Elárulta a rendező, mi kell a gyermekvállaláshoz + videó

Azért nagyon jó a magyar családpolitika, mert nagy családok alapítására és lakásvásárlásra biztatják az embereket, melyekhez még adókedvezményeket is adnak a társadalom többségével egyetértésben – mondta a lapunknak adott interjúban Stephen J. Shaw dokumentumfilm-rendező. A filmes kiemelte: a világ demográfiai válságából úgy lehet kijönni, ha a nőket a húszas éveikben ösztönzik a gyermekvállalásra, tehát még mielőtt kifutnának az időből. Elmondása szerint a migráció nem lehet megoldás, mert a bevándorlók érkezésével a világ egyetlen társadalmában sem nőtt a születési arány, ehelyett inkább a nem tervezett gyermektelenséget kellene felszámolni. Kitért arra is, hogy a liberális mainstream média hamis képet tár a világ elé a túlnépesedés hangsúlyozásával, mert hallgatnak a társadalmak elöregedéséről.

2024. 03. 10. 5:45
HZ1_1947
20240308 budapest Stephen J. Shaw filmrendező havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek családokat támogató hozzáállása és a kormány családoknak nyújtott anyagi segítsége a gyermekvállalásban együttesen emeli ki a magyarországi családpolitikát a világ többi országa közül – mondta Stephen J. Shaw, a Születési szakadék – Gyermektelen világ” (Birthgap – Childless World) című dokumentumfilm rendezője a lapunknak adott exkluzív interjúban. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) meghívására hazánkba érkező rendező a magyar családmodellről kijelentette: most ez a legérdekesebb, és eléggé ismertté vált világszerte, ezért sok kérdést is kap róla.

HZ1_1923

Stephen J. Shaw a gyermekvállalás fontosságáról beszélt
Stephen J. Shaw filmrendező szerint a magyar családpolitika és az itt tapasztalható légkör nagyban segíti a gyermekvállalást (Fotó: Havran Zoltán)

Mitől sikeres a gyermekvállalásra ösztönző magyar családpolitika?

A filmrendező szerint ennek az az oka, hogy a magyar modell bizonyíthatóan sikeres. A Dél-Koreában, Japánban vagy más európai országokban látható modellek közül, melyekre hatalmas pénzösszegeket költöttek, egyik sem működik, mert nem fenntartható. 

Stephen J. Shaw hazánk családpolitikáját nagyon jónak értékelte, mert itt arra ösztönzik az embereket, hogy nagycsaládokban gondolkozzanak, házat vásároljanak, és még adókedvezményeket is adnak nekik, ám ennél többről is szó van. 

A magyar fiatalok úgy érzik, hogy a társadalom segíti őket, ha kockázatot vállalnak a karrierjükben, és ezt a családpolitikát más országok is mintának tekinthetik – jelentette ki.

A dokumentumfilm rendezője emlékeztetett: az volt látható az elmúlt 50-60 évben, hogy a szülővé válás életkora egyre jobban kitolódott. Ötven évvel ezelőtt, a hetvenes évek elején, amikor a nagy olajválság és az ebből eredő gazdasági visszaesés sújtotta a világot, az a felfogás kezdett elterjedni, miszerint a családok nem a húszas éveik elejétől vagy közepétől vállalnak gyermeket, hanem a harmincas éveik elejére, vagy most már egyre inkább a végére hagyják azt. Sokan kifutnak az időből, ugyanis ebben az életkorban már jóval nehezebb egy nőnek várandóssá válnia – mutatott rá a rendező.

A gyermektelenség fő oka

Hangsúlyozta: a gyermektelenség legfőbb oka az, hogy az emberek nem a megfelelő időben választanak párt. Ez az élet valósága. Ha valaki a húszas éveit azzal tölti, hogy csak a karriert és a tanulást, illetve a szórakozást helyezi középpontba, az teljesen normális. Abban viszont senki nem lehet biztos, hogy ha a harmincas éveibe ér, akkor készen áll majd a családalapításra, és éppen olyan partnere lesz, aki ugyanúgy gondolkodik, mint ő. – Ezt hívjuk nem tervezett gyermektelenségnek. Az vált természetessé, hogy az emberek nagyjából 35 éves korukra érnek meg a családalapításra, amikor sokan már elkéstek – mutatott rá Stephen J. Shaw. 

