Hamarosan meggyújtjuk a harmadik gyertyát az adventi koszorún, ami egy kicsit más, mint a többi

Az adventi koszorú rengeteg érdekességet és szimbólumot rejt, sokakban pedig több kérdés is felmerülhet, például, hogy a négy gyertya közül három miért lila színű, és egy miért rózsaszín. Dunavecse plébánosával, Bese Gergő atyával fejtettük meg az adventi koszorú titkait.

Forrás: Magyar Nemzet2023. 12. 17. 4:49
An,Unrecognizable,Woman,Makes,A,Spruce,Festive,Wreath,And,Decorates
2372126811 Fotó: Ilona Kozhevnikova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes az elején kezdeni a koszorúval való ismerkedést. A gyertyák mindegyike külön-külön és együtt is jelentést nyerhet. Egyrészt, a fényt, amely Krisztus világosságának a megnyilvánulása, másrészt a gyertya az ember szimbóluma is, hiszen az ugyanúgy emészti fel önmagát mint az ember és egy pillanat alatt alszik ki, pontosan, mint az emberi élet.

– Olyan, mint az ember élete, elkezdődik, majd felemésztjük önmagunkat, egyszer csak véget ér. De csak akkor teljesíti be a gyertya a küldetését, ha világít. Nekünk is a küldetésünk, hogy fényhordozók legyünk, és mutassuk az utat az eltévelyedetteknek – részletezte a Magyar Nemzetnek Dunavecse plébánosa. Bese Gergő atya elmondta azt is, hogy 

az adventi koszorút nem véletlenül fedik zöld, vagy éppen örökzöld ágak, ugyanis ez a remény jelképe.

Az első gyertya a hit – avagy Ádám és Éva – gyertyája, ez hagyományosan lila színű, amely a bűnbánatot jelképezi. Ők azok, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást, de elbukásuk miatt szükséges hogy elérkezzen az új Ádám, aki nem más, mint Jézus Krisztus, és az új Éva, aki Szűz Mária.

Advent második vasárnapján a remény gyertyáját gyújtjuk meg – ez szintén lila –, ez a zsidó népet szimbolizálja, ugyanis Isten megígérte nekik, hogy a messiás közülük származik majd, azonban a történet ennél kissé bonyolultabbá vált, erről alább olvashat bővebben

A harmadik gyertya a többitől eltérően rózsaszín, az örömöt szimbolizálja, és Szűz Máriára emlékeztet minket. A példaértékű döntésére és bátorságára. Ha ennél a gyertyánál Máriára és Józsefre nézünk, akkor ki kell rajzolódnia annak a keresztény család eszményképének, amely az erős élő hitre, és a tiszta szerelemre épül – fogalmazott a plébános. 

A negyedik gyertyát értelemszerűen advent negyedik vasárnapján gyújtjuk meg, amely szintén lila, és Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, az utolsó ószövetségi prófétát. A negyedik, és egyben utolsó gyertya az adventi koszorún a szeretet jelképe.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.