Méltán sikeres az egyetemi modellváltás, mind több diák ér el egyre magasabb eredményt nemzetközi viszonylatban

Míg négy éve hét, két éve kilenc, ma már tizenegy magyar egyetem van a világ élvonalában. Az előrelépés hátterében a magyar felsőoktatás megújítása áll, amelynek célja az egyetemek összekapcsolása a gazdasággal és a térség szereplőivel. Ennek eredményeként egy versenyképesebb, rugalmasabb, kiszámíthatóbb és a magyar kulturális értékeket megerősítő, autonóm egyetemi modell alakult ki.

Magyar Nemzet
Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium2023. 08. 07. 12:25
null
Budapest, 2023. május 19. A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Q-jelû épülete a fõváros XI. kerületében, a Magyar Tudósok körútja mentén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években az egyetemi modellváltással sikeres versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban. Az egyik legelismertebb, nem elsődlegesen az egyetemek méretét, hanem oktatási, kutatási, nemzetköziesítési, piacosítási és elismertségi eredményességét vizsgáló Times Higher Education nemzetközi ranglistán a világ közel harmincezer egyeteme közül a legjobb öt százalékban ma már tizenegy magyar egyetem szerepel – adta hírül a Kulturális és Innovációs Minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. 

A közleményben felidézik, a magyar felsőoktatás finanszírozása 2022-től kezdve megduplázódott, és ennek idén már negyven százaléka a nemzetközi rangsorokban is mért teljesítmény és minőségi peremfeltételek mentén jut el az egyetemekhez. Ennek köszönhetően 

az elmúlt évben közel három százalékkal csökkent az egyetemet idő előtt abbahagyó diákok száma. 

Emellett egyre több, magas színvonalú kutatás zajlik az intézményekben. Az elmúlt négy évben hetvennyolc százalékkal nőtt a kiváló nemzetközi minőségű publikációk száma, emellett a szabadalmi bejelentések száma is jelentős növekedést mutat, 2018 óta a számuk megnégyszereződött. A magyar felsőoktatás nemzetközi hallgatókat vonzó képessége kiemelkedő, hiszen már 

negyvenkétezer külföldi diák tanul hazánkban. 

A felsőoktatás sikereiből egyre többen kívánnak részesülni, így az elmúlt évtized legsikeresebb felvételi időszakának köszönhetően 94 785-en nyertek felvételt felsőoktatási intézménybe. 

Kiemelkedő felvételi eredmények születtek a műszaki, mérnök-, informatika-, akár az agrár- vagy pedagógusképzés területén is. Jelentősen több diákot vettek fel a vidéki egyetemek, és nőtt a hátrányos helyzetű régiókból felvettek száma is. Továbbra is 

tíz diákból nyolc állami ösztöndíjas formában kezdi meg tanulmányait, melyhez a kormány átlagosan hatmillió forint befektetéssel járul hozzá.

A kormány célja, hogy 2030-ra legyen legalább egy olyan magyar egyetem, amely a világ legjobb száz, és legyen legalább három, amely az Európai Unió legjobb száz egyeteme között szerepel. 

Ezt a versenyképességi fordulatot Brüsszel támadja azzal, hogy diszkriminatív módon korlátozza a modellváltott egyetemek részvételét a nemzetközi csereprogramokban, kutatásokban.

A nemzet, a magyar gazdaság érdekében 

a kormány elkötelezett az egyetemfejlesztések véghezvitelében, ezért az ehhez szükséges működési, fejlesztési forrásokat biztosítja, és megerősíti a nemzetköziesítési programokat annak érdekében, hogy még több magyar diák és oktató vehessen részt rangos egyetemeken nemzetközi csereprogramokban és kutatásokban.

Mindemellett egyre vonzóbbá teszi nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi diákok számára is az egyetemeket, ezzel is erősítve a magyar gazdaság fejlődését.

Borítókép: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.