Fenyő-gyilkosság: össztüzet zúdíthat Gyárfás Tamás védője az ügyészre

A másfél napos ügyészi vádbeszédre fél napos visszavágással készül csütörtökön Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás védője, aki a perbeszédét csak ősszel fogja elmondani várhatóan három napon át, tudta meg a Magyar Nemzet. A Fenyő-gyilkosság miatt zajló eljárásban az ügyész 12 évnél hosszabb fegyházbüntetést kért Gyárfásra, míg Portik Tamásra életfogytiglanit.

2023. 07. 12. 19:30
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét módosult az eredeti tárgyalási menetrend, miután Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás védője csütörtökön mégsem kezdi meg a háromnaposra tervezett – 400 oldalas – perbeszédét a Fenyő-gyilkosság miatt a Fővárosi Törvényszéken zajló perben, ám ízekre akarja szedni az ügyészi vádbeszédben elhangzottakat, tudta meg a Magyar Nemzet. 

Pappné Jenei Andrea, a Fenyő-gyilkosság miatti per ügyésze (Fotó: Kurucz Árpád)

Emlékeztetőül, Pappné Jenei Andrea ügyész keddi vádbeszédében életfogytiglanig tartó börtönbüntetést kért Portik Tamásra, míg Gyárfás Tamásra 12 évnél hosszabb fegyházbüntetést. Az ügyész azt is indítványozta, hogy a bíróság mondja ki, Portik legkorábban harminc év letöltése után szabadulhasson feltételesen, míg Gyárfás a büntetés négyötödének letöltése után kerülhessen feltételesen szabadlábra. Gyárfás Tamást  felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja, mivel szerinte bizonyított, hogy 1998-ban a felbujtására ölette meg Jozef Roháccsal Portik Tamás Fenyő János médiacézárt. 

Az ügyész érvelésének értelmében kristálytiszta a szereposztás.  Az ügyész másfél napos vádbeszédében pontról pontra bizonyítékként említett konkrétumok említésével és a tanúk neveinek felsorolásával vette végig a vádbeszéd elején öt pontban módosított (pontosított) vádat. 

A tárgyalás során feltűnő volt, hogy a fenntartott vád egyes elemei ellentétesek a bizonyítási eljárás során elhangzottakkal. A Magyar Nemzet értesülése szerint Zamecsnik Péter éppen ezekre az ellentmondásokra alapozza csütörtöki beszédét: mintegy negyven oldalon keresztül sorolja majd reflexióit az ügyész által elmondottakra. 

Különös hangsúlyt kaphat az ügyvéd felszólalásában a vád egyik alappillére, az, hogy a vád szerint Gyárfás Tamás megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost, majd a vád szerint ugyanezzel megbízta Portik Tamást is. Úgy tudni, a védelem Tasnádi megbízását is vitatja, pedig a vádhatóság szerint Tasnádi – az ügyész szerint bizonyítottan – fel is vette két részletben a megbízási díjat. Mindenesetre a bizonyítási eljárásban a második pénzfelvételről bebizonyosodott, hogy az úgy nem történhetett meg, mint ahogy azt Tasnádi elmondta az eljárásban. 

Nem volna meglepetés, ha csütörtökön Zamecsnik Péter védő az ügyész fejére olvasná, hogy a vádbeszédjében figyelmen kívül hagy(hat)ta azokat a bizonyítékokat, vallomásokat, amelyek a megállapításait a perben egyértelműen, bizonyítékokkal alátámasztva megcáfoltak.

A vád lényege szerint Gyárfás Tamás 1997-ben elhatározta, hogy megöleti ellenlábasát, Fenyő Jánost, aki gazdasági érdekeltségeire akarta rátenni a kezét. A médiavállalkozó a végrehajtással Tasnádi Pétert bízta meg, aki színleg elfogadta a megbízást és hatmillió forint előleget fel is vett, majd újabb hatmilliót, ám a megbízást nem ő teljesítette. Az ügyész szerint végül Gyárfás Portik Tamást bujtotta fel, aki Jozef Roháccsal meg is ölette Fenyő Jánost.

Borítókép: Zamecsnik Péter (jobbra) és Póta Péter bíró, a kivetítőn Portik Tamás a múlt hét csütörtöki tárgyaláson (Fotó: Kuruc Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.