Nem akármilyen méz kerül az asztalra innentől fogva

Megváltozott a Magyar élelmiszerkönyv vonatkozó előírása.

Magyar Nemzet
Forrás: Nak.hu2023. 08. 04. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosult a Magyar élelmiszerkönyv előírása a mézről, így ezentúl a címkén fel kell tüntetni azon származási országot vagy országokat, ahol a mézet begyűjtötték – tudatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Mint jelezték, a különböző országokból származó mézek keverésekor a felhasznált mézek tömege szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni a származási országokat a „mézkeverék” kifejezéssel együtt.

Példaként említették, hogy a „Magyarországról és Kínából származó mézkeverék” az eddigiekben helyettesíthető volt az EU-országokból vagy EU-n kívüli országokból származó mézkeverék szöveggel.

A rendelettel megállapított rendelkezéseknek nem megfelelő, azonban a módosítás hatálybalépésének napját megelőző napon hatályos előírásoknak megfelelő termékek a hatálybalépés napjától számított hatodik hónap utolsó napjáig forgalomba hozhatók, és a minőségmegőrzési idejük lejártáig forgalomban tarthatók.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Nagy István agrárminiszter az elmúlt években számos alkalommal sürgette a mézről szóló uniós irányelv felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a mézkeverékek származásának jelölése során pontosabb információt kelljen biztosítani a fogyasztók számára. A mézről szóló uniós irányelv értelmében a mézkeverékeken jelenleg elegendő feltüntetni azt, hogy uniós és/vagy harmadik országból származó mézek alkotják a terméket. Magyarország, több tagállammal karöltve, már számos alkalommal szorgalmazta a gyakorlat megváltoztatását, mondván, az ilyen felületes információ megtévesztő lehet a főként európai, illetve magyar mézet tartalmazó keveréket kereső fogyasztók számára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.