Mintegy 200 milliárd forintból fejleszti déli ipari parkját Nyíregyháza

Csaknem 192 milliárd forintot fordít a déli ipari park infrastruktúrájának kiépítésére Nyíregyháza; a három ütemben, jelentős kormányzati támogatással megvalósuló közúti és közműfejlesztések tervezési munkái 2025 végén fejeződhetnek be – közölte a város polgármestere szerdán a nyírségi megyeszékhelyen.

Forrás: MTI2024. 01. 24. 23:54
Nyíregyháza, 2023. március 21. A gyárbõvítés munkálatai a Lego nyíregyházi gyárában 2023. március 21-én. Másfélszeresére bõvíti a Lego nyíregyházi gyárát. Az összesen 72 000 négyzetméternyi új létesítményeknek köszönhetõen az üzem fröccsöntõ kapacitása 50 százalékkal, csomagolási kapacitása pedig 25 százalékkal növekszik majd. A dán játékgyártó vállalat mintegy 53 milliárd forintos befektetésével legalább 250 új munkahelyet hoz létre a régióban. A gyárbõvítõ beruházást a magyar állam 5,85 milliárd forinttal támogatta. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) egy háttérbeszélgetésen újságíróknak elmondta, a 640 hektáros ipari terület közművesítését, úthálózatának kialakítását több, erre vonatkozó kormányhatározat révén 152 milliárd forinttal támogatja a kabinet, ez az összeg közvetlenül a kedvezményezett önkormányzathoz érkezik, amely a program koordinációját vállalta. A park elektromos hálózatának, valamint út- és vasútfejlesztéseinek finanszírozására az Energiaügyi Minisztérium és az Építési és Közlekedési Minisztérium kapott további 40 milliárd forint közvetlen kormányzati forrást.

A városvezető kifejtette,

a beruházások első üteme a park megközelíthetősége szempontjából fontos mellékutak felújításával kezdődik, emellett a biztonságos ivóvízellátás érdekében egy – a város délkeleti részén élő mintegy 12 ezer embert és az ipari üzemeket kiszolgáló – nyomásfokozó berendezést építenek meg.

Kovács Ferenc elmondta, a második és harmadik ütem műszaki tartalmának meghatározására ügynevezett döntéselőkészítő tanulmány készült, amely a tervezési munkákban lesz irányadó. Az elképzelések szerint az ipari park úthálózatát gyalog- és kerékpárutakkal fejlesztenék tovább, a közeli Butyka és Nyírjes településrészek útszakaszait felújítják, elkerülő utakat építenek, kiépül a terület csapadékvíz- és ivóvízhálózata, a teljes szennyvízelvezetési és -tisztítási infrastruktúra, valamint egy önálló szennyvíztisztító is.

Megépül a közműudvar és egy komplex környezetvédelmi monitoring rendszer, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig az itt működő üzemek vízigényének jelentős részét tisztított szennyvízzel tudják majd kiszolgálni – sorolta a polgármester.

A háttérbeszélgetésen elhangzott, az ipari terület ivóvízigényét az első két ütemben a felszín alatti ivóvízbázisból, majd a harmadik ütemben már a Tiszából történő vízkivétellel oldanák meg. Az előzetes tervek szerint a Nyíregyházától harminc kilométerre fekvő Paszabnál alakítanának ki egy vízkivételi helyet a Tiszában, majd az ivóvíz egy víztisztítón és csővezetéken keresztül jutna el a megyeszékhely ipari parkjáig.

A polgármester hozzátette, az első ütem tervezését a Főmterv Zrt. és az A-Studió 90 Kft. konzorciuma végezte el, a kivitelezésre vonatkozó szerződéseket februárban írja alá az önkormányzat a közbeszerzésen nyertes ajánlattevőkkel, a munkákra egy év áll rendelkezésre. A második és harmadik ütem tervei várhatóan 2024-ben és 2025-ben készülhetnek el.

Nyíregyháza újonnan létrejövő déli ipari parkjában több külföldi nagybefektető épít gyárat: a dél-koreai W-Scope 2022 októberében jelentette be, hogy 300 milliárd forintos beruházással hozza létre üzemét, amelyben elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfilmet fognak gyártani, 2023 elején pedig a Boysen csoport jelezte betelepülési szándékát. A német vállalat 60 milliárd forintos beruházással elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fog előállítani a BMW debreceni gyára számára.

A park legnagyobb betelepülője, a kínai Sunwoda pedig tavaly júliusban jelezte, hogy összesen 580 milliárd forintos beruházással itt építi fel első európai akkumulátorgyártó üzemét.

Borítókép: illusztráció (Fotó:MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.