időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Navracsics Tibor: A fővárostól keletre is emelkednek a fizetések

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.08. 15:30 2023.09.08. 15:38
Navracsics Tibor: A fővárostól keletre is emelkednek a fizetések

Fokozatosan bővül járási szinten, bruttó átlagkeresetekben Budapesttől Eger, Miskolc és Debrecen irányába az a térség, ahol emelkedőben vannak a bérek. Ez a kormány ipartelepítési politikájának köszönhető – jelentette ki Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter jelzése szerint az egy főre eső nemzeti össztermékben is Budapest tölt be kiemelkedő helyet, mintegy 5,1 millió ember napi vagy majdnem napi szinten a fővároshoz van kötve munkájában, lakhatásában, ügyintézésében. Jelenleg csak két vármegye, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom mutat közelítő értéket Budapesthez, a többi mind alatta van a nemzetgazdasági átlagnak. 

– A belföldi elvándorlás ugyanakkor azt mutatja, hogy délről északra költöztek inkább a magyar lakosok, de ezzel együtt a városokból az agglomerációba irányuló kiköltözés is jellemző – említette a miniszter, aki kijelentette, hogy a jelenlegi fejlesztéspolitika a közigazgatási határokhoz igazodik, holott a szolgáltatási határok ezzel nem esnek egybe. 

Szerinte éppen ezért a következő évek feladata, hogy megtalálják azokat az eszközöket és kereteket, amelyekkel a különböző régiók a saját helyzetüknek megfelelő elbánásban részesülhetnek a fejlesztéspolitikában.

Nagykanizsa is ennek kárvallottja, hiszen a Nyugat-Dunántúlon belül a legkevésbé fejlett régióhoz tartozik, ugyanakkor a dinamikusabban emelkedő dél-dunántúli régióval határos. A jövő egyik tennivalója, hogy hogyan írhatók felül a közigazgatási és szolgáltatási határok közötti különbségek, hogyan csökkenthető elszigetelő erejük – jelezte Navracsics Tibor. 

Előadásában kifejtette: a magyarországi régiókban a 2004-es európai uniós csatlakozás óta változó ütemmel indult a felzárkózás folyamata, amiből Budapest messze kiemelkedik. A legfontosabb tanulság, hogy az uniós kohéziós politika legfőbb haszonélvezői a nagyvárosok és azok térségei, ahová pedig az uniós és nemzeti felzárkóztatási programok forrásai kerültek, mégsem tudtak kitörni a pozíciójukból, és ez egész Európára igaz. 

Küzdenek ma a magyarországi régiók, a dél-dunántúli például a rendszerváltás óta kudarctörténet. Pécs valaha a Dunántúl egyik gazdasági motorja, térségszervező ereje volt, ma pedig a magyar gazdaság egyik tartós betege, ezért is kihívás, hogy erre milyen megoldást lehet találni – fogalmazott Navracsics Tibor. 

Navracsics Tibor úgy vélekedett, hogy a repülőterek fontos bázisai lehetnek az iparfejlesztésnek, egyrészt az online kereskedelem felfutása, másrészt a befektetők közlekedési igényei miatt, és éppen a hátrányosabb régiókban találhatók  fejleszthető repülőterek. Kitért arra is, hogy Zalaegerszeg és Kaposvár között nagyon nagy szükség lenne egy funkcionális várostérségre, a nagykanizsai lakosság növekedésére legalább ötvenezer főre. A dél-zalai város ugyanis mindig sajátos pályát futott be, volt, hogy előnyös helyzetbe került a déli vasútvonalak fejlesztése idején, ma azonban a két régió határán hátrányos helyzetbe kényszerült – fogalmazott a miniszter.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.