Magyarországtól vásárolt nélkülözhetetlen légvédelmi eszközöket Szerbia + videó

Szerbia Magyarországtól vásárolt légvédelmi rendszerelemeket. A 2K12 KUB-ot az 1960-as években fejlesztették ki a Szovjetunióban, a kétezres években azonban a magyar és a lengyel hadiipar közösen modernizálta. Az elmúlt hónapokban történt már egy hasonló üzletkötés Magyarország és Szerbia között.

2024. 03. 17. 19:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia Magyarországtól 2K12 KUB légvédelmi rendszeréhez vásárol elemeket – írja a Srbija Danas nevű szerb oldal. A lap szerint az RStON 1S91M célfelderítő és célkövető radarállomásokról van szó, amelyek 1999-ben, a Jugoszlávia elleni NATO légihadjáratban a legjobban megszenvedték az AGM-88 HARM antiradar rakéták tömeges csapásait. Beszerzésük a szerb légvédelem meglévő 2K12 KUB rakétaosztályainak rakétarendszereinek aktiválásához szükésges. A Szerb Hadsereg három KUB-M osztályt tart hadrenben a 250. Légvédelmi Rakétadandár keretén belül, amelyek Újvidéken, Kragujevacban és Nišben települnek. Új alegységet Kraljevóban akar felállítani a hadsereg, emiatt is szükség van a használt rádióelektronikai járművek beszerzésére.

Légvédelmi rendszer, Szerbia, Magyarország, 2K12 KUB
Szerbia által vásárolt 2K12 KUB légvédelmi rendszereket az 1960-as években fejlesztették ki a Szovjetunióban (Fotó: Képernyőfotó/YouTube)

A KUB volt az első rendszeresített szovjet fejlesztésű, félaktív önirányítású légvédelmi rakétarendszer, amely a gépesített hadosztályok védelmét volt hivatott ellátni, azokkal szorosan együtt haladva. A portál tájékoztatása szerint a légvédelmi rendszer kiválóan teljesített 1973-ban a Közel-Keleten az alacsonyan repülő harci repülőgépek megsemmisítésében, ezért felkerült a Jugoszláv Néphadsereg beszerzési listájára, 1975-ben pedig már meg is érkeztek az első példányok az országba.  

 

Nem az első katonai üzlet Magyarország és Szerbia között

A KUB fegyverrendszer a 70-es évek vége óta rendszerben áll Magyarországon is, az eszközök egy részét  2001 és 2002 között a magyar és a lengyel hadiipar közösen modernizálta. Az önjáró célfelderítő és célkövető állomások, valamint az indítóállványok élettartam-hosszabbításon és fejlesztésen estek át. 

Az elmúlt hónapokban egyébként történt már egy hasonló üzletkötés Magyarország és Szerbia között: Szerbia akkor 26 BTR–80A páncélozott gyalogsági harcjárművet vásárolt hazánktól. Akkor kiderült: a harcjárművekből az 1990-es években több mint félezret szerzett be hazánk, azonban ma már nem elégítik ki Magyarország hosszú távú védelmi igé­nyeit, ezért vált meg egy kis részétől a honvédelmi vezetés. 

Most is a honvédség korszerűsítése áll az eszközök eladása mögött.

Tavaly októberben ugyanis átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszer első két ütegét Győrben, a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában. A gyártó 2024 nyaráig további négy NASAMS üteget, valamint egy tartalék alegység technikai eszközeit szállítja le. Folyamatban van emellett az izraeli ELM 2084-es multifunkciós radarok beszállítása és rendszerbe állítása, amely a közismert izraeli Vaskupola rendszer „szemeit” képviseli.

A Szerbiával kötött üzlettel kapcsolatban megkerestük a honvédelmi minisztériumot. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Honvédelem.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.