Embertelen körülményekre panaszkodnak a hajléktalanok

Ágyi poloskák, hideg fürdővíz, méltatlan beszédstílus – néhány panasz, amire a hajléktalanok panaszkodnak az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai hajléktalanszállójával kapcsolatban. Az Iványi Gábor által üzemeltetett szállóval kapcsolatos problémákról lapunk már három évvel ezelőtt beszámolt, azóta semmi sem változott.

2024. 03. 04. 15:19
IVÁNYI Gábor
Budapest, 2022. március 15. Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Mûegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte már elviselhetetlen ágyipoloska-invázióra panaszkodnak az Oltalom Karitatív Egyesület által gondozott hajléktalanok. 

Erről a problémáról lapunk három évvel ezelőtt is beszámolt, akkor egy neve elhallgatását kérő korábbi dolgozó osztotta meg tapasztalatait. 

A férfi lapunknak elmondta: volt olyan ellátott, aki az éjszaka közepén sírva fordult az ott dolgozó szociális munkáshoz, hogy elviselhetetlenül csípik az élősködők. Empátia és segítőkészség helyett durván a válasz annyi volt: 

Ha nem tetszik, lehet szállodába menni!

Mindezt egy nincstelen, fedél nélküli embernek. Három év elteltével szinte pontosan ugyan erről számoltak be a Hírnyolc helyi lapnak az ott élő gondozottak. Sándor egy éve hajléktalan. Egy lakást „bukott el”, most a Dankó utcai szállón lakik, bár, mint mondta, még a honvédségnél is ezerszer jobban érezte magát.

– Volt olyan, hogy a poloskacsípések miatt fekélyesek lettek az emberek lábai. Van rovarirtás, bár azt nem nevezném annak. Emeletes ágyak vannak, de én például tüdőgyulladást kaptam, mert körülbelül négy hónapig nem volt szabad ágy; a hideg kövön, egy polifoamon kellett aludni és egy kabáttal takarózni. Ezután kórházban voltam tíz hónapot – emlékezett vissza Sándor. Egy másik hajléktalan, Virág a szálló előtt üldögélt, állítása szerint egy félreértés miatt tették ki.

– Fogtak és kiraktak az utcára. Van egy-két szocmunkás, aki úgy bánik velünk, úgy beszél velünk, mint a kutyával. Most is mondom neki, honnét vegyek pénzt szállásra? Azt mondja, hát menjen, kolduljon, aztán vegyen ki magának egyet – mondta Virág. 

A legtöbben a tetvekre és a poloskákra panaszkodnak. Az egyik lakó részletesen mesélt erről, de azt kérte, maradjon névtelen, mert fél a retorzióktól. Mint mondta: poloskák sajnos vannak. Minden második csütörtökön van poloskairtás.

– Mind mondjuk, akik itt vagyunk, hogy egyáltalán nem használ. Nézze meg a kezem! Az ember lefújja magát, hogy ne jöjjön rá a poloska, de állandóan ezt nem csinálhatja – mutatta a kezét a gondozott. A poloska mellett még problémás az is, hogy olykor hideg vízben fürdenek az emberek.

 

Az állami normatívát megkapják, ám sokan így is az utcát választják 

A Magyar Nemzet is többször beszámolt arról, hogy Józsefvárosban megsokszorozódott a hajléktalanok száma. Pikó András polgármester a kampányban megoldást ígért, ám az elmúlt években még jobban emérgesedett a helyzet a kerületben. Tavaszól késő őszig a VIII. kerület közterei megtelnek utcán élő emberekkel, miközben Iványi Gábor inézménye felveszi a hajléktalanellátásért járó állami normatívát.

„A hajléktalanintézményekre vonatkozó előírásokat kőkemény szigorral kell betartatni, nagy részüket pedig be kell zárni” – közölte korábban a józsefvárosi Fidesz. A kerületben egy tucat hajléktalanellátó működik, ám a helyzetet képtelenek kezelni. A nagyobbik kormánypárt helyi szervezete közösségi oldalán arról ír, hogy hajléktalankrízis alakult ki a VIII. kerületben. 

