Hazánk 11. a világon az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számában

Magyarország 11. a világon az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számát tekintve – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes-államtitkára az Ifjú Fizikusok Magyar Versenyének ünnepélyes díjátadóján szerdán Budapesten.

Forrás: MTI2023. 12. 20. 22:48
KARIKÓ Katalin; KRAUSZ Ferenc
Stockholm, 2023. december 9. Karikó Katalin (j) és Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósok a tiszteletükre a stockholmi magyar nagykövetségen tartott ünnepségen 2023. december 9-én. Karikó Katalin biokémikus Drew Weissman amerikai mikrobiológussal 2023. október 2-án megosztva nyerte el az orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztését megalapozó felfedezéseikkel. Krausz Ferenc fizikus az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért Anne L'Huillier és Pierre Agostini francia fizikusokkal 2023. október 3-án megosztva nyerte el az idei fizikai Nobel-díjat. A díjátadó ünnepséget december 10-én rendezik a svéd fõvárosban. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bódis László tíz díjazottat köszöntött, közülük kerülnek majd ki az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén induló magyar csapat tagjai. Közölte, azért fontos Magyarország számára a tudomány, mert a nagyjából tízmilliós lélekszám és a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló természeti erőforrások mellett a szürkeállomány az, amire számíthatunk. Ezt, mint mondta, a jelenlévők, a jövendő fizikusok is hordozzák a tehetségükben.

A helyettes-államtitkár úgy fogalmazott: a magyar gazdaság versenyképessége azon fog múlni, hogyan hasznosítjuk ezt a tudást, tehetséget.

– A sikeres kutatáshoz, így a Nobel-díjhoz vezető eredményekhez három dolog kellett – mondta Bódis László az idei két magyar díjazott nyilatkozatai alapján. Ezek a csapatszellem, a kitartás és a kutatások hasznossága – foglalta össze, majd kiemelte a kutatások társadalmi hatásainak fontosságát,

amelyek közé sorolta, mint legaktuálisabbakat, az energia körüli kérdéseket, az éghajlatváltozás kihívásait, és a mesterséges intelligencia hatásait.

Gazdasági értelemben azok az igazán nagy innovációk, tudományos eredmények, amelyek a gyakorlatba átültethetők – fogalmazott Bódis László.

Jenei Péter, a zsűri elnöke elmondta: a szokásosnál sokkal nehezebb volt kiválasztani azt a tíz középiskolást, akik közül egy fél évig tartó felkészítés után kialakul majd, kik lesznek az öt fős csapat tagjai, akik a 2024 júniusában Budapesten rendezendő fiatal fizikusok világversenyén Magyarországot képviselik.

Borítókép: Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósok a tiszteletükre a stockholmi magyar nagykövetségen tartott ünnepségen 2023. december 9-én. Karikó Katalin biokémikus Drew Weissman amerikai mikrobiológussal 2023. október 2-án megosztva nyerte el az orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztését megalapozó felfedezéseikkel. Krausz Ferenc fizikus az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért Anne L'Huillier és Pierre Agostini francia fizikusokkal 2023. október 3-án megosztva nyerte el az idei fizikai Nobel-díjat. A díjátadó ünnepséget december 10-én rendezik a svéd fővárosban. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.