Százmilliókat kap Brüsszelből a 444 projektje

Több száz millió forintot kap Brüsszelből a Political Capital és a 444.hu (Magyar Jeti Zrt.) közös vállalása, a Lakmusz – írja legújabb tényfeltáró cikkében a Tűzfalcsoport. A portál kifejti: a pályázati weboldalon azt is írják, hogy a Lakmusz alapítói „a dezinformáció terén a legmegfelelőbb tudományos szakértelemmel rendelkeznek az országban.” A Lakmusz és a 444 azonban tele van politikailag motivált, tényellenőrzésnek beállított furcsasággal.

Magyar Nemzet
2023. 09. 04. 12:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Political Capital és a 444.hu (Magyar Jeti Zrt.) közös vállalása, a Lakmusz egyenesen egy 2025-ig tartó szerződést kapott Brüsszeltől – írta legújabb tényfeltáró cikkében a Tűzfalcsoport.

Százmilliókat kap Brüsszelből a 444 projektje.
A Lakmusz kiegészülve a Mérték Médiaelemző Műhellyel, illetve az IDEA Alapítvánnyal közösen többszázezer eurós üzletet kötött. A pénz legnagyobb részét a 444 kapta. Fotó: Tűzfalcsoport 

Mint a portál kifejti, a Lakmusz kiegészülve a Mérték Médiaelemző Műhellyel, illetve az IDEA Alapítvánnyal közösen több százezer eurós üzletet kötött. 

 

Milliós összeg Brüsszelből a 444-nek

A 2025-ig tartó programra összesen 1,44 millió eurót kap hat szervezet. A Political Capital 312 975 eurót, az AFP 311 156 eurót, a Mérték 162 907 eurót, az IDEA Alapítvány 132 332 eurót, míg a francia Epresspack nevű platformszolgáltató 114 757 eurót zsebel be a brüsszeli projektből.

A pénz legnagyobb részét a 444 kapta, összesen 405 ezer eurót (154,92 millió forint). 

Mint a portál kifejti: az Európai Bizottság pályázati weboldalán azt írják, hogy a projekt keretei között egy „független” multinacionális központot hoznak létre Magyarország számára. Ez a független központ a Lakmusz, amely − szerintük − Magyarország egyetlen sikeres tényellenőrző szervezete. A pályázati weboldalon azt is írják, hogy a Lakmusz alapítói „a dezinformáció terén a legmegfelelőbb tudományos szakértelemmel rendelkeznek az országban.” 

 

Mire kérték a pénzt?

„Több száz tényellenőrzést kívánunk közzétenni és számos csatornán terjeszteni, beleértve a partner saját platformjait. A tényellenőrzők munkájának támogatására szigorú tudományos elemzéseket végzünk számítási módszerekkel és gépi tanulással: három AI-alapú eszköz segít jobban felderíteni a dezinformáció forrásait, dinamikáját és hatását. A projekt emellett figyelemmel kíséri a platformok dezinformáció elleni politikáinak végrehajtását, és tájékoztatja az illetékes magyarországi szabályozó hatóságokat. A médiaműveltségre irányuló erőfeszítéseink a tinédzserekre, a tanárokra és a médiára összpontosulnak, beleértve a tényellenőrző képzést is” – írta a  a 444–Political Capital a „mire kérjük a pénzt rovatban.” 

A Tűzfalcsoport elemzői szerint ezekből egyelőre semmit nem láttunk megvalósulni, ellenben a Lakmusz és a 444 tele „van politikailag motivált, tényellenőrzésnek beállított furcsasággal”. 

 

Tudományos szakértelem Lakmusz módra

Mint korábban beszámoltunk róla, Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde után a Lakmusz is munkába lendült, s megszámolták, hogy miniszterelnökként összesen hány román kollégával volt dolga Orbán Viktornak. Magyarország miniszterelnöke ugyanis a tusnádfürdői beszédében úgy fogalmazott Marcel Ciolacu, Románia június 15-én beiktatott miniszterelnökével kapcsolatban: „Új miniszterelnök: új esély. Hátha kijön ebből valami, ami mindkettőnknek jó. Mióta miniszterelnök vagyok, ő a huszadik román kollégám. Hátha huszadszorra sikerül.” A komoly tényellenőrök egészen komikus mondatokat is leírtak cikkükben, íme az egyik: 

Bár Romániának tényleg nagyon sok kormányfője volt az elmúlt időszakban, a 20-as szám sehogy sem jött ki. Majdnem 20 is csak akkor, ha a néhány napra kinevezett ügyvezető miniszterelnököket is számításba vesszük.

Aztán azzal szórakoztatták a portál olvasóit, hogy a román kormányzati oldal csak 17 miniszterelnököt nevesít, míg a Wikipédia 19-et. Az eltérés abból ered, hogy a hivatalos román kormányoldal valami rejtélyes oknál fogva kihagyott két ügyvezetőt a felsorolásból.

Borítókép: A 444 portál logója (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.