Kunhalmi nem bír magával, megint odaszúrt az ellenzéknek

A szocialisták társelnöke szerint a Fidesz mindkét választáson legyőzhető.

2024. 01. 23. 13:21
KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely fõpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyûlési képviselõ, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti választáson továbbra is ellenzéki összefogást és közös listát szorgalmaz az MSZP, amely

a jelenlegi felmérések szerint nem ugraná meg a parlamenti küszöböt, és az EP-választáson sem kapna elég szavazatot.

Ennek ellenére, vagy talán pont ezért a szocialisták egy háttérbeszélgetésen azt hangsúlyozták, hogy a Fidesz legyőzhető a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választáson is.

Az ellenzéki szavazókat egy irányba kellene vinni, az ellenzéki pártok viszont ahányan vannak, annyifelé tartanak szét

– mutatott rá Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke egy háttérbeszélgetésen latolgatta az ellenzék esélyeit és értékelte a helyzetet. – Tudjuk, hogy a többi párt is tudja, hogy igazunk van – idézte az Index Kunhalmit.

A szocialista politikus aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok a fővárosi pozícióikat kockáztatják. – Sumákolnak és félrevezetik a választókat, hogy ne a közös indulásról beszéljenek, pedig az ellenzéki pártoknak kutya kötelességük együttműködni – szögezte le, hozzátéve, nem igaz, hogy a Fidesz verhetetlen.

Reagálva a momentumos Donáth Anna azon kijelentésére, miszerint február 1-jén minden, a budapesti ellenzéki győzelemben érdekelt pártot várnak a tárgyalóasztalhoz, azt mondta, ha ez a találkozó összejön, akkor egy vekkert fog vinni, hogy „jó reggelt kívánok”, ugyanis az MSZP már hónapok óta kezdeményezi a közös tárgyalásokat.

Szerinte egyébként a Momentum nem a teljes összefogásról beszél, ami erkölcsileg tarthatatlan.

A Demokratikus Koalícióról azt mondta, azzal, hogy a fővárosban a közös listát kezdeményezte az MSZP után, a társelnök szerint elismerte: az európai parlamenti választással kapcsolatban az MSZP-nek igaza van. Kunhalmi ezek után azt hangsúlyozta, mindenki adja vissza a mandátumát, aki korábban közös indulással szerezte, és most ettől elzárkózik.

Az MSZP társelnöke hangsúlyozta:

minden kutatás azt mutatja, hogy mindkét választáson közösen kellene indulni az ellenzéki pártoknak, és nem is érti, a pártelitek hogyan mernek szembemenni a választók akaratával.

Kifejtette, hogy vannak olyan pártok, akik a fővárosi közgyűlési többséget kockáztatják. Kunhalmi Ágnes azt is megjegyezte a háttérbeszélgetésen, hogy Vitézy Dávid hirtelen színre lépése a Fidesz érdekét szolgálja. – Ha nem indulunk közösen a fővárosban egy listán, akkor a Fidesznek lesz többsége, és ez azt jelenti, hogy visszaveszik a fővárost. Ez tűrhetetlen és megengedhetetlen – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

A lap beszámolója szerint a háttérbeszélgetésen Komjáthi Imre, az MSZP másik társelnöke is jelen volt, ő arról beszélt, hogy minden választópolgár, akivel országjárásuk alatt beszélgetnek, a közös ellenzéki indulás mellett áll, ezért képviselik ők is az együttműködést az ellenzéki pártelitekkel szemben.

Ha nem hallgatnak az MSZP-re, akkor a választás estéjén az ellenzéki pártok pislogni fognak, mint a miskolci kocsonyában a béka

– jelentette ki Komjáthi Imre.

Arról, hogy a Fidesz legyőzhető, Tóth Bertalan is beszélt, a párt frakcióvezetője a Závecz Research felmérését hozva példaként elmondta, az ellenzéki közös lista 35 százalékot kapna, a kormánypártok listája pedig 34 százalékot az európai parlamenti választáson.

Szerinte a választási matematika világos: ha az ellenzék közösen indul az európai parlamenti választáson, akár tíz mandátumot is szerezhet, míg a Fidesz kilencet a 21 lehetséges európai parlamenti mandátumból. A szocialista párt azonban arra figyelmeztet, ha az ellenzék külön indul, akkor előfordulhat, hogy a demokratikus ellenzék négy-öt mandátumhoz jut, míg a Fidesz 14 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Mint arról lapunk is beszámolt, egyre fogy az idő, az ellenzék pedig nem áll túl jól,

a pártok ugyanis alig öt hónappal az önkormányzati választás előtt még számos fővárosi kerületben és vidéki nagyvárosban, vármegyeszékhelyen nem tudtak megállapodni a közös polgármesterjelölt személyéről.

Pedig Karácsony Gergely már tavaly október 23-án azt közölte, heteken belül megszülethet Budapesten a balliberális pártok közti megállapodás. Úgy tűnik, a főpolgármester vagy nagyon optimista volt, vagy maga sem gondolta komolyan, amit mondott.

Az sem segít a baloldal helyzetén, hogy

a Momentum, amely a DK után azonnal beállt Karácsony Gergely újrázása mögé, látszólag nyílt háborút folytat Gyurcsány Ferenc pártjával szemben.

Donáth Anna tavaly ősszel beszélt arról, hogy a DK a hazugság kultúráját képviseli, és ő nem szeretne még egyszer befogott orral sem közös listán szerepelni Gyurcsánnyal. Ennek megfelelően a Momentum több kerületben is bejelentette, saját polgármesterjelöltet indít.

Borítókép: Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Németh Angéla és Kunhalmi Ágnes (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.