Extrém helyzet jön az utakon hétvégén – egyszerre figyelmeztet a rendőrség és a Magyar Közút

Halmozott veszélyekre kell készülni.

Forrás: Magyar Közút, Police2023. 12. 01. 19:02
null
Budapest, 2023. november 30. Járókelõk a havazásban a budai Vár közelében, a Palota úton 2023. november 30-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marad az extrém időjárás idehaza, ezért a rendőrség a nagy mennyiségű csapadék, várható fagy és a romló látási viszonyok miatt fokozott óvatosságot és körültekintést kér a közlekedőktől. Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy abszolút rendhagyó lesz a helyzet az utakon. A felhívásban azt írják, hétvégén is érvényben marad a figyelmeztetés az ország területén felhőszakadásra, ónos esőre, hóesésre. 

A szokatlanul sok és változatos csapadék kiemelt figyelmet és óvatosságot követel a közlekedőktől, ezért az autósokat arra kérik, hogy indulás előtt ellenőrizzék a fényszórókat, és csak akkor induljanak útnak, ha minden irányban kilátnak a járműből, de összeszedtek még néhány életmentő tippet:

  • Ellenőrizze az ablaktörlőt, ha maszatol, cserélje ki a lapátot!
  • Gondoskodjon arról, hogy az ablakmosó folyadék szintje megfelelő legyen!
  • Miután a napi középhőmérséklet tartósan 7 fok alatt marad, használjon téli gumiabroncsot!
  • Tartson nagyobb követési távolságot, a száraz úton megszokottnak akár a dupláját!
  • Az esőzés miatt könnyen kialakulhat a vízen csúszás, amikor az autó kerekei elveszítik tapadásukat. Ilyen esetben ne fékezzen hirtelen, és ne rántsa el a kormányt, mert a jármű irányíthatatlanná válhat!
  • Figyeljen a gyalogosokra, a kijelölt átkelőhelyeket úgy közelítse meg, hogy meg tudjon állni!

Gondoltak a gyalogosokra is, őket arra figyelmeztetik, hogy ügyeljenek a csúszásveszélyre, zárt, bordázott talpú cipőben induljanak útnak, de ez még nem minden. 

  • Számítson arra is, hogy az autósok – akár önhibájukon kívül – nagy mennyiségű vizet fröcskölhetnek, ha a tócsákba hajtanak. Ha lehet, maradjon a járda jobb oldalán!
  • Úttesten áthaladáskor vegye figyelembe, hogy az autósok látási körülményei korlátozottak, csak akkor lépjen le az úttestre, ha meggyőződött róla, hogy biztonságosan át tud haladni!
  • Lehetőség szerint viseljen láthatóságot segítő eszközt, illetve színes felsőruhát, kabátot!

A közösségi közlekedésben részt vevőknek azt javasolják, hogy számítsanak rá, hogy az időjárás miatt járatok maradhatnak ki, előfordulhatnak torlódások, műszaki hibák, ezért szánjanak több időt az utazásra, igyekezzenek kerülni a konfliktusokat, és vigyázzanak értékeikre. 

Közben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is megkereste szerkesztőségünket, közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország északnyugati részén,

 vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén.

 A Magyar Közút munkagépei az érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni, a szükséges előszórási munkákat is elvégzik majd, de a folyamatos és intenzív havazás alatt időszakosan téliesebb útviszonyokra is számíthatnak a közlekedők. Megjegyzik, hogy mivel december 3-án lesz advent első vasárnapja, ezért hétvégén várhatóan sokan kelnek majd útra, nekik is érdemes lesz még utazás előtt tájékozódni a www.utinform.hu oldalon az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről.

Tájékoztattak arról is, hogy a közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek majd, azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy a közlekedők is sokat tehetnek azért, hogy az országos utakon a forgalom zavartalan legyen a havazásban érintett területeken a hétvégén is, például az alábbiakkal: 

  • Soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket! Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért, mert biztosak lehetnek benne, a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes kellő távolságot is tartani.
  • Havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor előzennek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni.
  • Kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek.
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon. Ez alapján tervezzék meg utazásukat.
  • Induljanak el időben, hamarabb, ne útközben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket.

Borítókép: illusztráció (Fotó: )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.