Erre sem lehet büszke Karácsony Gergely: találat érte a fővárosi kultúrintézményt

A Budapesti Művelődési Központ új helyszínen folytatja a munkáját.

2024. 01. 31. 7:20
Karácsony
Városháza
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester nem csupán a budapestiek érdekeiért aggódik nap mint nap, de a fővárosi kultúra függetlenségéért, létéért is – írta meg a Mandiner. Emlékezetes, hogy a főpolgármester egy éve a színházi világnapon arról írt a Facebook-oldalán, hogy „aki a kultúra ellen cselekszik, az ország ellen vét”.

A portál felhívta a figyelmet, hogy mindezekkel szemben azt tapasztalja a fővárosi kultúrafogyasztó 2024 év elején, hogy az egyik legfontosabb budapesti kultúrintézmény, a Budapesti Művelődési Központ (BMK) az alábbi közleményt tette közzé: a Budapesti Művelődési Központ több mint négy évtized után várhatóan február első napjától új helyszínen és új formában folytatja a munkát.

A cikk jelezte, hogy erről a bejelentésről szinte sehol nem lehet olvasni. Sem az országos, kormánykritikus médiumok felületein, sem a baloldali városvezető hír- és véleménycsatornáin. Pedig jelentős változásokon megy keresztül a BMK, pusztán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kelenföldi Könyvtára, valamint a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes és a Fővárosi Énekkar működését nem érinti a művelődési intézmény költözése.

A BMK közleménye nem említ részleteket, ezért felkeresték Máhr Dániel igazgatót, hogy miként is kell elképzelni egy olyan költözést, hogy február elsejétől egyes foglalkozások már nem az Etele út 55. szám alatt lesznek megtartva, ugyanakkor a könyvtár továbbra is itt lesz, a táncegyüttes, kórus próbái úgyszintén. Érdeklődtek továbbá, mi indokolja a bezárást, költözést; mi történik a BMK munkavállalóival, az intézménybe befogadott civil szervezetekkel; s hogy mi a tervük így az Etele úti épülettel?

„Az intézmény alapításakor a kulturális fogyasztási szokásoknak megfelelően alakították ki a BMK székhelyét. A kulturális szféra azóta óriási változásokon ment keresztül, amely nagyban érintette a korábbi közművelődési tevékenységi kört is – reagált a Mandiner megkeresésére a vezető. „Az intézmény mostani költözése egy régóta (közel húsz éve) napirenden tartott kérdés, elsősorban azért, mert a szakmai-módszertani munka nem igényli egy ekkora ingatlan lehetőségeit, és komoly teher az épület teljes körű üzemeltetése” – tette hozzá.

Vagyis az elsődleges probléma az épület rezsiszámlája, majd a kulturális fogyasztási szokások megváltozása.

Később ezt így árnyalta az intézményvezető: „a BMK új székhelyre költözése szakmai okokra vezethető vissza. Az intézményünk költségvetését a tavalyi évben a szakmai és gazdasági egyeztetéseket követően, decemberben a Fővárosi Közgyűlés elfogadta, a költözés nincs hatással rá”.

Arról egyébként más forrásokból a portál ugyancsak úgy értesült, hogy a BMK költözése a jobboldali fővárosi vezetés idején is felmerült – például a Bálnába történő áthelyezésével. Arról, hogy hova költözik részlegesen a BMK, Máhr Dániel elárulta, az intézmény korábbi és jelenlegi vezetőinek javaslatára a Városháza épületébe kerülnek át egyes foglalkozások, míg az Etele úti székhelyen működő civil szervezetek az újbudai színterekbe teszik át székhelyeiket, munkáikat, alkalmaikat, köszönhetően Újbuda önkormányzatának, fűzte hozzá.

A BMK vezetője leszögezte, hogy nem lesznek kirúgások, kollégáik „változatlan létszámban tovább folytatják a munkájukat annak érdekében, hogy a fővárosi szociokulturális intézményhálózat erősödjön, társadalmi mobilitást serkentsen és a közművelődési szakemberek egyéni kompetenciáit fejlessze”. Amikor a részleges költözés részleteiről érdeklődtünk, az intézmény első embere úgy fogalmazott: a BMK „városházi működése jó lehetőséget fog adni arra, hogy Budapest teljes közössége számára elérhető és inkluzív projekteket valósítsunk meg, amely nem csupán az Etele úton tud helyet kapni, hanem a város bármelyik szegletében”. Ott átalakításokra, módosításokra meglátása szerint nem lesz szükség.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.