Úgy vélte, ebből egyetlen kiút van: a folyamat visszafordítása. Sehol a világon nincs arra példa, hogy ha az emberek a harmincas éveik közepén vagy végén kezdenek családot alapítani, akkor annak köszönhetően megindul felfelé a születések száma.  

– A nőknek csaknem a negyede a harmincas évei vége felé kezdi a családalapítást. Arról kell őket meggyőznünk, hogy a húszas éveikben vállaljanak gyermeket. 

Ez az, amit tehetünk a társadalomért, enélkül nem lesz jövőnk – magyarázta a filmrendező.

 

A migráció rossz megoldás

Úgy folytatta, hogy a népesedési problémára a migráció nem lehet válasz. A bevándoroltatást nem csak liberális politikusok erőltetik, mert például az Egyesült Királyságban, ahol konzervatív kormány van, a bevándorlók száma soha nem látott mértékben emelkedik. Olyan helyzet áll fenn, ahol az ötven-hatvan éve zuhanó születési arány most kezdi kifejteni a hatását. A migránsok harmadik generációjánál észlelhető az, hogy köztük is egyre több az idős ember, és egyre kevesebb a dolgozó. 

A rendező kijelentette: nincs olyan társadalom, amelyben nagyszámú migráns bejövetelével együtt növekedne a születési arány. Bár a bevándorlók első generációjában még több gyerek születik, a második nemzedék esetében már lemegy a születések száma a befogadó ország szintjére, mert ők is úgy nőnek fel és gondolkodnak, mint az őslakosok. 

A valóság az, ha valaki úgy dönt, hogy a bevándorlást használja a demográfiai probléma megoldására, azzal a baj megmarad, csupán annyit teszünk, hogy a mi problémánkat terjesztjük ki a következő nemzedékekre. 

Az egyetlen lehetőség a demográfiai hanyatlás megállítására az, ha megtaláljuk a módját a születési arány növelésének. – Az én álláspontom nagyon egyértelmű: az országok maguk döntsék el, hogy akarnak-e bevándorlást vagy sem, erről nekem nincs véleményem, azt viszont elmondhatom, hogy ez biztosan nem jelent megoldást a demográfiai gondokra – fogalmazott Stephen J. Shaw.

 

A legtöbben családot alapítanának

A rendező jó hírnek nevezte azt, hogy a legtöbb ember akar gyereket, ezért nem igazán kell őket meggyőzni. Erre sok bizonyíték van, például az Egyesült Királyságban végzett nagy mintás felmérés azt mutatta, hogy a húszas és harmincas éveikben járó nők 92,5 százaléka vagy szeretne gyereket, vagy már van nekik, tehát alig 7,5 százalék nem szülne utódot. A filmrendező szerint a probléma megoldásának a kulcsa a figyelem megfelelő helyre irányítása. – A mai emberek azt gondolják, hogy teljesen természetes a harmincas éveik közepén családot alapítani, még olyanokat is látni, akik a negyvenes vagy ötvenes éveikre hagyják ezt, de arról nem esik szó, hogy ez mennyire ritkán sikerül. Nem ismerjük azokat a nehézségeket, melyeken ezeknek az embereknek keresztül kellett menniük a céljuk eléréséhez – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a saját szemével látta, hogy európai, amerikai és japán fiatalok a filmjének a megnézése után rájöttek: nem biztos, hogy lesz gyerekük, ha túl sokáig várnak. Megdöbbentő volt a fiatal nőknél az a felismerés, hogy most valamit másként kell csinálniuk. 

HZ1_1709
Ritkán beszélnek arról, hogy aki későre halasztja a családalapítást, annak mennyire meg kell szenvednie érte (Fotó: Havran Zoltán)

Stephen J. Shaw azt tapasztalta, a társadalom véleménye teljesen más a harmincas éveikben járó nők gyermekvállalásáról, mint ami a valóság. Ez egy nagy probléma, de ennek az elmagyarázása is már elegendő lehetne ahhoz, hogy nagy változást lehessen elérni – vélekedett. Kiemelte: az a személy, aki gyereket akart, de gyermektelen maradt, valószínűleg nemcsak egy utódot szeretett volna, hanem többet is.

