Látványos felvételek készültek a hajdúszoboszlói romvárosban + videó

A Hunor mentőszervezet újoncokat is befogadó gyakorlatán földrengést szimuláló körülmények között kellett megfelelnie a követelményeknek annak a tizennyolc új tagnak, akik pénteken esküvel is megerősítették elkötelezettségüket.

Forrás: OKF2023. 12. 02. 11:01
HUNOR mentőcsapat
Forrás: Katasztrófavédelem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kíméletlenül zord időben teljesítették a feladatokat a Hunor régi és új tagjai ezen a héten a hajdúszoboszlói romvárosban – számolt be honlapján a katasztrófavédelem. A gyakorlatról látványos videót is megosztottak közösségi oldalukon.

A sár és a hideg már a kitelepülés első napján, kedden megnehezítette a csapatok dolgát, a hét folyamán a hó és a jegesre fagyott terület újabb próbatételek elé állította az állományt. A harminchat órás gyakorlaton, nyolcórás váltásokban dolgozó alegységeknek

sérülteket kellett felkutatniuk és kimenteniük több tonnás vasalt falak mögül, keskeny járatok mélyéről vagy éppen az összeomlott emeletekről.

A gyakorlat a sérülteket alakító vöröskeresztes önkéntesek munkája révén valóban valósághű és életszerű volt. A csapatoknak teljes önellátásra kellett berendezkedniük, ez azt jelentette, hogy nemcsak az élelmezésről és a tiszta és száraz ruháról kellett gondoskodniuk, hanem a szállást, tisztálkodást is helyben felállított sátrakban oldották meg.

A hatvanhat tapasztalt szakember között az újoncok mentorai is ott voltak, ők azok, akik éles helyzetben, a törökországi földrengés utáni mentési munkálatokban is bizonyítottak 2023 februárjában.

Megóvandó mindazt, mi szívünknek kedves, számunkra elképzelhetetlen, hogy visszautasítsuk ezen kihívást. Ezen szent cél érdekében fordulok ezúttal polgáraimhoz idehaza és népemhez a tenger túlpartján, akik ügyünket magukénak érzik. Kérem őket, hogy higgadtan, szilárdan és egységben álljanak a szükség idején

 – kezdte VI. György brit király szavaival köszöntőjét Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok. A próbatétel utáni eskün az országos polgári védelmi főfelügyelő elmondta, hogy az elvárások magasak, de ez az alkalom olyan mérföldkő a szervezet életében, amelyre méltán lesznek büszkék a későbbiekben. Mint ahogy arra is, hogy

bárhol a világon megállják a helyüket, és ha a kilátástalan helyzetben lévőknek azt fogják mondani, hogy megérkeztek a magyar tűzoltók, és most már nem történhet semmi baj velük,

akkor az hiteles és megnyugtató lesz a bajbajutottak számára.

Az éles bevetésen szerzett tapasztalatokat fel kell dolgozni, azokat elemezni szükséges, és beépíteni a későbbi képzésekbe, gyakorlatokba – magyarázta a tábornok. Hozzátette:

ez történt most is, hiszen a Hunor 2023-ban Törökországban, a földrengés után példaértékű helytállást tanúsított, ám a küldetésük ezzel nem ért véget.

A hidegben elcsigázott, de elhivatott csapatnak az eskü ünnepélyes pillanatai után még a sátorbontással járó feladatokat is el kellett végezniük, éppen úgy, mint Törökországban, hiszen a mentőszervezettel szemben támasztott elvárások között az is szerepel, hogy a természetes és az épített környezetnek sem szabad megsínylenie, hogy az állomány beavatkozott a működésébe.

Borítókép: Jelenet a kiképzésről (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.