Brüsszel a jogállamiságot is feladja az álcivil NGO-k kedvéért

Kiemelnék az ácivil NGO-kat, aktivistákat a tagállami bíráskodás alkotmányos rendjéből. Ha egy per közéleti részvételüket veszélyezteti, az eljárást a bíróság megszüntethetné.

Magyar Nemzet
2023. 07. 10. 12:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió intézményei az európai baloldal képviselőivel karöltve úgy határoztak, hogy kiemelik az úgynevezett civil szervezeteket, jogvédőket és emberjogi aktivistákat a tagállami bíráskodás alkotmányos rendjéből  – írta elemzésében Petri Bernadett jogász, a XXI. Század Intézet kutatója annak kapcsán, hogy az Európai Parlament e heti plenáris ülésének napirendi pontjai között szerepel a jogvédő szervezetekkel szembeni perekről szóló új uniós szabályozás.

Mint rámutatott, mindezt úgy tennék meg, hogy a létező legerősebb közjogi kiváltságban részesítenék őket: 

ha egy per közéleti részvételüket veszélyezteti, az eljárást a bíróság azonnal megszüntethetné. 

Egy téves állításokat közzétevő „tényfeltáró” szervezet számára elegendő lenne a közéleti részvételre hivatkozni, és ezt követően gyorsított eljárásban, érdemi vizsgálat nélkül szabadulhatna a helyreigazítási per alól. Akár klímaaktivisták is rongálhatnának európai műemlékeket következmények nélkül, hiszen bármilyen ellenük indított per közéleti részvételüket akadályozná, ezért a bírósági eljárás azonnal megszüntethető volna – mutatott rá a jogász, a Szabad Európa Munkacsoport tagja. 

Ez a világ sajnos nem egy távoli utópia, hanem rövidesen az Európai Unió valóságává válik. Egy új brüsszeli szabály ugyanis olyan eljárás kereteit teremti meg, ahol a civil szervezetek, tényfeltáró újságírók, lobbisták és közéleti aktivisták külön bizonyítás nélkül szabadulhatnak a velük szemben kezdeményezett perek terhétől – vonta le a következtetést a szakember.

A közéleti részvételt akadályozó, megalapozatlan vagy visszaélésszerű bírósági eljárás (angol nyelvű mozaikszóval SLAPP, vagyis pofon) fogalmát a nyolcvanas évek végén alkották meg az Egyesült Államokban. Az uniós intézmények most új keletű jelenségként próbálják beállítani Európában, holott a magyarok és a közép-kelet-európai nemzetek sajnos elég széles körű ismeretet szereztek a valódi koncepciós perek önkényuralmi módszertanával kapcsolatban a kommunista diktatúra évtizedei során – emlékeztetett Petri Bernadett. Hangsúlyozta: Brüsszel úgy döntött, hogy a jogállamiság árán is megvédi az NGO-kat saját tagállamaitól.

Felhívta a figyelmet: az NGO-kat, aktivistákat, jogvédőket senki sem választotta meg arra a feladatra, hogy képviseljék az állampolgárok érdekeit, mégis abszolút kivételt kínál számukra az Európai Unió a törvényes rend alól. 

Pedig közhatalmi szempontból működésüket egyértelmű reprezentációs deficit, a felhatalmazottság hiánya jellemzi. Annak ellenére, hogy az esetek nagy részében politikai jellegű állásfoglalásokat tesznek, soha nem mérettetik meg magukat a demokratikus versenyben, nem áll mögöttük a választási eljárás eredményéből származó felhatalmazás. A civil szervezetek saját magukat, illetve legfeljebb egymást jogosítják fel arra, hogy bizonyos ügyekben eljárjanak. Befolyásuk mégis a hatalomgyakorlás egyik formája, amely azonban nélkülözi az arra vonatkozó alkotmányos korlátozásokat és garanciákat – vélekedett a kutató.

Kijelentette: Európa valódi jogállamot érdemel, a jogállamiság a jog uralmát jelenti emberek uralma helyett. Amikor azt látjuk, hogy az uniós intézmények a jogállam, a demokrácia leépítése árán is megvédik a civil szervezetek érdekeit, azt a legkevésbé sem önzetlenül teszik, hanem valójában saját hatalmi pozíciójukat erősítik és biztosítják. A SLAPP-jogalkotás egy jogállamiságra mért pofon. Az a bírósági döntés, ami a megfelelő jogi eljárást mellőzve határoz az egyik fél javára, nyilvánvalóan nem tekinthető igazságszolgáltatásnak, legfeljebb jogszolgáltatásnak. Az így meghozott ítélet semmi esetre sem lehet igazságos – mutatott rá.

Petri Bernadett úgy fogalmazott: 

ahol a jogszolgáltatás és az igazságszolgáltatás nem tartozik össze, az nem jogállam, hanem diktatúra.

Az Európai Unió intézményei a civil érdekek védelme mögé bújva a jogállamisági elveket felváltó önkényuralmat építenek, amely a szuverén tagállamok megkerülését és saját hatalmuk növelését célozza. Emlékeztetett: a magyarok láttak már ilyet és azt is tudják, valójában mit jelent a koncepciós per. Már voltak áldozatai hasonló törekvéseknek, legyőzték őket és nem fogják megengedni, hogy a hátsó ajtón visszatérjenek – figyelmeztetett. 

Itt az idő, hogy megerősítsük a tagállamok szuverenitását, megerősítsük a nemzeti parlamentek szerepét és megteremtsük az uniós intézmények jogállamisági elszámoltathatóságának mechanizmusát, mert Európa jobb demokráciát, valódi jogállamot érdemel

– zárta gondolatait a XXI. Század Intézet kutatója.

Borítókép: Greta Thunberg svéd klímaaktivista több ezer aktivistához és tüntetőhöz beszél a Fridays for Future felvonuláson az ENSZ klímaváltozási konferenciáján (COP26) Glasgow-ban, 2021. november 5-én (Fotó: EPA/Robert Perry)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.