Kiderült, mi idézte elő a Magyarországon is érezhető szlovákiai földrengést

Hétfő este Szlovákia keleti részén földrengés történt, a hullámokat Magyarországon is érezni lehetett. A felvidéki beszámolók szerint a falak megremegtek, és a tárgyak a földre zuhantak a földrengés miatt. A szakértők szerint a régióban további kisebb utórengések sem zárhatók ki, a szlovák belügyminisztérium szerint azonban nincs ok pánikra.

2023. 10. 10. 12:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes eredmények szerint a hétfői rengés egy feltolódásos (kompressziós) szerkezet mentén történt, ahol a feltolódás vagy egy kelet-északkeleti, vagy egy ezzel ellentétes irányú nyugat-délnyugati dőlésű vetősík mentén ment végbe – írja közösségi oldalán az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Fotó: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

A bejegyzés szerint a rengés helye a Pienini-szirtöv mentén volt, ami elválasztja egymástól a Külső- és Belső-Kárpátokat. A tektonikai vonal szintén elválasztja az afrikai eredetű AlCaPa tektonikai lemezt a tőle északkeletre elhelyezkedő Európai Táblától és az annak délnyugati szegélyét képező Transz-Európai Szutúra Zónától (TESZ).

A bejegyzés szerint a rengés helye a Pienini-szirtöv mentén volt, ami elválasztja egymástól a Külső- és a Belső-Kárpátokat (Fotó: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium)

Az összenyomódás és a feltolódás hajtóereje ebben az esetben is az, hogy az Afrikai kőzetlemez és annak északi előőrse, az „Adriai-tüske” folyamatosan északi irányba sodródik, és ütközik a stabil Európai Táblával, ami folyamatos feszültségfelhalmozódást okoz.

 

A falak megremegtek, és a tárgyak a földre zuhantak Szlovákiában

A Paraméter beszámolt róla, hogy hétfő este Szlovákia keleti részén földrengés történt. Az ott élők szerint erős volt a rengés, a falak megremegtek, és a tárgyak a földre zuhantak. A hivatalos weboldal szerint rendkívül erős 5,2-es földrengés rázta meg Kelet-Szlovákiát, az epicentrum 22 kilométerre volt Humennétől. A határon túl is érezték a rengéseket, Lengyelországból és Magyarországról is jelentették, de Szlovákia más részeiről is.

Figyeljük a helyzetet, és kapcsolatban állunk a Szlovák Tudományos Akadémia szeizmológiai osztályával és az illetékes járási hivatalok vezetőivel

– közölte a szlovák belügyminisztérium, hozzátéve, hogy a tárca válságkezelési osztályának központi megfigyelő és ellenőrző központja egyelőre nem regisztrált életre és egészségre gyakorolt következményeket vagy komolyabb anyagi károkat. A térségből azonban áramkimaradásokat jelentettek leszakadt villanyvezetékek miatt. A minisztérium kapcsolatban áll a bohunicei és a mohi atomerőművekkel is, amelyek rendben működnek. 

A polgárokat arra kérjuk, hogy maradjanak nyugodtak, és csak szükség esetén lépjenek kapcsolatba a segélyhívó számokkal

– közölte a minisztérium. Az érintett városok és falvak lakosainak azt tanácsolják, hogy a gázelosztó vezetékeket az arra felhatalmazott személyeken keresztül ellenőrizzék.

Borítókép forrása: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.