 

Hazudik a liberális média

A filmrendező kitért arra is, hogy a médiának a valóságot és az igazságot kellene közölnie. Remélte, a figyelemfelhívásnak köszönhetően helyesen kezdenek el tájékoztatni arról, hogy a harminc felett megkezdett gyerekvállalás óriási kockázattal jár. A világ nagy részén sugárzott liberális mainstream médiumokban látható beszámolókat fondorlatosnak nevezte, mert azok folyton a világ túlnépesedését sulykolják. Ennek alátámasztására ábrákat mutatnak, ahol azt látni: 1800-ban még egymilliárdnál kevesebb ember lakott a Földön, ami mára megsokszorozódott. Azt mondják, száz év múlva továbbra is hét-nyolc milliárd ember él majd a világon, arról viszont már hallgatnak, hogy ez problémákat fog okozni, mert ezek az emberek megöregednek, és nem tudnak majd gondoskodni magukról, az utánpótlás pedig alacsony létszámú lesz.

– Aggódom, hogy a média vajon képes-e őszintén bemutatni a valóságot, és azt közvetíteni az embereknek, hogy a húszas vagy a harmincas éveikben kellene gyermeket vállalniuk 

– fejtette ki.

A rendező úgy látta, hogy különösen a fiatal nők kiszolgáltatottak anyagilag gyermekvállalás esetén, és ha a karrierjükben nem jutnak el egy bizonyos pontra, gyakran elhalasztják a szülést. Hozzátette: manapság a válások száma világszerte meglehetősen magas, valamint a gazdasági helyzet is bizonytalan, tehát a világnak a gyermekvállalással együtt járó pénzügyi kitettséget is csökkentenie kellene. Ezt célozza a magyar családpolitika egyik fontos intézkedése: ha egy nő négy gyermeket nevel, nem kell adót fizetnie. – Sokan persze ennyi gyerek mellett nem építenek karriert, másoknak viszont újra munkába kell állniuk. A világ eltanulhatná Magyarországtól azt, hogyan csökkentse a nők kiszolgáltatottságát – vonta le a következtetést a rendező.

HZ1_1789
Arról hallgat a mainstream média, hogy a gyermekvállalásra alkalmas életszakasz hamarabb ér véget, mint a legtöbben gondolnák (Fotó: Havran Zoltán)

Kitért arra is, hogy világszerte vannak emberek – médiavezérek, politikusok –, akik úgy érzik, Magyarország valósággal kényszeríti a polgárait a gyerekvállalásra, ezért ami itt történik, az rossz. – Azt üzenem nekik, hogy én ilyet egyáltalán nem tapasztaltam. Ehelyett úgy érzem, hogy egy egészséges és nyílt párbeszéd zajlik a családról. Sok országban nem lehet ilyet tenni, ellenem is tiltakozott már néhány diák a Cambridge-i Egyetemen tavaly, Magyarországon viszont egészséges légkört tapasztaltam – jelentette ki Stephen J. Shaw.

A rendező szerint Magyarország nagy utat tett meg azért, hogy helyreállítsa a születési arányt, de most még csak ennek a felénél jár. – A világ egyetlen országában sincs arra garancia, hogy a demográfiai fordulatot sikeresen végre lehet hajtani, tehát még nem jött el az ünneplés ideje. Most ott tartunk, hogy elértünk egy bizonyos szintet, a figyelmünket a második feladatra kell irányítani. Ez pedig egy viszonylag egyszerű dolog: 

megtanítani a fiataloknak például a középiskolai biológiaórákon vagy az egyetemeken, hogy miként kerülhetik el a nem tervezett gyermektelenséget és mik a kockázatok. 

Minden országban azt oktatják, hogy a fiatalok hogyan kerüljék el a várandósságot, de arra sehol nem hívják fel a figyelmet, hogy a gyermekvállalásra alkalmas életszakasz hamarabb ér véget, mint azt az emberek általában hiszik. – Arra biztatom Magyarországot, hogy terjessze a fiatalok között ezeket az ismereteket, amelyekkel ők majd meg tudják hozni a saját felelős döntéseiket. Szerintem ezzel jelentős születésszám-növekedést lehet elérni – mondta a rendező.

Borítókép: Stephen J. Shaw filmrendező szerint a magyar kormány családpolitikáját külföldi országoknak is át kellene venniük (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.