Üvegzsebrendeletet szorgalmaz a Fidesz

A közbizalom újjáépítéséhez átláthatóságra van szükség Pécsen.

2023. 10. 16. 11:43
Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakció vezetője
Forrás: Fidesz Pécs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az önkormányzat gazdálkodásában átláthatóságot és ellenőrizhetőséget szükséges teremtenünk, mivel jelenleg ez nem biztosított – mondta a pécsi Fidesz-frakció vezetője. Csizmadia Péter úgy fogalmazott, 

az elmúlt években a pécsi városvezető koalíció elvette a lehetőséget arra, hogy a megválasztott képviselők és szervezetek megfelelően felügyelhessék az önkormányzat és annak cégei működését. 

Hangsúlyozta, a képviselők még alapvető információkhoz sem férnek hozzá bizonyos ügyekben.

– Ezért az önkormányzat pénzügyeit ellenőrző bizottság elnökeként tiltakozom az ellen, hogy a mostani vezetés még a szakbizottság tagjainak sem ad felvilágosítást például arról, hogy mire költött el évekkel ezelőtt százmillió forintot a pécsi adófizetők befizetéseinek terhére – emelte ki a politikus, aki felidézte, hogy 

a rendszerváltás óta példa nélküli módon a nem a polgármestert támogató szervezetek nem jelenhetnek meg jelentős önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiban, ezzel szemben akár a polgármestert támogató képviselő házastársát is beültették több cég felügyelőbizottságába.

– Mindezzel jelentősen korlátozták a közpénzek felhasználásának ellenőrizhetőségét – hangsúlyozta Csizmadia Péter.

Kiemelte, a titkolózás ráadásul zavaros, korrupció- és visszaélésgyanús ügyekkel párosul, hiszen jelenleg már több száz millió forintot meghaladó károkozás gyanújával zajlanak büntetőeljárások a baloldalon.

– Tiszta viszonyokat kell teremtenünk az önkormányzat gazdálkodásában. Ennek érdekében egy üvegzsebrendeletet fogunk megalkotni, amennyiben a jövő évi választásokon a pécsiek megtisztelnek bennünket bizalmukkal. Ezzel véget vetünk a jelenlegi átláthatatlan és ellenőrizhetetlen gazdálkodásnak 

– közölte a fideszes politikus, hozzátéve, az átláthatóság és ellenőrizhetőség érdekében hozzáférhetővé tesznek minden olyan szerződést, amelyet az önkormányzat, az intézményei és a vállalatai kötöttek. – Ennek érdekében valamennyi pécsi önkormányzati hivatalnak, az intézményeknek és a cégeknek saját honlapjukon létre kell hozni egy olyan felületet, ahová valamennyi szerződést feltöltenek a megkötés napjától számított 8 napon belül és elérhetővé teszik azt bárki számára. A felületen az érdeklődők a szerződés tárgya, dátuma és a szerződő partner szerint is tudnak majd lekérdezéseket végezni. Ennek betartását pedig a polgármesteri hivatal megerősített belső ellenőrzési részlege fogja következetesen monitoringozni – szögezte le.

Hozzátette, fontos szempont, hogy 

az önkormányzati cégek mellett működő felügyelőbizottsági tagokat kizárólag meghatározott szakmai kvalitás alapján válasszák ki, és ne lehessen olyan személyt delegálni ezen testületekbe, aki közeli hozzátartozói viszonyban áll az önkormányzati képviselőkkel és a cég vezető tisztségviselőivel. 

– A felügyelőbizottságok számára ugyanis csak ezen feltételek megkövetelésével biztosíthatjuk a megfelelő színvonalú és befolyásmentes szakmai munkát. Hiszek abban, hogy közös felelősségünk a közbizalom újraépítése az önkormányzat irányába – fogalmazott Csizmadia Péter, aki szerint ennek egyik legfontosabb előfeltétele, hogy a pécsiek láthassák, hogy mire költi a pénzüket az önkormányzat.

 

Borítókép: Üvegzsebrendeletet szorgalmaz Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakciójának vezetője (Forrás: Fidesz, Pécs)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.