A Fidesz szerint ennek egyik fő oka, hogy a kerület baloldali polgármesteréhez, Pikó Andráshoz köthető civil szetvezetek inkább tűnnek érdekeltnek a hajléktalanprobléma fenntartásában, mint tartós megoldásában.

„A hajléktalanbiznisz álszent figurái átvették a hatalmat a józsefvárosi városházán, Pikó úgy táncol, ahogy Iványi és a hajléktalanserege fütyül” – tette közzé véleményét közösségi oldalán a józsefvárosi Fidesz.

„Egy valóban felelős, a helyiekért tenni akaró és elhivatott konzervatív városvezetés egyetlen fillérrel sem támogatná tovább Iványi Gábor (Oltalom Karitatív Egyesület) hajléktalanbizniszét és a többi álcivil szervezetet. Józsefváros közigazgatási területén belül azonnal be kellene tiltani az ételosztást, közterület-használati engedélyt erre a célra nem szabad kiadni, a kerület túlterhelt, túl sokat szenvedtek már a helyi polgárok” – osztotta meg véleményét a józsefvárosi Fidesz. 

Szerintük ha a kerületnek felelős vezetése lenne, a kerületben működő valamennyi hajléktalanszálló működését szigorú ellenőrzés alá vonná. 

„Az állami milliárdok mellé a balliberális városvezetés további több tízmilliót ad teljesen indokolatlanul a hajléktalanipar működtetésére, ennek azonban nincs eredménye. Az intézmények nem látják el a feladatukat, csupán idehordják a hajléktalanokat, de a szakmailag indokolt feladataikat nem végzik el, ez közönséges csalás. A hajléktalanipar képviselői egyre csak gazdagodnak – közben még adót is csalnak –, a balliberális politikusok pedig „extra” szavazatok ezreit kapják a kerületbe bejelentett hajléktalanok révén. Csak mi, józsefvárosiak veszítünk” – zárta sorait a józsefvárosi Fidesz.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár tavaly októberben nyílt levélben úgy fogalmazott: Iványi Gábor ma már nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához. „Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni” – írta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy 

Iványiék összesen 8,6 milliárd forintot kaptak 2010 óta, pedig Budapesten a hajléktalanellátás férőhelyeinek mindössze 5 százalékát tartják fenn. 

 

Hova lett a pénz?

A Dankó utcai hajléktalanszálló összeforrt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményével, amelynek szintén Iványi az elnöke. Február végén a Békés Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezte a letartóztatását annak a több egyházi intézményért felelős gazdasági vezetőnek, aki hat és fél milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni. A Békés vármegyei hírportál információi szerint Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség gazdasági vezetőjéről van szó. Az ügyészség közölte: a megalapozott gyanú szerint a férfi az egyik egyház szociális és oktatási, nevelési tevékenységet folytató intézményeinél gazdasági vezetőként dolgozott. A férfi az adóbevallások benyújtásáért felelős személyként a 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban az illetékes adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek vonatkozásában valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be. Az intézmények munkavállalói részére megállapított bruttó munkabérből a kifizetéskor a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat levonták, azonban a férfi a havi bevallási és befizetési kötelezettségeinek nem, illetve nem teljeskörűen tett eleget. A férfi a gazdasági vezetése alatt álló intézményekre vonatkozóan a valótlan tartalmú bevallások benyújtásával összesen közel 14 milliárd forint bruttó munkabér után mulasztotta el a közterheket bevallani és befizetni az adóhatóságnak, és ezzel 6,5 milliárd forint összegben okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek. A cselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

 Borítókép: Iványi Gábor (Fotó: Szigetváry Zsolt)


 


 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.