Fenyő-gyilkosság: az egyik vádlottra életfogytiglant kért az ügyész + videó

Az ügyész vádbeszédében ma életfogytiglanig tartó börtönbüntetést kért Portik Tamásra, míg Gyárfás Tamásra 12 évnél hosszabb fegyházbüntetést. Portik legkorábban 30 év letöltése után szabadulhatna feltételesen, míg Gyárfás a büntetés négyötödének letöltése után kerülhetne feltételesen szabadlábra.

2023. 07. 11. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pappné Jenei Andrea ügyész keddi vádbeszédében életfogytiglanig tartó börtönbüntetést kért Portik Tamásra, míg Gyárfás Tamásra 12 évnél hosszabb fegyházbüntetést – értesült a Magyar Nemzet. Az ügyész azt is indítványozta, hogy a bíróság mondja ki, Portik legkorábban 30 év letöltése után szabadulhasson feltételesen, míg Gyárfás a büntetés négyötödének letöltése után kerülhessen feltételesen szabadlábra.

Pappné Jenei Andrea ügyész életfogytiglani büntetést kért az egyik vádlottra a Fenyő-gyilkosság ügyében (Fotó: Kurucz Árpád)

Mint korábban beszámoltunk róla, csütörtökön kezdődtek Pappné Jenei Andrea ügyész vádbeszédével a perbeszédek a Fenyő János meggyilkoltatása miatt 2019-ben indult eljárásban a Fővárosi Törvényszéken. A vádat képviselő ügyész akkor nem ért a végére a 122 oldalban összefoglalt vádbeszédnek, ma fejezte be. Az ügyész akkori érvelésének értelmében kristálytiszta a szereposztás:

Gyárfás Tamás bujtotta fel Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost,

ám, mint ahogy más esetekben sem, most sem minden vagy fekete, vagy fehér.

Az ügyben három és fél éve, 2019 novemberében volt az előkészítő ülés, ahol 12 év fegyházat javasolt az ügyész Gyárfás Tamásnak teljes körű beismerés esetén, ám a vádlott elutasította az ajánlatot, majd 2020 februárjában kezdődött a bizonyítási eljárás, amit múlt csütörtökön lezárt Póta Péter bíró. Eddig 56 tárgyalási napon vagyunk túl, csak az ügyészség 52 tanút sorakoztatott fel. Gyárfás Tamás ellen 2019. június 30-án emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, majd tavaly januárban vádkiegészítést jelentett be.

A vádat képviselő Pappné Jenei Andrea ügyész ma perbeszéde zárásaként kijelentette: kétséget kizárólag megállapítható, hogy Gyárfás Tamásnak volt indítéka Fenyő János megölésére, a szándéka komoly volt, két személyt is megbízott, Tasnádi Pétert és Portik Tamást. Tasnádinak kétszer is fizetett, egyszer még Fenyő életében. Az ügyész szerint Portik Tamásnak önálló indítéka nem volt Fenyő megöletésére, Gyárfás kapcsolati rendszere miatt vállalta fizetség nélkül a megbízást, Gyárfás előre nem fizetett neki. Portik bűnösségét egy sor tanú bizonyítja, köztük olyan is, akit Portik rá akart venni, hogy ölje meg Fenyőt, ám nem vállalta. Ellentétben Roháccsal, aki vállalta és meg is tette, lelőtte 1998. február 11-én Fenyő Jánost Budapesten.

Múlt héten kezdte meg vádbeszédét az ügyésznő, a kivetítőn Portik Tamás és védője (Fotó: Kurucz Árpád)

Az ügyész szerint minden bizonyíték mind Gyárfás Tamás, mind Portik Tamás esetében egy irányba mutatnak, zárt logikai láncot alkotva.

Gyárfás Tamás a törvényszék folyosóján (Fotó: Kurucz Árpád)

Így indítványozza, hogy a bíróság mondja ki Gyárfás Tamás bűnösségét felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölésben. Egyben mondja ki, hogy Portik Tamás esetében a perújítás megalapozott, semmisítse meg a Portik ellen Boros Tamás Arany kéz utcai megöletése miatt kiszabott 13 év fegyházbüntetést és mondja ki bűnösnek felbujtóként, előre kitervelten, anyagiak miatt, több emberen elkövetett emberölésben.

Zamecsnik Péter 400 oldalas perbeszéde kötve-fűzve egy doboznyi (Fotó: Szemán László János)

A perbeszédek sorrendje időközben ismét változott. A per csütörtökön Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter perbeszédével folytatódik,a védő négy napos perbeszédre készül, 400 oldalas perbeszédét kedden át is adta Póta Péter bírónak. 

Zamecsnik Péter a nyári ítélkezési szünet után újabb három napot tervez beszélni. Ezt követően – a jelenlegi állás szerint – Portik Tamás védője, Vince Tamás 3 órásra tervezett védőbeszéde következik. Az utolsó szó jogán Gyárfás Tamás 5 percet (!), Portik Tamás két napot kért.

Póra Péter bíró november 14-re tűzte ki az ítélet kihirdetését. Több lehetősége is van.

  1. Elítéli mindkét vádlottat.
  2. Az egyik vádlottat elítéli, a másikat felmenti.
  3. Bizonyítottság hiányában felmenti mindkét vádlottat.
  4. Az egyik vádlottat felmenti, a másikat elítéli.
  5. Bűncselekmény hiányában menti fel a vádlottakat, vagy egyiküket, de ennek csekély az esélye. 

Bármelyik ítélet is születik, vagy az ügyésznő, vagy a vádlottak és védőik fellebbeznek, így a másodfok a Fővárosi Ítélőtáblán biztosra vehető. 

Borítókép: Fenyő Jánost az autójában ölték meg 1998. február 11-én (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.