Budapesten olcsóbb a megélhetés, mint a legtöbb európai nagyvárosban

Zürichben a legdrágább az élet.

2024. 01. 30. 7:48
Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Numbeo árösszehasonlító portál internetes adatbázisa szerint 2024 elején Európában a svájci Zürichben volt a legdrágább a megélhetés. A Numbeo-index a fogyasztási cikkek, például az élelmiszerek, az éttermek, a közlekedés, a háztartási energia, a közszolgáltatások árát összegzi és hasonlítja össze. Az egyes városok adatait ezután a New York-i költségekhez arányítja, amit száznak vesz. Tehát egy 120-as megélhetési indexű városban az élet mintegy húsz százalékkal drágább, mint New Yorkban (a bérleti díj nélkül).

Zürich után a második helyen a szintén svájci Genf szerepel. A harmadik helyen pedig az izlandi főváros, Reykjavík áll. A legdrágább városok jellemzően Nyugat-Európában találhatók, míg a kontinens keleti felében az olcsóbbak.

Kelet-Európában Pozsonyban a legdrágább az élet, a lengyel fővárosban, Varsóban néhány százalékkal olcsóbb (46,2) a megélhetés, mint Budapesten.

Az európai országok átlagos megélhetési költségeit tekintve Magyarország a 30. legolcsóbb országnak számít. Itt is Svájc áll az első helyen (114,3), Ausztria pedig drágább hely (67,3), mint Németország (63,5) vagy Svédország (62,5). Az éttermi árakról szintén elmondható, hogy ez a sorrend,

az osztrák árak például 22 százalékkal magasabbak, mint a magyarországiak.

S ha egy magyar vendég tér be ebédelni egy svájci étterembe, akkor arra kell készülnie, hogy az itthoni áraknál háromszor többet kell fizetnie – írja a Ripost.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.