Koncz Zsuzsa felmondta a leckét: diktatúrának érzékeli a mai Magyarországot

Az énekesnő az ötven éve tartó karrierje, családja mellett arról is nosztalgiázott, hogy pont olyan diktatúrában érzi magát, mint hajdanán, a Kádár-korszakban.

2023. 11. 17. 12:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koncz Zsuzsa éppen ötven éve, 1973-ban adta ki Jelbeszéd című albumát, amelyet nem sokkal a megjelenés után azonnal be is tiltottak. Az előadónő most újra kiadta ezt az albumot, Jelbeszéd 2.0 címmel, ennek apropóján beszélgetett Friderikusz Sándor podcast műsorában az elmúlt ötven évéről, a karrierjéről és a magánéletének alakulásáról. 

Kifejezetten kíváncsi voltam arra, hogy ezek a felvételek 2023 Magyarországán hogyan hangoznak

– érvelt a újrakiadás szükségessége mellett Koncz Zsuzsa. Az egyetemi, az ELTE Jogtudományi Karán töltött éveiről, amelyet végül két év után, énekesi karrierje miatt félbehagyott, kifejtette: – Amikor elvittek minket a parlamentbe, akkora csalódást jelentett nekem, hogy azt mondtam, ez lehet nem az, mint amire én gondoltam. Olyan volt, mint egy színház, mint amit elrendeztek, mint ahol minden előre el van döntve és le van játszva, mint ahol semminek semmilyen tétje sincs – mondta, majd Friderikusz rögtön hozzá is tette, a mai parlamentben pedig a cirkusz műfaja uralkodik.

Az énekesnő arra is kitért, nem tiszte, hogy bírálja a jelenlegi rendszert, de művészként el tudja mondani a véleményét. – Szabadon a nézők elé tárom, amit énekelek, és mindenki értse úgy, ahogy szeretné, hogy eldöntse milyen rendszert szeret vagy épp nem szeret – vélte. 

Úgy gondolom, mindenkinek itt kell élnie, valamilyen kiegyezés alapján itt élünk, én is itt élek, de ezzel ki kell egyeznünk, hogy ez van, ezt választottuk

– fogalmazott, kiemelve, hogy nem szereti, hogy a külföldi ismerősei arról kérdezik, mi történik ebben az országban, és magánemberként rosszul érzi magát a mai társadalmi viszonyok közepette. 

Az énekesnő a mai zenei stílusokról is elmondta a véleményét, Azahriah zenéje például a mulatós rockra emlékezteti. 

A műsor egy pontján Friderikusz a már jól megszokott technika szerint, irányított módon azt kérdezte: a Kádár-rendszerben betiltott album újbóli kiadása azért indokolt, mert jelenleg újra Magyarországra szakadt a jelbeszédek szükségességének korszaka?

 A kérdésre Koncz Zsuzsa úgy fogalmazott, hogy az embernek lehet nagyon konkrét déja vu-je.

A rendszerkritikusságról az énekesnő azért azt is elmondta, hogy ő ugyan művészként a mindenkori rendszer kritikusa, talán emiatt tekintenek rá amolyan persona non grataként bizonyos körökben. Miközben úgy érzi, ma ismét a jelbeszédek korszaka van, kedélyesen mesélt arról, milyen jó kapcsolatot ápolt a Kádár-rendszer egyes cenzoraival. 

 

Borítókép: Koncz Zsuzsa Friderikusz Sándor podcast műsorában (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.