisztségviselő szerint ehhez egy új, önálló kormányzati szerv szükséges, amely az érintett, közel egy tucat terület munkáját összefogja és koordinálja.

2023. 05. 20. 6:35
null
Pál Norbert Kormánybiztos Budapest 20230517 Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború elől hazánkba menekülők helyzetének javítása vezérel a munkánkban

 – fogalmazott lapunknak Pál Norbert, akit Orbán Viktor miniszterelnök május 16-tól az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztossá nevezett ki. Az újonnan kinevezett tisztségviselőnek nem idegen a téma, mivel hat évig menekültügyi és külügyi területen dolgozott az Európai Parlamentben, a magyar közigazgatás területén is szerzett tapasztalatokat, illetve egy éve kabinetfőnökként dolgozik a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárságán, ahol a munkája szerves részét képezte az Ukrajnából érkezettekkel kapcsolatos egyes koordinációs és döntés-előkészítői feladatok ellátása is.

Tűzszünet, majd béke kell

Jelenlegi megbízatásával kapcsolatban a kormánybiztos kiemelte: Magyarország elkötelezett a mielőbbi tűzszünet és béke mellett, az egész Kárpát-medencei magyarság érdeke, hogy a háború mihamarabb véget érjen.

Egy év távlatából azonban úgy tűnik, hogy a háború még hosszú ideig el fog húzódni, nagyon sokaknak érdeke ez a háború, erős a háborúpártiak hangja és ereje, még a hazai baloldalon is lehet ezeket érzékelni, ezért az egyes kormányzati feladatok szervezését is érdemes ehhez a kényszerű helyzethez igazítani. Ezzel összhangban az Ukrajnából Magyarországra érkezőkkel kapcsolatos kormányzati napi operatív feladatok szervezését is érdemes újragondolni, olyan struktúrát létrehozni, amely nem átmeneti jelleggel, hanem középtávon is reagál a háború és a nagyszámú menekült miatti kihívásokra

– mutatott rá. 

Tartós megoldás kell

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a háború kitörése óta több mint egymillió ukrajnai menekült lépett be Magyarország területére. Ami a nagyszámú menekülteket érintő ellátásokat illeti, a magyar hatóságok, társadalmi szervezetek minden területen kiemelkedően teljesítettek. – Magyarország a legnagyobb humanitárius műveletét hajtotta végre Ukrajna lakosságának és különösen a kárpátaljai magyar lakosság megsegítése érdekében. E tevékenységről a nemzetközi szereplők is egységesen elismerően nyilatkoznak. Hazánk, mint első biztonságos szomszédos ország, védelmet kínál minden háború elől menekülő személynek. Ez a humanitárius tevékenység továbbra is napi szinten zajlik: megerősített határőrizet, hatósági ügyintézés, szervezett vasúti személyszállítás, humanitárius tranzitpont a BOK-csarnokban, egészségügyi ellátás, együttműködés az önkormányzatokkal, társadalmi szervezetekkel a rászorulók elszállásolásában. Az ukrán gyermekek pedig részt vehetnek a magyar közoktatásban, külön magyarnyelv-órában részesülnek – sorolta Pál Norbert.

 Viszont vannak olyan ügyek – folytatta – amelyek túlmutatnak egy-egy szakterület hatáskörén, és több államtitkárság összehangolt munkáját teszik szükségessé. – Egy év távlatából ezért végig kell gondolni az ideérkezők ellátásával, oktatásával, foglalkoztatásával és lakhatásával kapcsolatos kérdéseket – jegyezte meg. 

Pál Norbert szerint nem átmeneti jellegű intézkedésekben, hanem tartósabb, középtávú megoldásokban kell gondolkodni. – Ehhez szükséges egy önálló kormányzati szerv, amely az érintett, csaknem egy tucat terület munkáját összefogja, koordinálja, az elmúlt egy év hazai humanitárius, valamint nemzetközi tapasztalatait elemezi, a terepen lévő fő problémákat felméri és azok alapján javaslatot fogalmaz meg a kormányzatnak 

– hangsúlyozta. 

A kárpátaljai családok helyzete is megoldást igényel

A kormánybiztos kiemelte azt is, hogy az Ukrajnának nyújtott segítség szempontjából hazánk teljesítménye figyelemre méltó, ezt mindenki elismeri. – Ez a támogatás a számokban is megmutatkozik, a magyar állam ugyanis több tíz milliárd forintot fordított a háború által sújtott lakosság valamilyen formában történő megsegítésére – húzta alá. Magyarország ugyanakkor a kárpátaljai magyarság miatt is kivételes helyzetben van. 

Amellett, hogy mindenkiről, aki hazánkban keres menedéket gondoskodunk, minden erőnkkel azon kell legyünk, hogy ebben a nehéz időszakban a határ túloldalán maradt magyar közösséget támogassuk, megerősítsük. Látjuk a számokból, hogy Kárpátalját a háború kitörése óta nagyon sokan hagyták el, ugyanakkor sokan szeretnének hazatérni. A háború elhúzódása számukra is egyre nehezebb helyzetet teremt, amit legjobban a szétszakított családok szenvednek meg. Ezzel a kérdéssel külön kell foglalkoznunk

– szögezte le.

Borítókép: Pál Norbert kormánybiztos (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.