Az ön élete biztonságban van? Mutatjuk, hol tudja ellenőrizni, biztonságos-e a szén-monoxid-érzékelője

Az életünkbe kerülhet, ha spórolunk, a színtelen, szagtalan gáz egy percen belül képes végezni a gyanútlan áldozatokkal.

2023. 12. 12. 15:41
szén-monoxid mérés, mérgezés
Idén már 5️⃣1️⃣6️⃣ esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt. Ebből 7️⃣5️⃣ júniusban történt. 1️⃣4️⃣ eset az elmúlt két napban. 🔟 embert kórházba szállítottak. Kedden este fél 11-kor érkezett a bejelentés a 112-es segélyhívószámra 📞 a XIII. kerületi Visegrádi utcából. Egy ötemeletes társasház földszinti lakásában egy középkorú nő, egy hét és egy tízéves gyerek lettek rosszul, mint kiderült, szén-monoxid jelenléte miatt. A légzőkészülékben belépő tűzoltók 🧑‍🚒 már a társasház belső udvarán is ki tudták mutatni a mérgező gázt, amelynek a koncentrációja a lakás felé haladva egyre erősebb volt. A problémát egy vízmelegítéshez használt gázkazán okozta, mely egy szellőzés nélküli szobában volt, és zárt ablakok mellett működött. Mind az öt emeleten, emeletenként hat lakást kellett kiüríteni, összesen hatvanhét ember hagyta el átmenetileg az épületet 🏘, akik a BKK által biztosított buszon várták meg, amíg a tűzoltók nagyteljesítményű ventillátorokkal átszellőztették a lakást. A lakásban szén-monoxid-érzékelő nem volt, így a vakszerencsén múlt, hogy nem történt hármas tragédia. Fotó: FKI archívum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén már 1020 alkalommal hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 186-an szenvedtek mérgezést, tízen pedig életüket vesztették. A fűtési szezonban megemelkedik a szén-monoxid-mérgezések száma, az esetek hatvan százaléka ilyenkor történik – sorolta Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóreferense a Magyar Nemzetnek. A tűzoltó emlékeztet, a szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, emberi érzékszervekkel nem lehet érzékelni, sőt még az állatok sem képesek kiszagolni. 

Nagyon mérgező, ha a szoba levegőjének csupán egy százalékát eléri a koncentrációja, már egy percen belül halált okoz. 

A szén-monoxid-mérgezés tüneteit ráadásul könnyen összetéveszthetjük más betegség tüneteivel: émelygés, fejfájás, szédülés, hányinger. Aki ezt érzi magán, nem gyanakszik egyből szén-monoxidra.

 

Az életünkbe kerülhet a lakásfelújítás

A tűzoltó őrnagy szerint még mindig sokan azt gondolják, hogy csak a gázüzemű fűtőeszközöknél alakulhat ki szén-monoxid-veszély, és kizárólag a kémények hibájára vezetik vissza a mérgezéseket. Kifejti, a szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt láng ég és nem megfelelő a szellőzés. Amíg a régebbi fa nyílászárók légrésein be tudott áramolni a friss levegő a szobába, addig az új, jól szigetelő ajtók és ablakok nem teszik ezt lehetővé. 

Egy köbméter gáz elégetéséhez tíz köbméter levegő szükséges, ezért a levegő utánpótlása nélkülözhetetlen. Számos háztartásban az okozza a problémát, hogy a fűtési költségek csökkentése érdekében új nyílászárókat szereltek be, amelyek viszont nem engednek be levegőt.

– Ha beltérben nyílt láng ég, ez lehet egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, PB-palackról működő szieszta kályha, gázkazán, fali vízmelegítő, vagy gáztűzhely is, az szoba levegőjét használja el. Ha pedig nincs megfelelő mennyiségű oxigén-utánpótlás, tökéletlen égés alakul ki, aminek a mellékterméke a kis koncentrációban is halálos szén-monoxid – hívta fel a figyelmet.

Fontos tudni, hogy a szén-monoxid létrejöttét elősegítheti minden olyan épületgépészeti megoldás is, ami megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a konyhai páraelszívó is.

– Azok a berendezések, amelyek a benti levegőt a szabadba szívják, működésükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a szoba levegőjét használó fűtő- vagy vízmelegítő eszközök ne kapjanak megfelelő mennyiségű levegőt az égéshez. Ez fokozza a szén-monoxid-mérgezés lehetőségét. Kivezetéses páraelszívót és nyílt lánggal működő berendezést soha nem szabad egyszerre használni! – figyelmeztetett Mukics Dániel, majd hozzáteszi, ha elérhető a fűtőeszközünk, vízmelegítőnk égéstere, látni a lángot, akkor gondoskodnunk kell az állandó és automatikus szellőzésről. Nem elég néha kinyitni az ablakot. 

Tévhit az is, hogy csak gázkazánoknál keletkezhet szén-monoxid. A fával, szénnel fűtők ugyanúgy veszélyben vannak, ha nem elegendő a levegő-utánpótlása a fűtőeszköznek. 

 

Miért a tűzoltókat riasztják a szén-monoxidos esetekhez? 

– Ha valahol megszólal a szén-monoxid-érzékelő, a 112-es központból a katasztrófavédelemhez érkezik a riasztás, tűzoltókat fognak a helyszínre riasztani, hiszen nekik vannak olyan légzőkészülékeik, amelyek a külső levegőtől függetlenek. Zárt rendszerű, sűrített levegős légzőkészülékkel akár mérgező gázzal teli helyiségben is tudnak dolgozni. A tűzoltóknak van szén-monoxid-mérő készülékük is, ezzel ellenőrizni tudják, hogy az adott helyen van-e mérgező szén-monoxid. Megesik, hogy a mentőszolgálat munkatársai mennek ki egy rosszul lévő emberhez, és jelez a náluk lévő szén-monoxid-mérő. Ilyenkor a mentők azonnal értesítik a tűzoltókat is – tájékoztat Mukics Dániel.


Sokba kerülhet, ha spórolunk

Bár évről évre egyre több riasztás érkezik szén-monoxidos esetekről, a tűzoltók örülnek ennek, mert azt jelenti, egyre többen szereznek be érzékelőt otthonukba. A boltok kínálatában szereplő érzékelőket a katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi. A szervezet weboldalán megtaláljuk azoknak a termékeknek a listáját, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak, és azokat is, amelyek nem működnek jól. Fontos ugyanakkor az is, hogy az érzékelőt jó helyre telepítsük. A legjobb, ha a nyílt égésterű eszköztől másfél méterre és fejmagasságba tesszük, a saroktól tíz-húsz centi távolságba. A hálószobába viszont a fekvő helyzet magasságába érdemes tenni.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: FKI-archívum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.