Újabb csúcsvezetőnek lehet elege a pécsi balliberális városvezetésből

A Tettye Forrásház Zrt., a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója után a Biokom Nkft. igazgatója, Meixner Barna is fontolgatja a távozását, és inkább a pécsi erőműnél dolgozna ismét – tudta meg a Baranya Vármegyei Hírportál.

2024. 01. 17. 21:41
Péterffy Attila
Budapest, 2019. szeptember 30. Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterjelölt beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjének közös, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. A tájékoztatón részt vett Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt, aki kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi baloldali városvezetés által kinevezettek sorra távoztak a pécsi cégek élőről, és mindegyik hátterében nagyjából ugyanazok az okok álltak a háttérben: a vezetők a Bama.hu forrásai szerint ugyanis

összetűzésbe kerültek az önkormányzatot a háttérből behálózó elitista, vagyonos baloldali polip szereplőivel.

 

A Tettye vezérigazgatója már 2021-ben távozott

A Tettye Forrásház Zrt. élére 2020 őszén kinevezett Brandstätter Gábor alig fél év után hagyta ott a vállalatot. Holott ő volt az, aki szakmai vonalról érkezett, de gyorsan felmérhette, hogy a balliberális vezetésű Pécsen a politikai háttéremberek akarata többet ér jelenleg, mint a szakmaiság.

 

A Zsolnay-vezért eltávolították

Hasonló konfliktusok miatt tehették ki 2022-ben Bleszity Pétert, a Zsolnay Kulturális Negyedet és a város számos kulturális intézményét irányító Zsök Nkft. igazgatói székéből. Helyére a karbantartásokért felelős üzemeltetési igazgatót, Hummel Márkot helyezték, akinek a munkájával Bleszity nem is volt elégedett. Bleszity a távozása után azt mondta, hogy „túl van ezen a borzalmon”.

 

A Tüke vezére felmondott

A Tüke Busz Zrt. volt vezérigazgatója, Bánkuti István nyíltan ugyan nem hangoztatta, hogy a vállalatnál az MSZP-s hatalomátvétellel nem ért egyet, sokáig ő sem tudta kezelni a cég körüli csiki-csukit, és 2023-ban végül inkább felmondott.

Bánkuti szakmai vonalról érkezett, egzisztenciálisan nem volt függésben a szocialistáktól, „vezérigazgatósága” is kényszerűség volt, hiszen hiába írtak ki pályázatot többször is a posztra, senki nem vállalta el. Helyére aztán Skutnik Tibor, a jelenlegi polgármester erőműves ismerőse került.

 

Buszos sztrájk jöhet Pécsen

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy már csak két hete van arra a pécsi városvezetésnek, hogy megállapodjon a Tüke Busznál működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezettel (SZAKSZ) azért, hogy elkerüljék a kétnapos munkabeszüntetést január végén. Ennél is lényegesebb azonban, hogy a sofőrök elvándorlása miatt hosszú távon a városlakók érdeke lenne a béremelés, hogy legalább a már megkurtított menetrendet tartani lehessen.

– A keddi bértárgyaláson a Tüke Busz vezérigazgatója ismertette a munkáltató 2024. évre szóló bérfejlesztési ajánlatát, eszerint az autóbuszvezetők 16,5 százalékos alapórabér-emelésben, míg a többi állományban dolgozó munkavállalók 13 százalékos keresetfejlesztésben részesülnének – közölte a vármegyei lappal a Tüke Busznál működő szakszervezet.

Raposa Gábor, a SZAKSZ pécsi vezetője azt mondta, hogy a béremelési ajánlatot nem fogadták el, mert az távol áll a szakszervezet 25 százalékos emelésről szóló követelésétől. Hozzátette: azt kérte, hogy a vállalat vezetői menjenek vissza az önkormányzathoz, és kérjenek új számokat, mert a munkavállalók nem szeretnének reálbércsökkenést elszenvedni, mindenképpen magasabb emeléshez ragaszkodnak. A következő bértárgyalás egy hét múlva lesz, de kedden bejelentették, hogy ha nem sikerül megegyezni, akkor január 28–29-én sztrájkolnak.

 

A pécsi vagyonkezelő vezére szintén távozott

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. egykori irányítója, Szabó Szilárd nemcsak a vállalat éléről, hanem Pécsről is távozott tavaly nyáron, pedig kiváló MSZP-s kapcsolatokkal rendelkezett.

A cég élére rekord, 38 milliós jövedelemért kinevezett vezérigazgató döntését „családi okokkal” magyarázta meg a pécsi önkormányzat közleménye, de abban az is közrejátszhatott, hogy a vállalat elképesztő mértékben látott neki a városi vagyon kiárusításának.

A Pétáv Kft. igazgatója, Vida János szakemberként kivételesen túlélte a baloldali városvezetés eddigi tisztogatási hullámát, ugyanakkor már nála is rezgett a léc, vélhetően azon üzletelés kapcsán, amikor Péterffyék a városvezető volt munkahelyét, a pécsi erőművet tulajdonló francia multit Veoliát több százmillió forinttal tömték ki, amikor kilapátolták az osztalékot a Pétávtól. Meglehetősen pitiáner lépésként a baloldali elit Vida bérét 2022-ben csökkentette, ezzel fenyítve meg a cégvezetőt – olvasható a lap cikkében.

 

A biokomos vezető egyik lába már félig kint?

Meixner Barna akkor került a Biokom NKft. élére jelentősen megemelt fizetésért, amikor Kiss Tibor előző igazgató 2019 végén távozott a vállalattól. Kiss Tibor szakemberként számos feladatot ellátott a cégnél, 25 éven keresztül a jobb- és baloldali városvezetésekkel is együtt tudott működni. Köztudott volt viszont a vállalatnál, hogy

a környezetvédő Kiss nem nézte jó szemmel, amikor Péterffy Attila, Pécs jelenlegi polgármesterének vezérigazgatása alatt hárommillió tonna fát égettek el az erőmű kazánjaiban.

Meixner Barna pedig szintén remek szocialista kapcsolatokkal bírt, elég csak arra gondolni, hogy apja, Meixner András MSZP-s alpolgármester volt, ő maga pedig rokonként még felügyelőbizottsági tagságra is érdemesnek találtatott a korábbi szocialista városvezetések idején. Meixner ugyanakkor szakmailag és lojalitását tekintve is elfogadható volt a jelenlegi városvezetésnek, hiszen környezetmérnöki felső fokú végzettséggel rendelkezik, és Péterffy Attila balliberális városvezető volt munkahelyén, a pécsi erőműben dolgozott.

A Bama úgy tudja, hogy most éppen ide, az egykori munkahelyére térne vissza, és nemrég már felkereste a céget, hogy érdeklődjön a lehetőségekről. Az igazgatónak ugyanis a városlakók folyamatos kritikáiból és a szűk baloldali elit különböző „kéréseiből” is elege lehet a portál információi szerint, ezért alacsonyabb bérért és pozícióért is hajlandó lenne váltani. Persze nem kizárt, hogy a júniusi választásig a botrány elkerülése érdekében marasztalják, akár finomabb, akár keményebb módszerekkel.

Borítókép: Péterffy Attila (Fotó:MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.