Egyre csak fogynak a románok, a magyarok lélekszáma viszont nő

Az ukrajnai háború milliókkal fogja növelni Közép-Európa népességét, emiatt a népességfogyás szinte megáll a régióban. A magyar helyzetet az is segíti, hogy az ukrán menekülteken felül is többen jönnek külföldről, mint ahányan elhagyják az országot. A térség egyetlen negatív kivétele Románia.

Magyar Nemzet
Forrás: Capital Economics, Világgazdaság2023. 08. 09. 8:52
null
Bukarest, 2023. május 6. Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói Románia "kiárusítása", idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen lelassul a népességfogyás Közép-Európában ebben az évtizedben, és ebben az egyik alapvető tényező, hogy a szomszédunkban zajló háború következtében milliók települnek át a régiónkba – derül ki a Capital Economics elemzéséből, amit a Világgazdaság szemlézett.

Ugyanakkor miközben folytatódik a közép-európai népesség természetes fogyása, az elmúlt öt évben megfordult a régióban a korábban évtizedekig jellemző kivándorlási trend: 

már többen költöznek haza, mint ahányan elmennek.

Ez is segít ellensúlyozni a természetes fogyás negatív hatását.

A tanulmány rácáfol arra a hiedelemre, hogy a térségben rosszak lennének a magyar kivándorlási és demográfiai mutatók – mutattak rá. Hozzátették: Magyarországon a népességfogyás üteme évi 0,2-ről 0,1 százalékra lassulhat a 2020-as években, ami az átlagosnál jobb teljesítmény lenne. 

A ki- és bevándorlás egyenlege pedig Magyarországon jobb volt már az előző évtizedben is,

mint a régió legnépesebb országaiban: Lengyelországban, Romániában és Csehországban.

Romániában ugyan mérséklődhet a 2010-es években a magyarokénál is nagyobb természetes fogyás, ettől azonban a teljes népesség fogyása még így is kétszer gyorsabb lehet, mint a magyar, mivel náluk várható a legkisebb migrációs többlet. 

A számok megdöntötték azt a hiedelmet, hogy a régióban Magyarország volt a vesztese a nyugatra vándorlásnak. Az ellenkezője az igaz. 

Horvátország, Románia és Lettország népessége több mint tíz százalékkal csökkent 2000 óta, több mint felerészben a kivándorlás miatt.

Kevésbé csökkent az észt, a litván és a lengyel népesség, de a kivándorlás náluk jelentős mértékben hozzájárult a népességfogyáshoz.

Ezzel szemben a ki- és bevándorlás mérlege a csehek, a magyarok és a szlovákok esetében pozitív volt, a következő években pedig ezen a téren hazánk kiugróan jól teljesíthet.

Az elemzés szerint az ukrán hatástól eltekintve nem valószínű, hogy jelentős mértékben fognak külföldiek betelepedni a következő években Közép-Európába. 

Bár egyes országok – mint Románia – növelték a külföldieknek adott munkavízumokat, a bevándorlás mértéke a régió lakóinak hozzáállásától függ, és ezek az országok történelmükből adódóan ellenállóak a bevándorlással szemben. A változás valószínűleg a kivándorlásból származik majd – írták az elemzésben.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.