Szijjártó Péter: A nemzeti konzultációnál erősebb érv nincsen a politikában

Erős támogatásra van szükség a nemzeti konzultáción annak érdekében, hogy a kormány a jövőben is hatékonyan védhesse meg hazánk szuverenitását minden támadással szemben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Monoron. A tárcavezető lakossági fórumon vett részt a városban, ahol a nyomásgyakorlás várható fokozódásának veszélyére figyelmeztetett.

Forrás: MTI2023. 12. 05. 10:49
Szijjártó Péter
Szófia, 2016. január 21. Az egynapos hivatalos látogatáson Bulgáriában tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Szófiában 2016. január 21-én. (MTI/EPA/Vaszil Donyev) Fotó: Vaszil Donyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azért akarja megtörni a magyar kormányt az Európai Uniót uraló, s magát az egyedüli sikeres irányzatként feltüntető liberális fősodor, mert Magyarország példája bizonyítja, hogy egy konzervatív, patrióta, nemzeti alapon álló vezetés is nagy eredményeket érhet el – mutatott rá Monoron a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint ez az a kombináció, ami bizonyíték arra, hogy nem mondanak igazat. – Ezért nekik ellenérdekük, hogy mi legyünk – fogalmazott.

Épp ezért mindent el fognak követni az elkövetkezendő időszakban azért, hogy minket letakarítsanak. És ahhoz, hogy ellen tudjunk állni a szuverenitásunkat érő támadásoknak, arra van szükségünk, hogy a legszélesebb bázisra tudjunk hivatkozni

 – mutatott rá a tárcavezető, majd aláhúzta:

a nemzeti konzultációnál erősebb érv nincsen, mert az emberek akaratánál erősebb érv politikai vitában nem létezik.

A politikus arra kéri az embereket, hogy a „lehető legtöbb érvet adják a kormány kezébe”, és minél többen vegyenek részt a nemzeti konzultációban. – Egészen egyszerűen annál erősebbek lesznek az érveink a szuverenitásunkért vívott küzdelemben – jelentette ki.

Szijjártó Péter úgy vélte, ha nem tartjuk fenn Magyarország szuverenitását, akkor most a jelenleginél sokkal nehezebb, sokkal sötétebb és sokkal rosszabb helyzet lenne. Ahhoz, hogy Magyarország sikeres legyen, ahhoz meg kell tartani a szuverenitását – tette hozzá.

Minden korábbinál magasabb a terrorveszély

A tárcavezető beszédében leszögezte: a legerősebb legitimációjú külpolitikával ma Magyarország rendelkezik Európában, miután a kormánypártok tavaly rekordarányú győzelmet arattak a választáson, amelyet ráadásul leginkább külpolitikai témák határoztak meg.

Ennek a szuverén külpolitikának pedig különösen nagy a jelentősége a jelenlegi nehézségek közepette, amikor a globális biztonság a legrosszabb formájában van a hidegháború lezárulta óta, hiszen mintegy harminc országban zajlik fegyveres konfliktus, és a terrorveszély is minden korábbinál magasabb – fejtette ki. A politikus kiemelte:

ilyen turbulens körülmények mellett rendkívüli nyomás nehezedik a kisebb országokra, akiktől a nagyobbak azt várják, hogy úgy cselekedjenek, ahogy ők kívánják, de a kormány ennek dacára is fenntartotta, sőt sikerre vitte szuverén és magyar politikáját.

Példákat is sorolt ezen külpolitikai sikerek alátámasztására, mindenekelőtt azt említve, hogy hazánknak sikerült kimaradnia a szomszédban dúló háborúból, illetve tartózkodnia minden olyan lépéstől, amely eszkalációhoz vezethetett volna vagy veszélybe sodorhatta volna akár egyetlen ember életét is.

Kijelentette: az európai stratégia kudarcot vallott, nem került közelebb a konfliktus vége, csak a kontinens gazdaságának okoztak súlyos károkat, ráadásul ezt a vezetés másfél év után sem hajlandó beismerni, mert annak politikai következményei lennének.

És mivel nyilvánvalóan ezt nem akarják, meg akarják tartani a pozícióikat, ezért nem is ismerik be ezen stratégia hibáit

– közölte, majd aláhúzta: B-tervre van szükség, elszigetelés helyett a béketeremtésre fókuszálva.

A miniszter a közel-keleti helyzet kapcsán is a szuverén külpolitika eredményeit méltatta, rámutatva, hogy sikerült megőrizni a jó kapcsolatokat Izraellel és az arab országokkal is, és eközben ráadásul számos magyar gyors kijuttatásában tudtak segíteni Izraelből és a Gázai övezetből, s három magyar túsz is rövid időn belül szabadulhatott a Hamász fogságából.

Emlékeznek rá, milyen támadásoknak voltunk kitéve, hogy minek tartunk fenn kapcsolatot az egyesek által autokratának nevezett rendszerekkel, amelyek a saját életüket nem a fényes nyugati demokráciák mintájára építik fel. De hogyha nem tartottunk volna fenn kapcsolatot ezen országokkal, akkor most mi lenne a magyarokkal?

– mutatott rá kérdésével a miniszter. Ezután kitért a migráció ügyére, felidézve a határkerítés építése miatti támadásokat, illetve a kötelező letelepítési kvóták elleni fellépést a visegrádi négyek részéről, amelynek hiányában szavai szerint ma ezek az országok is a párhuzamos társadalmak, a terrorfenyegetettség problémájával néznének szembe.

De mivel fenntartottuk a szuverenitásunkat, és világossá tettük, hogy amíg mi kormányzunk, addig mi döntünk arról, ki jöhet be az országba, ezért ma nincs az a veszély, mint Nyugaton

 – fogalmazott. Végül a gazdasági sikereket is érintette, mondván, hogy Magyarország az elmúlt évek válságaiból rendre megerősödve került ki, ami szintén a szuverén, nemzeti válaszoknak köszönhető. 

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.