időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Mit lehet tenni a közutak rémeivel? Börtönbe kell zárni őket!

Szemán László János
2023.08.29. 04:55 2023.08.29. 08:20
Mit lehet tenni a közutak rémeivel? Börtönbe kell zárni őket!

Két népszerű zenész, L. L. Junior és G.w.M. egymást kerülgette a Petőfi hídon 130-as tempóban, ám pénzbüntetéssel megússzák a veszélyes és indokolatlan gyorshajtást, hacsak nem visszaesők. A Magyar Nemzet megnézte, mennyien töltik szabadságvesztésüket a magyar börtönökben közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt.

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban több baleset is történt Budapest hídjain, még mindig van, aki a KRESZ-t semmibe véve közlekedik. A minap este L. L. Junior tett közzé egy videót Instagram-oldalán, aki a felvétel rögzítésekor – szintén túllépve a megengedett sebességet – a Petőfi hídon haladt át Budáról Pest irányába, amikor elhajtott mellette egy másik autó, egy BMW. A felvételből látszik, a másik autóban szintén egy közéleti szereplő ült, a rapper G.w.M., aki vidám integetéssel üdvözölte a zenészt.

A két zenész azonban egy tetemes pénzbüntetéssel megúszhatja a gyorshajtást, ha nem visszaesők, mivel más bűncselekményt nem követtek el.

Az M2-es sztráda ámokfutóját felpréselték az elválasztófalra (Forrás: TV2)

Nem mindenki ússza azonban meg ilyen olcsón a KRESZ szándékos megszegését, több mint félezer járművezető tölti jelenleg a büntetését, miután elítélték őket.

Magyarországon a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatása szerint 568-an – közülük nyolcan nők – töltik jogerős szabadságvesztés-büntetésüket valamilyen közlekedési bűncselekmény miatt.

 

Elöljáróban annyit, hogy gyorshajtás miatt senki sem ül börtönben – látszólag. Minden bizonnyal 568-nál többen ülnek a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben valamilyen közlekedési bűncselekmény miatt, ám a bíróság és a büntetés-végrehajtás is az elítéltek a terhükre rótt legsúlyosabb bizonyított bűncselekményük alapján tartja nyilván a fogvatartottakat. A börtönben ülő gyorshajtást elkövetők pedig rendszerint több bűncselekményt is elkövetnek. 

Az Árpád hídi borzalmas kerékpáros-tragédia miatt letartóztatásban lévő férfi és társai például közlekedési bűncselekményt is elkövettek az eddigi adatok szerint, nem csak gyorshajtást.

Ugyanakkor sok elkövetőt nem csak közlekedési bűncselekmény miatt ítélnek el. Például ha egy embercsempész súlyos sérüléses közlekedési balesetet is okozott menekülés közben, rá a fő büntetést minden bizonnyal embercsempészetért szabták ki.

 

Részegen ki visz haza? 

A járművezetés ittas állapotban az egyik legnagyobb számban előforduló közlekedési bűncselekmény ma hazánkban: 292 elítélt tölti ezért a büntetését. 

A bűncselekmény – szabálysértés határa a 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol, avagy 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentráció. E határérték alatt szabálysértés, felette bűncselekmény az ittas vezetés. Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, azaz tilos gépjárművet vezetni alkohol fogyasztása után.

Az ittas járművezetés alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám ha a baleset vétlen áldozata nyolc napon túl gyógyuló vagy súlyosabb sérülést szenved, illetve elhalálozik, valamint ha halálos tömegszerencsétlenség történik az ittas sofőr hibájából, a vétkes kettőtől nyolc évig, vagy akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Hasonló mértékű büntetésekre számíthatnak azok is, akik bódult (kábítószertől befolyásolt) állapotban vezettek, vagy drogok hatása alatt okoztak közlekedési balesetet. Ilyen okból jelenleg 39-en raboskodnak a hazai fegyintézetekben. Közülük négyen ittasak is voltak egyben.

 

Minek a jogosítvány?

A második leggyakoribb közlekedési bűncselekmény, amiért ma letöltendő szabadságvesztésüket töltik, a járművezetés eltiltás hatálya alatt. 

A jogalkotók 2021. május 14-től bűncselekménnyé minősítették és máris 158-an töltik emiatt jogerős szabadságvesztésüket. A nagy nyilvánosságot kapott legutóbbi száguldozó, az M2-es sztráda ámokfutója egyebek mellett ezt a bűncselekményt is elkövette.

Nem marad megtorlatlanul, ha valakit eltiltanak a vezetéstől (elveszik a jogosítványát), és mégis vezet, a bíróság jogerős tiltása ellenére ült a volán mögé három év szabadságvesztéssel büntethető. Volt olyan notórius vezető, akit egy nap négyszer (!) fogtak el a rendőrök jogosítvány nélküli vezetés miatt. Olyan is volt, aki autóval ment a szabálysértési tárgyalására, amit vezetés eltiltás hatálya alatt indítottak ellene.

A teljesség igénye nélkül közúti baleset okozása 18 fő, közúti veszélyeztetés 17 fő, segítségnyújtás elmulasztása 16 fő, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt 17 fő, míg cserbenhagyás miatt hat fő tölti a büntetését. Ugyanakkor járművezetés tiltott átengedése miatt egy fő ült börtönben.

Beszédes statisztika, hogy közlekedési bűncselekmények miatt elítéltek jellemzően mennyit ülnek. Egy–hat hónap: 111 fő, hat hónap–egy év: 27 fő, egy–két év: 185 fő, két–három év: 71 fő, három–öt év: 37 fő, öt–10 év: harminc fő.

Az 568 elítéltből többszörös visszaeső: kilencven fő, visszaeső: hatvan fő, első bűntényes: 72 fő, valamint erőszakos többszörös visszaeső: egy fő és többszörös különös visszaeső: egy fő.

Borítókép: Az Árpád hídi kerékpáros-tragédia okozói közlekedési bűncselekményt követtek el (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.